Χαρίτσης για Μόρια: «Δεν θα σπεκουλάρουμε πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα»

Μέσω της διαδικασίας διεύρυνσης και του συνεδρίου πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό που πολύ καλά γνωρίζουμε, ότι η δύναμη της Αριστεράς, ήταν, παραμένει και πρέπει να είναι η ζωντανή σχέση με την κοινωνία, η ικανότητα να αφουγκράζεται ανάγκες και αγωνίες, να ακούει τους ανθρώπους και να συνδιαμορφώνει θέσεις, προτάσεις, αλλά και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αντί κάποιας «επιτροπής Σοφών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης Στο Κόκκινο.

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του τριήμερου φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σπούτνικ, αλλά και μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος όπου εγκρίθηκε ομόφωνα η πολιτική διακήρυξη της καμπάνιας για ένταξη νέων μελών, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «ήταν ένα τριήμερο ιδιαίτερα ενδιαφέρον, γόνιμο και παραγωγικό».

Το διακηρυκτικό αυτό κείμενο είναι «μία πρόσκληση ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ όλων των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών ανθρώπων που σε δύσκολες συνθήκες επέλεξαν να τον στηρίξουν στην κάλπη της 7ης Ιουλίου, αλλά και όλων που αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που διατρέχει η κοινωνική πλειοψηφία από την διακυβέρνηση μίας απροκάλυπτα αυταρχικής αλλά και σκληρά νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ».

Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα χτες στο φεστιβάλ της Νεολαίας, συνέχισε, «είχαμε μία συγκέντρωση που ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες … ήταν ένα τριήμερο γεμάτο έντονες διεργασίες, που αποτελεί εφαλτήριο για να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ παρακάτω. Ξεκινάμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και καμπάνια, για την οργανωτική διεύρυνση, να μεγαλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιστοιχηθεί με όλες και όλους αυτούς που το τελευταίο διάστημα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες απέδειξαν ότι προσβλέπουν σε εμάς».

Τόνισε ωστόσο ότι παρότι η διεύρυνση επιδιώκεται να περιλαμβάνει τους χιλιάδες που είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «είναι μία διεύρυνση που δεν έχει μόνο ποσοτικά χαρακτηριστικά. Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει όλους αυτούς τους ανθρώπους … να αποτελέσει το όπλο των κοινωνικών δυνάμεων που σήμερα υφίστανται τις συνέπειες των ιδεοληπτικών πολιτικών της ΝΔ, θα πρέπει να γίνει ανοιχτός χώρος έκφρασης και δράσης των πολιτών. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διασύνδεση των μελών μας με τις κοινωνικές διεργασίες, τους μαζικούς χώρους, τους χώρους εργασίας, τις ομάδες των νέων, τα τοπικά προβλήματα. Σημαίνει νέες, καινοτόμες προσπάθειες στις διαδικασίες ένταξης και συμμετοχής. Θα πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε, να αντιληφθούμε ότι οι απαιτήσεις των καιρών υπερβαίνουν έναν παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας. Ήδη αυτό γίνεται πράξη, η ανταπόκριση του κόσμου μας κάνει πολύ αισιόδοξους γι΄ αυτό το νέο εγχείρημα».

Στην πορεία προς το τρίτο συνέδριο, ώστε «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να γίνει ένα μεγάλο, μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς, που θα εκφράσει όμως και ευρύτερες προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ενεργή συμμετοχή του κόσμου, το να μπορέσει να εκφράσει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις οργανώσεις του, μέσα από την δουλειά που θα γίνει σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις του, ακόμη και την κριτική του, είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει αυτό το εγχείρημα να περπατήσει», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

«Πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό που πολύ καλά γνωρίζουμε, ότι η δύναμη της Αριστεράς, ήταν, παραμένει και πρέπει να είναι και τα επόμενα χρόνια η ζωντανή σχέση της με την κοινωνία, η ικανότητά της να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις αγωνίες των ανθρώπων, να τους ακούει και να συνδιαμορφώνει μαζί τους τις θέσεις, προτάσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «δεν αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα απλό κείμενο που κάποια “επιτροπή Σοφών” θα μαζευτεί για να εκπονήσει, είναι μία διαδικασία και αφορμή να συναντηθούμε με όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Στην αρχή της συνέντευξης, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στα τραγικά συμβάντα στην Μόρια, σημειώνοντας ότι «δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές δεν χρειάζονται πολλά σχόλια, η ανθρώπινη ζωή είναι αυτή που μετράει. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση … το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στη Μόρια … εμείς δεν θα σπεκουλάρουμε πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα, για ανθρώπους βασανισμένους, κατατρεγμένους, που προσπαθούν μέσω της Ελλάδας να βρουν μία καλύτερη τύχη στην Ευρώπη».

«Σήμερα που οι ροές αυξάνονται και πάλι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δυστυχώς δεν έχει πάρει πρωτοβουλίες για να διεθνοποιήσει το ζήτημα, να βρεθεί ευρωπαϊκή διέξοδος», συνέχισε, θυμίζοντας τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που διαχειριζόταν και την κρίση στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και την άμεση κινητοποίηση της νέας ιταλικής κυβέρνησης, που 48 ώρες από τον σχηματισμό της κάλεσε Σύνοδο με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και να πετυχαίνει να χρησιμοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα το relocation σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, «δεν έχουμε δει αντίστοιχες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά επιστροφή σε μία ρητορεία και πρακτική καταστολής, αυταρχισμού, κλεισίματος συνόρων, αυτά που έλεγε και εφάρμοζε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προ του 2015, μία καταστροφική πολιτική», εκτίμησε ο κ. Χαρίτσης. Μπορεί σε επίπεδο δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών να αναγνωρίστηκαν οι γεωπολιτικές διαστάσεις του ζητήματος, «αλλά αυτό που μετράει είναι η πράξη», τόνισε ο ίδιος, «εμείς θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναζητήσει μία λύση και να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι … Περιμένουμε να δούμε τις ανακοινώσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά δυστυχώς αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής από την ΝΔ είναι μία πολιτική της επικοινωνίας, όχι της ουσίας, στη διαχείριση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος».

Τόνισε μάλιστα ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά όσα είχαν προηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ, όπως η κατάργηση του β΄ βαθμού ασύλου, αλλά και η επιλογή της να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, «σε ουσιαστικό και συμβολικό επίπεδο δείχνει το πόσο υποτίμησε αυτό το ζήτημα».