Χαρίτσης: Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ύφεση χειροτερεύουν, όμως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας παραμένουν το ίδιο ανεπαρκή

«Η κρίση που βιώνουμε αφορά στο σύνολο των οικονομιών οριζοντίως, τα μέτρα όμως που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της δεν είναι οριζόντια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Ενώ χώρες, όπως η Γερμανία, προχωρούν σε κολοσσιαίες δημοσιονομικές δαπάνες για τη στήριξη των δικών τους οικονομιών, αρνούνται τη δυνατότητα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει όσα χρειάζεται η οικονομία της χώρας μας.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως «έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή κρίση που θα ξεπεράσει τα ποσοστά ύφεσης και την απώλεια εισοδήματος που ζήσαμε την περίοδο 2010-2014», η οποία «είναι ανέφικτο να αντιμετωπιστεί με τη λογική “βλέποντας και κάνοντας” ή του “business as usual” της κυβέρνησης».

Όπως τόνισε, «ενώ ακούμε συνεχώς διαφορετικές εκτιμήσεις για την ύφεση από την κυβέρνηση -κάτι που δείχνει ότι πορεύεται χωρίς κανένα σχέδιο- τα μέτρα στήριξης της οικονομίας παραμένουν τα ίδια». Δηλαδή, «τα μέτρα που είχαν ανακοινώσει όταν εκτιμούσαν την ύφεση σε 2 και 3% παραμένουν τα ίδια με αυτά που υλοποιούνται τώρα, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός φτάνει να εκτιμά την ύφεση στο 10%».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το εξής ερώτημα: «Εφόσον χειροτερέψουν αυτές οι εκτιμήσεις, θα επιμείνει η κυβέρνηση στα αποσπασματικά μέτρα-ασπιρίνες ενώ κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε μερικούς μήνες σε μία κατάσταση μη διαχειρίσιμη και ενώ οι διεθνείς αναλυτές συνομολογούν ότι η Ελλάδα θα πληγεί περισσότερο από όλες τις δυτικές οικονομίες;». «Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, που ελπίζουμε να μην αποβεί μοιραίος για την οικονομία», σχολίασε.

Ο κ. Χαρίτσης αντέτεινε το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» για «γενναία εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τώρα και να αξιοποιηθούν άμεσα τα 26 δισ. από τα 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία, σε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, κάλυψη μισθολογικού κόστους και αναστολές υποχρεώσεων». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντιμετώπισε απαξιωτικά και αλαζονικά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε «αχρείαστο ρίσκο και σπασμωδική κίνηση» το άνοιγμα των σχολείων πέραν της Γ’ Λυκείου, συμπληρώνοντας ότι η επιστημονική κοινότητα είναι διχασμένη και πως «το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι για μια επιστροφή στην κανονικότητα, που είναι επίπλαστη και ενέχει κίνδυνους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο μετάβασης σε μία νέα πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και υποστήριξε πως πολλά ζητήματα που είχαν αντιμετωπιστεί ως ταμπού, όπως η κρατική παρέμβαση στην οικονομία και η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, γίνονται κεντρικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Οι εξελίξεις στην οικονομία πυροδοτούν έντονες αντιδράσεις από κοινωνικές ομάδες όπως οι επιστήμονες, οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού, οι εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης», πρόσθεσε.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ασχοληθεί σοβαρά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Από εκεί και πέρα εφόσον συνεχιστεί μια πολιτική που οδηγεί την οικονομία σε αδιέξοδο, ενδεχομένως οι πρόωρες εκλογές να προκύψουν ως αναπόφευκτη εξέλιξη», υπογράμμισε και σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι «μια άλλη, εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα από την κρίση». «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, θα τις εξειδικεύσουμε, θα τις εμβαθύνουμε, θα τις επικαιροποιήσουμε και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με όσους και όσες αναγνωρίζουν ότι οι νεοφιλελεύθερες λογικές και πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ δεν μπορούν να βγάλουν την κοινωνία από την κρίση», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νίκος Ανδρουλάκης: «Όποτε απειληθεί η εξουσία του Μητσοτάκη, έρχεται στο προσκήνιο η καραμέλα της αποσταθεροποίησης»
19 Φεβρουαρίου, 2025
Αριζόνα: Δυο νεκροί μετά από σύγκρουση μικρών αεροσκαφών στον αέρα
19 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: «Χιόνια μέχρι τα δίκτυα του ψαρά» βλέπει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας – Τσουχτερό κρύο και χιονόνερο σφυροκοπούν την χώρα
19 Φεβρουαρίου, 2025
ΣΥΡΙΖΑ: Ο απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός δεν είναι θύμα, αλλά θύτης της συγκάλυψης
19 Φεβρουαρίου, 2025
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν οι αγρότες – «Δεν ικανοποιήθηκαν βασικά αιτήματα»
19 Φεβρουαρίου, 2025
Οι δικηγόροι της Αθήνας απέχουν την 28η Φεβρουαρίου 2025, δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη
19 Φεβρουαρίου, 2025
Πατέρας Γιώργου Λυγγερίδη: «Εμείς φάγαμε τα ισόβια» – Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του αστυνομικού
19 Φεβρουαρίου, 2025
Αιχμές Μπαλάσκα για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου: «Ξαφνικά έχει ψυχολογικά που δεν είχε; – Άρες μάρες κουκουνάρες»
19 Φεβρουαρίου, 2025
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δικαιοσύνη δεν αποδίδουν τα τρολ και τα λαϊκά δικαστήρια – Αρκετά πια με αυτή την αθλιότητα
19 Φεβρουαρίου, 2025
Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Coral μέχρι τη Δευτέρα – Πότε και πού θα πέσουν τα περισσότερα χιόνια
19 Φεβρουαρίου, 2025