Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Βαθρακογιάννης, τόνισε ότι τα μεγάλα μέτωπα εντοπίζονται στο Κορωπί και την Αργολίδα, αναφέροντας πως οι άνεμοι αγγίζουν τα 8 μποφόρ, οπότε ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Κάθε δέκα λεπτά ξεσπάει και μια φωτιά στην Ελλάδα σήμερα. Ως εκ τούτου, η NASA δημοσιεύει χάρτη που περιλαμβάνει όλα τα πύρινα μέτωπα στη χώρα,καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη, για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές.

Μεγάλη φωτιά σε έκταση με πουρνάρια στη Μαγνησία είναι πλέον υπό έλεγχο. Ο Δημήτρης Εσερίδης δήμαρχος Αλμυρού εξήρε τα στελέχη της πυροσβεστικής για την άμεση επέμβαση τους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων καθώς υπάρχουν σπίτια σε μικρή απόσταση.

Στο σημείο έσπευσαν πάνω από 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, που επιχειρούν συνεχώς προτού κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ωστόσο, το έργο τους δυσκόλευαν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι.

Λίγο μετά τις 4.30, μέσω μηνύματος της Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι της Γαβριανής και όσοι βρίσκονται εκεί ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή, όπου μαίνεται η φωτιά, και να κατευθυνθούν προς τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης και προς την πόλη του Αλμυρού.

Η εντολή εκκένωσης δόθηκε από τον δήμαρχο Αλμυρού για την περιοχή της Γαβριανής, ενώ και ο δήμος στέλνει μηχανήματα για να συνδράμουν, αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη με όλα τα πύρινα μέτωπα

Εκτός από την πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες και με πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όλα τα πύρινα μέτωπα

Αναλυτικά, πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις έχουν εκδηλωθεί στις περιοχές: Αγιά Λάρισας, Βόλβη Θεσσαλονίκης, Ερμιονίδα Αργολίδος, Άγιος Γεώργιος Πρέβεζας, Αλμυρός Βόλου και Μόρια Λέσβου.

Ειδικότερα:

  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Αετόλοφος στην Αγιά Λάρισας επιχειρούν 34 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Προφήτης, στη Βόλβη Θεσσαλονίκης επιχειρούν 40 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 2ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και 11 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ηλιόκαστρο, στην Ερμιονίδα Αργολίδας, επιχειρούν 73 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 6ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Άγιος Γεώργιος, του Δήμου Ζηρού Πρέβεζας επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 5ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη. Υπάρχει επίσης συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Γαβριανή Αλμυρού Βόλου επιχειρούν 50 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 19 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Υπάρχει επίσης συνδρομή από υδροφόρες Ο.Τ.Α.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μόρια της νήσου Λέσβου επιχειρούν 21 πυροσβέστες, 7 οχήματα, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο. Υπάρχει επίσης συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Η πυρκαγιά στην περιοχή της Μόριας λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη, επίγειες δυνάμεις επιχειρούν με τη συνδρομή αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ενώ αναμένεται η άφιξη και άλλων τριών αεροσκαφών.

Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σπρώχνουν τη φωτιά προς την περιοχή νότια της Μόριας και συγκεκριμένα σε ελαιώνες της θέσης Λάρσος. Η πυροσβεστική αναφέρει ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.