Ο Ν. Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την «επίθεση» του, στο κύκλωμα των Ελεγκτικών Υπηρεσιών αλλά και το διευρυμένο «ξήλωμα» των αρμοδίων από στις Διευθύνσεις Μεταφορών της Περιφέρειας, στο οποίο προχώρησε πρόσφατα, κάνει λόγο για «βαθύ κράτος» και «ντροπιαστική κατάσταση» διαμορφωμένη από μία «χούφτα επίορκων» που αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα του δημοσίου στη συνείδηση των συμπολιτών.
«Το καθήκον μου ως περιφερειάρχης Αττικής είναι να επέμβω άμεσα, εκεί όπου υπάρχουν παθογένειες και εστίες διαφθοράς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την πρόσφατη μηνυτήρια αναφορά του κατά τού κυκλώματος των εκβιαστών που δρούσε στους κόλπους της Περιφέρειας.
Υπογραμμίζει ότι θεωρεί επιβεβλημένο χρέος του να σταματήσει άμεσα τη «νοσηρή» αυτή δράση, ενώ ερωτηθείς εάν και σε τι βαθμό εκτιμά πως θα τα καταφέρει, δηλώνει ξεκάθαρα πως «εάν δεν μπορούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, σε οποιοδήποτε επίπεδο, να ακολουθήσουν αυτά που ζητάει ο πολίτης με την ψήφο του, θα ήταν καλύτερο, αντί να ωραιοποιούν την κατάσταση προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του κόσμου, να πάνε στο σπίτι τους».
Ο ίδιος, υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις του περί «μηδενικής ανοχής» στη διαφθορά αλλά διαφάνεια και λογοδοσία στη διοίκηση, ξεκίνησε τον πόλεμο με τα κυκλώματα της ανομίας, αρχής γενομένης από τη Διεύθυνση Μεταφορών, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ έπονται άλλες…
«Επεκτείνεται και στην Αττική η μάχη με το βαθύ κράτος» που είχε εξαγγείλει στις πρόσφατες εκλογές ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης», δηλώνει στη συνέντευξη του. Επίσης τονίζει ότι θα ξεριζώσει «κάθε εστία και απόστημα» που αμαυρώνει τον υπαλληλικό κλάδο στη δημόσια διοίκηση και ότι θα σταθεί «αμείλικτος και ανυποχώρητος» μέχρι «η νομιμότητά να γίνει μονιμότητά».
Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Ρουμελιώτη, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς:
Ερ.: Η συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου ως περιφερειάρχης Αττικής, θα έλεγε κανείς πως σας βρήκε στον Άρειο Πάγο, να υποβάλετε σωρηδόν μηνύσεις για το κύκλωμα των εκβιαστών. Οι μετωπικές παρεμβάσεις σας σε διάφορες «προβληματικές» υπηρεσίες είναι μια μέθοδος δράσης, ή κάτι που προκύπτει σαν αντίδραση στις εξελίξεις;
Απ.: Κοιτάξτε, εγώ δεν εκλέχθηκα από τους συμπολίτες μου για να καμαρώνω πινακίδες μπροστά σε ανθοστολισμένες νησίδες στους δρόμους. Όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, το καθήκον μου ως περιφερειάρχης Αττικής και πρωτίστως απέναντι στους συμπολίτες μου είναι το να επέμβω -με όση δύναμη διαθέτω- εκεί όπου υπάρχουν παθογένειες, εκεί όπου παρατηρούνται αποστήματα και εστίες διαφθοράς. Στη δική μου δουλειά, για να το πω απλά και όπως προσωπικά αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής -ή φτιάχνουμε κάτι τώρα, ή δεν το φτιάχνουμε ποτέ. Δεν αναβάλλουμε. Μελετάμε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε. Στο πλαίσιο αυτό, ναι, ενίοτε αναγκαζόμαστε να κάνουμε άμεσες επεμβάσεις, επί τόπου, στη ρίζα του κακού. Αυτό συμβαίνει εκεί όπου χτυπάμε κατευθείαν το σκοτεινό και βαθύ κράτος.
Ερ.: Υπάρχει παρακράτος σήμερα στην Ελλάδα ή, όπως εσείς το ονομάζετε, «βαθύ κράτος»;
Απ.: Δεν θέλω να εστιάσουμε στην ορολογία, εξάλλου η έννοια «βαθύ κράτος» αποκτά διαφορετικό νόημα ανάλογα με την ιστορική συγκυρία, τη χώρα κλπ. Εγώ μιλάω για «βαθύ κράτος» προκειμένου με δύο λέξεις να περιγράψω μια νοσηρή, εντελώς απαράδεκτη και ντροπιαστική κατάσταση που πηγάζει από μία μικρή, ομολογουμένως, μειοψηφία υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, μία «χούφτα» επίορκων που με τη δράση τους όμως, αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα του δημοσίου στη συνείδηση των συμπολιτών μας και με την οποία, προσωπικά, αρνούμαι να συμβιβαστώ, πρωτίστως ως Έλληνας πολίτης.
Γι’ αυτό έχω κηρύξει πόλεμο στο «βαθύ κράτος» κι αυτό κάνω από κάθε αξίωμα που μου έχει ανατεθεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν δέχομαι τη συλλογική παραίτηση μπροστά στη διαφθορά και τη διαπλοκή, τη νοοτροπία που μας έχει κάνει να θεωρούμε σαν ένα μέρος της καθημερινότητάς μας το ότι π.χ. ο υπάλληλος στην Υπηρεσία Μεταφορών «τα παίρνει» και δεν εξυπηρετεί κανέναν εάν δεν χρηματιστεί. Αγανακτώ και αρρωσταίνω, μόνο με τη σκέψη ότι δεν θα προσπαθούσα, αν μη τι άλλο, να διαλύσω αυτά τα παρασιτικά κυκλώματα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κανονικές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρούσαν ανενόχλητες, απλώνοντας πλοκάμια παντού και που εν τέλει στραγγάλιζαν τον πλέον αθώο, τον πολίτη και έπλητταν ανεπανόρθωτα το κύρος των υπηρεσιών μας. Αυτό εννοώ «βαθύ κράτος».
Ερ.: Και τι μπορεί να κάνει ο Περιφερειάρχης Αττικής;
Απ.: Σας θυμίζω ότι η σύγκρουση με το λεγόμενο «βαθύ κράτος» ήταν ένα από τα βασικά προτάγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές του 2023. Αυτό το πρόγραμμα υπερψήφισαν οι πολίτες σε εθνικό επίπεδο. Αυτό μας ζήτησαν να κάνουμε και όποιος καθυστερεί έχει ευθύνες. Αν δεν μπορούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού, σε οποιοδήποτε επίπεδο, να ακολουθήσουν αυτά που ζητάει ο πολίτης με την ψήφο τους, θα ήταν καλύτερο, αντί να ωραιοποιούν την κατάσταση προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του κόσμου, να πάνε στο σπίτι τους. Η καθημερινότητα είναι το «Α» και το «Ω» αυτή τη στιγμή. Όποιος νομίζει ότι είναι μόνο «για τα μεγάλα», ας τα λέει αυτά στην παρέα του.
Η μάχη για το «βαθύ κράτος», λοιπόν, περνάει και μέσα από την Αττική. Βεβαίως, η μάχη αυτή είναι διαρκής. Δεν είναι μία μάχη που δίνουμε μόνοι μας, δεν πρέπει να είναι μία μάχη που έγκειται στη διακριτική ευχέρεια ενός αιρετού στον πρώτο ή τον δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης. Είναι μέρος μίας συνολικής προσπάθειας ανασυγκρότησης του κράτους. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκείνη που, από την πρώτη στιγμή, απέδειξε εμπράκτως ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη τόσο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων, όσο και των εκσυγχρονιστικών τομών που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Ερ.: Από επικοινωνιακής άποψης, πάντως, οι παρεμβάσεις σας είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες. Στην κοινή γνώμη ενισχύεται η εντύπωση ότι «ο Χαρδαλιάς καθαρίζει, δεν αστειεύεται» κλπ. Εσείς όμως, από την άποψη της αποτελεσματικότητας και της ουσίας, είστε ικανοποιημένος από τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις σας;
Απ.: Να ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχει καμία επικοινωνιακή σκοπιμότητα στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής. Εμείς, οι συνεργάτες μου κι εγώ, κάνουμε απλώς το καθήκον μας, όπως εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να εκτελείται, αυτό είναι όλο. Αν τώρα οι δράσεις μας προκαλούν εντύπωση, μοιάζουν ασυνήθιστες, υπερβολικά δυναμικές ή οτιδήποτε παρόμοιο, δεν φταίω εγώ γι’ αυτό. Δεν φταίω εάν ορισμένοι Έλληνες έχουμε διαπαιδαγωγηθεί σε βάθος δεκαετιών να θεωρούμε δεδομένη την αδράνεια και την ανοχή στην αδικία ή ακόμη και το καθαυτό έγκλημα.
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας, εγώ ποτέ δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να αναγνωρίσω ότι κάνουμε σημαντικά βήματα εξυγίανσης. Μεταθέσαμε άμεσα, φερ’ ειπείν, και τους 148 υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα κλήρωση και «rotation» στα ζευγάρια των 126 Εποπτών Υγείας. Βεβαίως -το διευκρίνισα από την πρώτη στιγμή αυτό και το επαναλαμβάνω και τώρα- είναι πολύ μακριά από εμένα οι όποιες λογικές «τσουβαλιάσματος». Σέβομαι και τιμώ και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι υπηρετούν τον πολίτη με απόλυτη συνέπεια. Είναι οι πρώτοι που θέλουν να δουν κάτι να αλλάζει. Μου το λένε κάθε μέρα, όπου πηγαίνω. Οφείλαμε λοιπόν να διαλύσουμε κάθε θύλακα διαφθοράς, ακριβώς για να προστατεύσουμε το κύρος των υπηρεσιών μας. Για να «τσακίσουμε» κάθε συμπεριφορά που πλήττει το ήθος, την εμπειρία και την εργατικότητα της πλειοψηφίας των στελεχών μας. Και για τον λόγο αυτό λάβαμε την απόφαση ότι από τις αλλαγές δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς.
Το ίδιο ακριβώς πράξαμε και στη Διεύθυνση Μεταφορών, μία υπηρεσία που τα τελευταία χρόνια είχε συγκεντρώσει πάνω της μόνο αρνητικά, ως επί το πλείστον, «φώτα δημοσιότητας», με πολλούς να τη χαρακτηρίζουν ως μία παροιμιώδη εστία σήψης. Με άμεσες λοιπόν διαδικασίες, παραπέμψαμε 26 υπαλλήλους στη δικαιοσύνη, με βαρύ κατηγορητήριο για τις παραβάσεις του καθήκοντός τους. Μετακινήσαμε άλλα 50 στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων 7 διευθυντές και 20 τμηματάρχες και δώσαμε την ευκαιρία σε νεότερα στελέχη που αναδείχθηκαν έπειτα από αυστηρή αξιολόγηση, να δοκιμαστούν. Και επειδή πολύ συχνά τελευταία ακούω ότι «μαζί με τα ξερά, καίμε τα χλωρά», απαντώ -για ακόμα μία φορά- ότι η άποψη αυτή δεν εκφράζει κανένα μέλος της Περιφερειακής μας Αρχής. Η απάντηση είναι μία. Όπως έχω πει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, όλοι κρίνονται. Και πρώτος από όλους εγώ προσωπικά επιθυμώ να κρίνομαι, καθημερινά, από τους πολίτες. Γιατί στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες είναι εκείνοι στους οποίους οφείλουμε συνεχώς να λογοδοτούμε.
Ερ.: Στην αρχή της θητείας σας εξαγγείλατε διαχειριστικό έλεγχο. Αν αυτός ο έλεγχος αποκαλύψει παρατυπίες ή ακόμη και ατασθαλίες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε;
Απ.: Η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, τόσο στην Περιφέρεια όσο και στον ΕΔΣΝΑ -όπου και εκεί πραγματοποιήσαμε την περασμένη εβδομάδα σημαντικές αλλαγές- αποτελούσε προγραμματική μου δέσμευση πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου. Και ισχύει στο ακέραιο. Αυτή τη στιγμή, ελέγχονται εξονυχιστικά τα πάντα από ορκωτούς λογιστές, δηλαδή από ανεξάρτητους ειδικούς, «ξεσκονίζονται» με απλά λόγια τα οικονομικά των φορέων αυτών και, το επόμενο διάστημα, θα καταλήξουμε σε ένα πόρισμα που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση. Δεν πρόκειται για μομφή ή καχυποψία απέναντι στους προκατόχους μας, απλώς θέλουμε να δούμε τι παραλάβαμε και θέλουμε να κινούμαστε με πλήρη διαφάνεια. Με δυο λόγια, θέλω να δείξω στους πολίτες της Αττικής από πού ξεκινάμε εμείς, διότι δεν θα είμαστε σε θέση να λογοδοτήσουμε αν δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τι παραλάβαμε. Υπενθυμίζω ότι η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου είχε καθολική αποδοχή, υπερψηφίστηκε από όλες τις περιφερειακές παρατάξεις και αυτό εκπέμπει στους πολίτες ένα πολύ ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στα θεμελιώδη.
Ερ.: Διαπιστώνετε ότι, έστω και σε αυτούς τους πρώτους έξι μήνες της θητείας σας ως επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής, υπάρχει κάποια διαφορά στη διάρθρωση των υπηρεσιών ή την κυρίαρχη «δημοσιοϋπαλληλική» νοοτροπία;
Απ.: Μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος βάσει όσων έχω δει ως τώρα. Συγκρατημένα αισιόδοξος, για να είμαι ακριβής. Για παράδειγμα, η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Περιφέρειας αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση -έως σήμερα ήταν Τμήμα. Αλλάζει ο τρόπος συγκρότησης των συνεργείων δευτεροβάθμιου υγειονομικού ελέγχου, καθώς τα μέλη τους θα προκύπτουν -όπως ανέφερα και πριν- από κλήρωση και τα ονόματά τους θα ανακοινώνονται τελευταία στιγμή. Επίσης, εμείς πλέον χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο και πολύ πιο αποτελεσματικά τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Δεν περιοριζόμαστε σε μια αφηρημένη δέσμευση να προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση, αλλά αυτό το κάνουμε καθημερινή πράξη. Επίσης, προωθούμε τη συνεχή αξιολόγηση του προσωπικού, βάσει αντικειμενικών και αδιάβλητων κριτηρίων. Με στόχο πάντα ένα νέο ήθος στη σχέση της Περιφέρειας Αττικής με τους κατοίκους της.
Ερ.: Πιστεύετε ότι ένας πολιτικός μπορεί να συγκρουστεί με δομές και νοοτροπίες που έχουν διαμορφωθεί σε βάθος δεκαετιών χωρίς να κινδυνεύει στο τέλος να ηττηθεί ο ίδιος;
Απ.: Είναι αλήθεια ότι τα κυκλώματα της διαφθοράς έχουν αποκτήσει με τα χρόνια μεγάλη δύναμη και περιλαμβάνουν πολλά πρόσωπα, που έχουν να χάσουν πολλά, πάρα πολλά. Όμως, μετά από δυόμισι δεκαετίες στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση και στην πολιτική, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πώς αν το κράτος και η αυτοδιοίκηση δεν λειτουργούν σωστά, τότε υπονομεύουν το πολυτιμότερο αγαθό της Δημοκρατίας: την εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς.
Εγώ τι λέω; Λέω ότι σε αυτή τη μάχη με το «βαθύ κράτος», όποιο και εάν είναι αυτό, θα είμαι αμείλικτος και ανυποχώρητος, όσο και με όποιους τρόπους και αν αντιδράσουν εκείνοι που θίγονται. «Θα τους ταράξω όλους στη νομιμότητα», όπως εύστοχα είχε πει σε άλλες περιστάσεις, ο Ηλίας Ηλιού. Και δεν είμαι διατεθειμένος να σταματήσω μέχρι η νομιμότητα να γίνει μονιμότητα. Και αυτό γιατί, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, υποσχέθηκα ότι θα υπηρετώ τους πολίτες της Αττικής με συνέπεια, ειλικρίνεια και όρους πλήρους διαφάνειας. Απέναντι λοιπόν σε κάθε θύλακα διαφθοράς, η απάντηση είναι μία: «Ή αυτοί ή εμείς».
Πηγή: ΑΠΕ