A man walks in empty Souk al-Hamidieh as restrictions are imposed as measure to prevent the spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Damascus, Syria March 24, 2020. REUTERS/Omar Sanadiki

Χανταϊός: Τι αναφέρει ο Η. Μόσιαλος για τον ιό – Πως μεταδίδεται

Την ώρα που ο πλανητής πλήττεται από τον κορονοϊό και δεκάδες χώρες έχουν λάβει αυστηρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εξάπλωσή του -μετρώντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς- ένας ιός που προκάλεσε το θάνατο ενός Κινέζου προκαλεί αναστάτωση και συζητήσεις, με τους επιστήμονες ωστόσο να εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Πρόκειται για τον χανταϊό, ο οποίος πάντως δεν είναι καινούριος ιός, ωστόσο προκαλεί ανησυχία αν λάβει κανείς υπόψιν ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπισή του, ενώ παρουσιάζει συμπτώματα αντίστοιχα με του κορονοϊού.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, εμφανίζεται καθησυχαστικός και επισημαίνει πως «ο χανταϊός δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων και κολλάει μόνο με την κατάποση και βρώση των σωματικών υγρών ποντικών ή αρουραίων».

Μάλιστα, σημειώνει πως «είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι για να τον αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής εμβολίων» προσθέτοντας πως δεν είναι συγκρίσιμος με τον κοροναϊό και δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2726489090912901&id=100006555100713