Χαρίτσης: Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι μνημονιακός χωρίς να βρισκόμαστε σε μνημόνια

Ο Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στη Βουλή, επικεντρώθηκε στις αμυντικές δαπάνες, παρομοιάζοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, υπενθυμίζοντας τη φράση της, ότι «δεν υπάρχει κοινωνία».

Τόνισε δε, πως η Νέα Αριστερά καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σχέδια εμπλοκής της χώρας στην κρίση της Μέσης Ανατολής και για την επιμονή της σε αποτυχημένες πολιτικές στο ζήτημα της Ουκρανίας. Ο ίδιος υπογράμμισε πως στην Ελλάδα «ζούμε ένα συστηματικό, οργανωμένο, επιθετικό πλιάτσικο στις ζωές μας. Πλιάτσικο στους ανθρώπους που δουλεύουν όλη μέρα, που τρέχουν από τη μια δουλειά στην άλλη και τελικά τα λεφτά δεν φτάνουν, που τρέμουν μην χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν φέρνει ανάπτυξη, αλλά χαρακτηρίζεται ως «μνημονιακός προϋπολογισμός χωρίς να βρισκόμαστε στα Μνημόνια». Αναφέρθηκε επίσης στα χαμηλά ποσοστά πραγματικής αύξησης του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι παρά την εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων, η οικονομία δεν παρουσιάζει σημαντική βελτίωση:

«Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ μεσοσταθμικά είναι σχεδόν 2% στα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πώς γίνεται να μη μειώνεται το ποσό του δημόσιου χρέους, όταν μειώνεται τόσο πολύ η αναλογία χρέους/ΑΕΠ; Γίνεται όταν είναι τόσο υψηλός ο πληθωρισμός. Τα γνωρίζει αυτά η κυβέρνηση; Βεβαίως, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει την αλχημεία πολιτικό επιχείρημα».

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «κλείδωσε» το ύψος του με αλγόριθμο, χωρίς να ενισχύσει ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις: «Μόνο το 27% των εργαζομένων καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις, όταν η οδηγία λέει πως ο στόχος πρέπει να είναι 80%» σημείωσε.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μια «ψευδεπίγραφη και προβληματική» ανάπτυξη, η οποία «στηρίζεται στη συρρίκνωση των μισθών και στη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους για συγκεκριμένες επιχειρήσεις και κλάδους». Όπως ανέφερε, «Αυτούς στηρίζει η κυβέρνηση και αυτοί στηρίζουν την κυβέρνηση. Αυτή είναι η πεμπτουσία του προϋπολογισμού που συζητάμε σήμερα».

Τέλος, αναφερόμενος στις επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις τράπεζες, σχολίασε με καυστικό τόνο: «Φιέστα και επικοινωνιακό σόου παντού. Το 1,5 δισ. ευρώ που ήταν τα καθαρά έσοδα των τραπεζών μόνο από τις προμήθειες τους πρώτους 9 μήνες του 2024, θα γυρίσουν στις τσέπες των πολιτών; Όχι βέβαια, η ληστεία συντελέστηκε. Περιμένει ο κ. Μητσοτάκης να έρθει και να τον χειροκροτήσουμε. Ντράπηκε και η ντροπή».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τουρκία: Μποϊκοτάζ στην αγορά κατά της σύλληψης Ιμάμογλου – Διετάχθη εισαγγελική έρευνα
1 Απριλίου, 2025
Κορωπί: Ο 51χρονος με το κατσαβίδι είχε καταδικαστεί για τον βιασμό συντρόφου του – Η εμμονή με δικηγόρο και τα βασανιστήρια σε παιδική ηλικία
1 Απριλίου, 2025
Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στα Άνω Πατήσια
1 Απριλίου, 2025
Τέμπη: Νέοι εξοργιστικοί διάλογοι σταθμαρχών που «εκπαιδεύονται» με γελάκια στις κονσόλες μετά την τραγωδία – «Μην τραβήξει κανείς καμιά φωτογραφία»
1 Απριλίου, 2025
Κακοκαιρία: Η πλημμυρισμένη Πάρος από το διάστημα – Δορυφορική εικόνα
1 Απριλίου, 2025
Γαλλία: Βγαίνει στην αντεπίθεση η Λεπέν – Το καλοκαίρι του 2026 η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της
1 Απριλίου, 2025
FIRS: Το Νέο Όπλο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της ρωσικής διείσδυσης
1 Απριλίου, 2025
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πάρος και Μύκονος μετά τη σφοδρή κακοκαιρία – Εικόνες καταστροφής
1 Απριλίου, 2025
Η Μόσχα εξετάζει σοβαρά τις προτάσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία, αλλά έχει τις δικές της προτεραιότητες, λέει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών
1 Απριλίου, 2025
Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχει ζήτημα «κίτρινης» ή «κόκκινης» κάρτας σε υπουργούς
1 Απριλίου, 2025