Χαρδαλιάς: Τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο ομόλογό του

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για την Πολιτική ‘Αμυνα, τις Έκτακτες Ανάγκες και την Εξάλειψη Συνεπειών από Φυσικές Καταστροφές (EMERCOM) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντρ Τσουπριγιάν, καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών της.

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, η εξωστρέφεια, η ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, η διοργάνωση κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, καθώς και η στενή συνεργασία σε όλο το φάσμα διαχείρισης των καταστροφών, από την πρόληψη ως την αποκατάσταση, αποτελούν προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με τη Ρωσία, μια χώρα με σημαντική τεχνογνωσία και δυνατότητες στους παραπάνω τομείς, αποκτά ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία.

Εκ μέρους της EMERCOM, ο Αλεξάντρ Τσουπριγιάν υπερθεμάτισε, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσει άμεσα η σύγκληση της πρώτης συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής για την εφαρμογή της υφιστάμενης Συμφωνίας Ελλάδας-Ρωσίας για τη συνεργασία στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.Συμφωνήθηκε, επίσης, η ανταλλαγή επισκέψεων σε Μόσχα και Αθήνα υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, ενώ η ρωσική πλευρά πρότεινε στη χώρα μας να γίνει μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητισμού για Πυροσβέστες – Διασώστες, πρόταση την οποία ο κ. Χαρδαλιάς απεδέχθη .

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αντιπύραρχος Σπύρος Γεωργίου και η σύμβουλος Επικοινωνίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ελένη Μπόμπου, ενώ παρευρέθη, επίσης, η Γραμματέας Α΄ της Πρεσβείας της Ρωσίας στη χώρα μας, ‘Ελενα Κολεσνίκοβα.

-Ad-