Χατζηδάκης: Αντιφάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ηλεκτροκίνηση

«Αντιφάσεις και μικροψυχία» καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ξεκίνησε χθες η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο συγκεκριμένα για «μικρόψυχη προσπάθεια διαστρέβλωσης του περιεχομένου του νομοσχεδίου που θα γυρίσει μπούμερανγκ», επισημαίνοντας ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε σχεδόν τίποτε για την ηλεκτροκίνηση, ένα θέμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για το περιβάλλον. Έκανε λόγο επίσης για αντιφάσεις στην επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «ενώ σηκώνουν ψηλά τη σημαία της οικολογίας τάσσονται υπέρ της παράτασης του χρόνου ζωής των λιγνιτικών μονάδων και συντάσσονται με όλους όσους είναι κατά των ΑΠΕ, αναζητώντας ακροατήριο».

Μιλώντας για την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ (3.000 ευρώ στα οχήματα τεχνολογίας Euro 4, ηλικίας 11-12 ετών και πάνω και 1.000 ευρώ στα Euro 5A, ηλικίας 8 ετών και άνω) ο υπουργός διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό ελήφθη «επειδή τα αυτοκίνητα αυτά τα αφήνουν οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι -γιατί τα δικά μας ΙΧ είναι πολύ παλιότερα-, τα δίνουν μισοτιμής και στη συνέχεια στην αγορά των μεταχειρισμένων ζημιώνεται και ένας οποιοσδήποτε Έλληνας που έχει ένα αυτοκίνητο 5ετίας, 7ετίας που θέλει να πουλήσει και έχει να ανταγωνιστεί όλους αυτούς που εισάγουν μισοτιμής απέξω νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και επιβαρύνοντας παράλληλα και το περιβάλλον».

«Δέχομαι ότι η πολιτική μας για την ηλεκτροκίνηση είναι ταξική γιατί πράγματι… αφορά τα ταξί», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο θεσπίζει κίνητρα για τη ανανέωση του γηρασμένου στόλου των ταξί, ενώ παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου ως εξής:

1.Παροχή κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών ΙΧ, δικύκλων και ποδηλάτων που φτάνουν στο 15% της αξίας του αυτοκινήτου (με «οροφή» τα 5.500 ευρώ), το 20% της αξίας του δικύκλου και το 40% της αξίας του ποδηλάτου.

2. Παροχή κινήτρων για την δημιουργία υποδομών φόρτισης, ώστε να καλυφθεί το δίκτυο των Εθνικών Οδών έως το τέλος του 2021. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, οι εισαγωγείς ΙΧ έχουν δεσμευθεί για 1.200 σημεία φόρτισης έως το 2021, ενώ πρωτοβουλίες θα αναλάβουν και οι Δήμοι για χωροθέτηση δημόσια προσβάσιμων φορτιστών. Σε ότι αφορά τα κτίρια, ο ίδιος τόνισε ότι προβλέπεται υποχρέωση τοποθέτησης για τα νέα, ενώ για τα παλαιά κτίρια προβλέπεται «μοντέλο» ανάλογο με αυτό που ακολουθείται για την εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου στην πολυκατοικία, που δεν απαιτεί συναίνεση όλων των ιδιοκτητών.

3. Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς της ηλεκτροκίνησης, αντί για τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που υπήρχαν μέχρι τώρα, με σαφή τον ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ και των υπόλοιπων φορέων. Σαφή αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στη Συμφωνία που υπέγραψαν 18 φορείς (εισαγωγείς ΙΧ, πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.) και στην οποία δεσμεύθηκαν ότι θα πράξουν ό,τι τους αναλογεί «για να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη».

4.Ενεργός ρόλος του Δημοσίου στις προμήθειες ηλεκτρικών αυτοκινήτων (το 25% των νέων ΙΧ που αποκτώνται θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ηλεκτρικά) αλλά και στην διείσδυση ηλεκτρικών λεωφορείων στις αστικές συγκοινωνίες (με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να εποπτεύει το δεύτερο εγχείρημα)

5.Τέλος, κεντρικό ρόλο στο νομοσχέδιο καταλαμβάνουν τα αναπτυξιακά-φορολογικά κίνητρα για την παραγωγή φορτιστών, μπαταριών, ακόμα και ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις λιγνιτικές περιοχές, κάτι που σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την παραγωγική διάσταση της ηλεκτροκίνησης. «Δεν προάγουμε μόνο την βελτίωση των συνθηκών για το περιβάλλον, αλλά και δημιουργούμε μια νέα αγορά, έναν νέο τομέα της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

-Ad-