Χάρτες… πολέμου: Οι NAVTEX του Ερντογάν που οδηγούν σε θερμό επεισόδιο

Με επτά συν δύο ναυτικές οδηγίες η Τουρκία συμπληρώνει ένα τρίμηνο απροκάλυπτων παραβάσεων του Διεθνούς Δικαίου και έχει γκριζαρει μια τεράστια στρατηγική περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο-Καστελόριζο και Κύπρο.

ΤΟ τουρκικό σχέδιο μπήκε μπροστα το καλοκαίρι. Με κάθε νέα χειρουργικά σχεδιασμένη τουρκική NAVTEX η Αγκυρα έκανε ακόμα ένα βήμα στον δρόμο της εφαρμοσμένης στρατηγικής, αφήνοντας κάθε φορά την Αθήνα να ελπίζει ότι θα είναι η τελευταία.

Για καθεμία NAVTEX η Τουρκιά προφασιζόταν κρυφά ή φανερά ελληνικά διπλωματικά πατήματα είτε δήθεν απαντούσε σε ελληνικές διπλωματικές κινήσεις που την ενοχλούσαν.

NAVTEX 1364/20 – ΕΚΔΟΣΗ 31/10/20, 2330. Περίοδος δραστηριότητας από 1/11 έως 14/11. Η τελευταία φάση της πρόκλησης εκδηλώθηκε αργά τη νύχτα (23.30) της 31ns Οκτωβρίου. Η τελευταία τουρκική NAVTEX εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο και ακόμα μία φορά αναβαθμίζει το τουρκικό ζητούμενο. Αυτή τη φορά η περιοχή που δεσμεύει η Αγκυρα είναι σχεδιασμένη ώστε να προκαλέσει ακόμα περισσότερο την ελληνική πλευρά.

Η εικόνα της περιοχής αυτής στον χάρτη έχει το σχήμα κανονικής σφήνας και μάλιστα, στην καρδιά της ελληνικής εξωτερικής υφαλοκρηπίδας – έξω από το νότιο τόξο που σχηματίζουν τα νοτιότερα ελληνικά νησιά του Αιγαίου προς την ανοιχτή θάλασσα.

Στις προηγούμενες περιπτώσεις οι τουρκικές NAVTEX απέκοπταν τον ελλαδικό από τον κυπριακό χώρο. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα και την αποδοχή από τον Ρώσο «τσάρο» της διπλωματίας της θέσης ότι κάθε χώρα έχει αυτοτελές δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

-Ad-