Χατζηδάκης για ΔΕΗ: «Μερική ιδιωτικοποίηση – Εθελούσιες έξοδοι προσωπικού»

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηδάκης, παρουσίασε το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, προαναγγέλοντας ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ καθώς και εθελούσια έξοδο στους εργαζομένους της ΔΕΗ.

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε την επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης, ενώ εγκατέλειψε από ιδεοληψία το σχέδιο της μικρης ΔΕΗ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος.

«Διαβεβαιώνω πως ήρθα να συμβάλω στην σωτηρία της ΔΕΗ» συνέχισε και συμπλήρωσε ότι το σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει δύο άξονες οι οποίοι είναι οι εξής: α) μέτρα στηριξης της επιχειρησης, β) μέτρα εξυγίανσης. Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης έκανε λόγο για μία μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ, την επιδίωξη την κατάργηση των ΝΟΜΕ, “των δημοπρασιών στις οποίες η ΔΕΗ παράγει ακριβά και πουλάει φτηνά, δουλεύοντας ουσιαστικά υπέρ των ανταγωνιστών”, την φροντίδα να κλείσει το θέμα των τελών για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και των πόρων από τα λεγόμενα αποδεκικτικά διαθεσιμότητας ισχυος και την ενθάρρυνση προς τη μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειεας.

Όσον αφορά τα μέτρα εξυγίανσης αυτά είναι η μεταφορά παγίων της διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε να αναδειχθεί, η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος υπάρχει πρόθεση εξορθολογισμού της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, χωρίς να επιβαρύνονται οι καταναλωτές, ενώ αναφέρθηκε και σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού.

Τέλος, έκανε λόγο για σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτες.