Χάρι Τρούμαν: Ο μoναδικός πολιτικός ηγέτης που χρησιμοποίησε- μέχρι σήμερα- πυρηνικά όπλα

20 Ιανουαρίου 1945. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούσβελτ επιλέγει τον γερουσιαστή Χάρι Τρούμαν ως αντιπρόεδρο. Ο Τρούμαν έχει εκλεγεί γερουσιαστής με την υποστήριξη των Δημοκρατικών το 1934.

12 Απριλίου 1945. Όμως 82 μέρες μετά, ο Ρούσβελτ πεθαίνει και ο Τρούμαν από τύχη, θα λέγαμε, ανέτοιμος και χωρίς να το περιμένει, αναλαμβάνει την προεδρία. Ο Ρούσβελτ δεν τον είχε ενημερώσει για τίποτα. Ούτε για τα συμφωνηθέντα στη Γιάλτα, ούτε για το Πρόγραμμα Μανχάταν για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Ο Τρούμαν μαθαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δοκιμάσει με επιτυχία μια ατομική βόμβα στο Νέο Μεξικό. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει στην Ευρώπη αλλά ο πόλεμος στον Ειρηνικό δεν έχει τελειώσει. Αποφασίζει ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί θα είναι με τη ρίψη βόμβας στην Ιαπωνία. Ζητάει στους Ιάπωνες να παραδοθούν. Αρνούνται.

Πέφτουν δύο ατομικές βόμβες. Η πρώτη στη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945, που στην κυριολεξία την ισοπεδώνει, η δεύτερη τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, στο Ναγκασάκι, το οποίο μετατρέπεται σε στάχτη. Στις 10 Αυγούστου ξεκινάει η διαδικασία παράδοσης της Ιαπωνίας, η οποία ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου 1945.

12 Μαρτίου 1947. Ο Τρούμαν εξαγγέλλει σε ομιλία του στο Κογκρέσο το περίφημο Δόγμα Τρούμαν που θα υλοποιηθεί με το Σχέδιο Μάρσαλ.

3 Απριλίου 1948. Υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ με το οποίο παρέχεται οικονομική βοήθεια σε χώρες της Ευρώπης, ύψους 13 δις. δολαρίων ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τη ζώνη εμπορίου των ΗΠΑ. Από το σχέδιο εξαιρέθηκαν οι χώρες της σοβιετικής επιρροής.

Η χορηγία της βοήθειας αυτής δεν έγινε με διμερείς διαδικασίες, αλλά φυσικά με όρους που τέθηκαν από την Ουάσιγκτον. Αυτοί περιλάμβαναν την καταστολή των κομμουνιστικών απειλών και την έμμεση περιστολή της ανεξαρτησίας των δικαιούχων κρατών.

Το δόγμα Τρούμαν έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ιστορικούς ως η εναρκτήρια δήλωση του Ψυχρού Πολέμου.

Το πρόγραμμα ξεκινάει τον Απρίλιο του 1948, έχει διάρκεια 4 χρόνων και παίρνει το όνομά του από τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, George Marshall. Σε μεγάλο βαθμό, υπήρξε δημιούργημα των στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ιδιαίτερα του William L. Clayton και του George F. Kennan.

2 Νοεμβρίου 1948. Παρά τις δημοσκοπήσεις ο Τρούμαν εκλέγεται κανονικά πλέον, με εκλογές, Πρόεδρος, νικώντας τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τόμας Ντιούι. Η εκλογική του δύναμη προέρχεται κυρίως από τα λαϊκά στρώματα.

30 Ιουνίου 1950.Ο Τρούμαν ανακοινώνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο έδαφος της Ιαπωνίας μεταβαίνουν στην Κορέα. Στις 25 Ιουνίου η Βόρεια Κορέα είχε εισβάλει στη Νότια. Η Αμερική αποφάσισε την εμπλοκή τη στον πόλεμο αυτό. Λίγους μήνες μετά οι δυνάμεις των ΗΠΑ και συμμάχων επιχειρούν μεγάλη αντεπίθεση στο Ιντσόν της Ν. Κορέας.

29 Μαρτίου 1952. Ο Τρούμαν δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή.

20 Ιανουαρίου 1953. Εγκαταλείπει το Λευκό Οίκο. Πρόεδρος έχει εκλεγεί ο Ντ. Αϊζενχάουερ.

Το Δόγμα Τρούμαν

Το Δόγμα Τρούμαν υπήρξε ουσιαστικά η εναρκτήρια δήλωση του Ψυχρού Πολέμου και είχε ως αποτέλεσμα τη αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Με αυτό οι ΗΠΑ διακηρύσσουν ότι θα υποστηρίξουν «τους ελεύθερους ανθρώπους που αντιστέκονται στην προσπάθεια υποταγής τους σε ένοπλες μειοψηφίες ή εξωτερικές πιέσεις».

Λέγοντας αυτό ο Αμερικανός Πρόεδρος Τρούμαν δεν εννοεί κάτι άλλο παρά το ότι η εξαγγελία του αυτή είναι η απάντηση στην αυξανόμενη, όπως θεωρούσαν, κομμουνιστικοποίηση της Ευρώπης και αφορούσε ειδικά τις προσπάθειες των κομμουνιστικών κινημάτων να πάρουν την εξουσία στο Ιράν, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Η δήλωσή του αυτή έγινε τον καιρό που εμείς εδώ στην Ελλάδα είχαμε εμφύλιο πόλεμο. Πρακτικά όλο αυτό σήμαινε τη βοήθεια σε εμάς και σε αυτά τα κράτη, το οποίο είπε με τη φράση: «εάν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν λάμβαναν τη βοήθεια, τότε ήταν αναπόφευκτο να πέσουν στον κομμουνισμό και αυτό θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για όλη την περιοχή».

Στις 10 Μαΐου 1947 το Κογκρέσο εγκρίνει το σχέδιό του και στις 22 γίνεται νόμος του αμερικανικού κράτους. Η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που δίνεται σε Ελλάδα και Τουρκία ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια.

Πηγές: Σαν Σήμερα