Χαρδαλιάς: Να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη ζήτησε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά το προεδρείο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν αργά το απόγευμα σήμερα.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, για το θέμα αυτό αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο η ΠΕΔ-ΚΜ, προκειμένου να καταθέσει συντεταγμένα το αίτημα στην κυβέρνηση.

«Αξιολογήσαμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα σε κάθε Δήμο ξεχωριστά. Η κατάσταση παρά τη σταθερή, αργή μείωση των κρουσμάτων παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Εξαιρετικά κρίσιμη γιατί αυτή η μείωση δεν συνοδεύεται από αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στο εθνικό σύστημα υγείας και στη μείωση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες μέρες και η δυνατότητα που δίνει ο νόμος για συγκεκριμένες συναναστροφές κατά την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί και δεν πρέπει να δώσει άλλοθι σε οποιεσδήποτε συμπεριφορές πέρα από την πιστή τήρηση των μέτρων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντέξουμε το οποιοδήποτε πισωγύρισμα».

«Κι εγώ όπως και όλοι οι άλλοι, μας λείπουν αγαπημένα μας πρόσωπα, μας λείπουν οι γονείς μας και οι καλοί μας φίλοι, μας λείπει η ζωή μας. Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο. Ξέρω ότι υπάρχει κόπωση και πίεση όμως πρέπει με επιμονή, με υπομονή, με θάρρος, με καρτερικότητα, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να πορευτούμε τις επόμενες ημέρες. Να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους οικείους μας», σημείωσε.

«Διαβεβαιώσαμε το Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ότι, όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας έτσι και στο δεύτερο, είμαστε μπροστά. Δεν θέλουμε να φύγουμε από τις ευθύνες μας, παίρνουμε ευθύνες και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών για την περιοχή μας γιατί δεν έχουμε την επιθυμητή μείωση των κρουσμάτων, αλλά και τη μείωση των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Η ΠΕΔΚΜ θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως και θα τοποθετηθεί με αλήθειες ξεκάθαρα, προς όλους γιατί πρέπει να βγούμε μπροστά και θα το κάνουμε. Κοινός τόπος του υπουργού και δικός μας είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για καμία χαλάρωση των μέτρων, τα μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο και όλοι μας έχουμε μια διάθεση να αισθανθούμε πιο χαλαρά. Αυτό το ξεκαθαρίζουμε πως δεν επιτρέπεται. Επίσης θα πω ότι κοινός τόπος είναι ότι θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι, να είναι πιο ουσιαστικοί και να γίνουν προς κάθε κατεύθυνση. Φαινόμενα που βλέπουμε μαγαζιά που κάνουν ουσιαστικά εμπορικές πράξεις, πέρα από όσα προβλέπονται από το νόμο, κινήσεις που γίνονται χωρίς κανένα έλεγχο νομίζω ότι δεν επιτρέπονται σε κανέναν», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Η ΕΛΑΣ παρά την κόπωση της θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους και να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Επίσης, επισημάναμε στον υπουργό, να υπάρχει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τον υπουργείο. Ήδη έχουμε ενημερωθεί για συγκεκριμένες ενέργειες που ήδη γίνονται και θα υπάρξουν ενημερώσεις, για την κάθε περιοχή στους δημάρχους από την Δευτέρα, ώστε να αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως επίσης και την αναγκαιότητα να γίνονται σταθμισμένα τεστ με τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό και με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν στις κατά τόπους περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι όλοι είμαστε κουρασμένοι, δεν θα πρέπει με τις συμπεριφορές μας να έχουμε πισωγύρισμα, θα πρέπει η πορεία να είναι προς τα μπρος και ασφαλής και να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και με τους εμβολιασμούς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με νέα πιο αισιόδοξα δεδομένα», σημείωσε.

«Όπως στις 22 Οκτωβρίου έτσι και σήμερα, σήμερα μάλιστα εντονότερα, εκφράσαμε τη βούλησή μας να εφαρμοστούν πιο πιστά, με περισσότερη ακρίβεια, με περισσότερη αστυνόμευση τα μέτρα τα οποία πήρε η κυβέρνηση και έχει την ευθύνη εφαρμογής τους», ανέφερε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχει αποκλιμάκωση «γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει τα μέτρα να αυστηροποιηθούν. Ζητήσαμε επίσης οι δήμαρχοι να έχουμε και μας διαβεβαίωσε ότι θα έχουμε, ενημέρωση για τον αριθμό των κρουσμάτων. Ζητήσαμε επίσης και την αναγωγή, πόσα τεστ έγιναν και πόσα ήταν τα κρούσματα, για να έχουμε μία εικόνα.

Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδη ανέφερε ότι: «ο κορωνοϊός συνεχίζει να είναι εδώ και συνεχίζει να σκοτώνει γνωστούς, φίλους, συγγενείς και θα συνεχίσει έτσι και το επόμενο διάστημα αν δεν συνετιστούμε και δεν αντιληφθούμε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Το πιο πιθανόν είναι στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ να ζητήσουμε αυστηροποίηση μέτρων και να επανεξετάσει η κυβέρνηση μια σειρά από μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε, τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούνε τώρα θα τα υποστούμε μετά τις γιορτές εις το πολλαπλάσιο. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι ο αγώνας, η προσπάθεια και οι στερήσεις όλων μας δεν πρέπει να πάνε χαμένες όπως έγινε μετά την Άνοιξη προς το καλοκαίρι όπου εξαιτίας της χαλάρωσης και της έλλειψης αυστηρών επιβλέψεων, φτάσαμε στο δεύτερο κύμα το οποίο χτύπησε πολύ άσχημα την χώρα μας. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να αντιληφθούμε ότι δεν έχουμε με τον κορωνοϊό και για να μην υποστούμε τα χειρότερα με πιθανόν νέο κύμα, να ευθυγραμμιστούμε όλοι με μια σκληρή γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πηγή: grtimes

-Ad-