Χαρδαλιάς: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από Δευτέρα – Oι νέοι κανόνες

Στην εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς και στη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό από εκκλησίες και παραλίες.

Όπως τόνισε, εξελίσσεται ομαλά η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Για τις εικόνες συνωστισμού σε λεωφορείου, επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο ευθύνη της αστυνομίας η τήρηση των μέτρων, καθώς δεν γίνεται να υπάρχει παντού ένας αστυνομικός.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στη δεύτερη φάση ανοίγματος των σχολείων.

Απευθυνόμενος στους μουσουλμάνους, είπε ότι δεν μπορεί να εορταστεί φέτος η λήξη του Ραμαζανιού όπως συνήθως, υπενθυμίζοντας ότι δεν εορτάστηκε ούτε το Πάσχα.

Ανέφερε, δε, ότι δεν θα παραχωρηθούν χώροι για προσευχή, ενώ τόνισε πως για τα τζαμιά ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους χώρους λατρείας.

«Ανοίγουν» οι μετακινήσεις εκτός νομού

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι από αύριο Δευτέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ των ηπειρωτικών περιοχών της χώρας.

Όπως είπε, οι μετακινήσεις διέπονται από πρωτόκολλα που προβλέπουν μέχρι 50% πλήρωση θέσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, αποστάσεις 1,5 μ. στις στάσεις αναμονής και στα μέσα, όπου είναι εφικτό.

Πώς θα γίνονται – Oι νέοι κανόνες

Με αφορμή τη μετακίνηση εκτός νομού, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19, κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, έως την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.

Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).

Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:

· Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

· Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.

· Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.

· Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.

· Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.

· Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.