Χαρδαλιάς: Νέες διευκρινίσεις για τη μάσκα – Τι ισχύει για πολίτες & εργαζόμενους – Ποιες μάσκες ΔΕΝ πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για την άρση μέτρων που ξεκινά από αύριο Δευτέρα.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η άρση των μέτρων θα ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας στις 06.00, οπότε και θα επιτρέπεται πλέον ελεύθερα η μετακίνηση.

«Υπάρχουν στιγμές που λέμε ότι δεν θέλουμε να υπάρξουν ξανά. Στις 6 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώνεται μία περίοδος γεμάτη αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η πορεία του κορoνοϊου. Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Το στοίχημα των επόμενων ωρών είναι πιο σύνθετο. Είναι να μείνουμε ασφαλείς και να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού», είπε.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως ο ιός είναι εδώ δίπλα μας και μπορεί να τον μεταφέρει ο καθένας μας και υπενθύμισε πως εάν τηρούμε τους κανόνες προχωράμε μέρα με τη μέρα στις επόμενες, φάσεις, με τα καταστήματα να ανοίγουν και μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Εάν δεν τηρούμε τους κανόνες ο κίνδυνος για έξαρση του κορoνοϊού και για νέους περιορισμούς θα είναι μονόδρομος», επανέλαβε.

Σημείωσε τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε:

Πρώτος κανόνας: Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκες, τηρούμε την κοινή απόσταση.

Δεύτερος κανόνας: Δεν φεύγουμε από το μέρος όπου ζούμε, δεν συνωστιζώμαστε.

Μάσκες: Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως μασάζ, ατομικές προπονήσεις, όπως γιόγκα, δεν επιτρέπονται. «Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα», είπε.

Ποιες μάσκες ΔΕΝ πρέπει να επιλέγουν οι πολίτες

Ξεκινάμε από αύριο μία καινούργια φάση, ανέφερε απόψε στην ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε σήμερα τον Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος είχε ανειλημμένη υποχρέωση.

«Δεν έφτασε ακόμα ο χρόνος που η ζωή μας θα επανέλθει στο πριν. Επιστρέφουμε σταδιακά σε μερική κανονικότητα και δεν ξεχνάνε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηγεωργίου.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη χρήση μάσκας από την αυριανή ημέρα, τονίζοντας ότι «παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».

Νωρίτερα είχε τονίσει ότι τώρα που αίρονται οι περιορισμοί θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη μάσκα. «Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού και δεν θέλουμε να τον μεταδώσουμε» τόνισε και έκανε ξεκάθαρο ότι σε καμία περίπτωση δεν συστήνονται στους πολίτες, οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής (ffp2/ ffp3) που προορίζονται για γιατρούς.

Επίσης, επανέλαβε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια είτε έχει αγοραστεί από το φαρμακείο, και εξήγησε πως η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι από αύριο ένα συμπληρωματικό μέτρο στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. «Αυτά είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο, η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα και οι μάσκες για την κάλυψη μύτης και στόματος» κατέληξε .