Χατζηδάκης για κατάργηση της μονιμότητας: «Τα παιδιά του ΟΤΕ είναι κατώτερου Θεού;»

για : Τους στόχους της κυβέρνησης όσον αφορά στη ανέλυσε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε ότι αφουγκράζεται τις φωνές της ΓΕΝΟΠ αλλά δεν μπορεί να τους διαχωρίσει από το κοινωνικό σύνολο που βάζει πλάτη για να σωθεί η ΔΕΗ.

Χατζηδάκης για κατάργηση της μονιμότητας: «Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο που έχει 5-6 επιμέρους φάσεις. Η 1η φάση ήταν η διάσωση της ΔΕΗ με την οποία τελειώσαμε με αυτό, η 2η είναι το νομοσχέδιο για τον εξυγχρονισμό της, η 3η είναι η απολιγνητοποίηση, 4η είναι η ιδιωτικοποίηση το ΔΕΔΔΗΕ και 5η είναι ένα θαρραλέο άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πάμε με βάση το σχέδιό μας και πάμε καλά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Την ίδια γραμμή κρατάμε με αυτά που λέγαμε προεκλογικά. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε δική μας πατέντα. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που έχουν εφαρμόσει στην Ευρώπη και έχουν δύο άξονες. Ο ένας είναι η απελευθέρωση και ο συγχρονισμός της αγοράς ενέργειας και ο άλλος είναι ότι θέλουμε να έχουμε μια πράσινη ατζέντα στην ενέργεια, γιατί πληρώνουμε πολλά λεφτά για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (σ.σ.:η ΔΕΗ)».

Για το νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση: «Επιχειρούμε να εξυγχρονίσουμε τη ΔΕΗ με 10 βασικά μέτρα. Καταλαβαίνω ότι δύο από αυτά ενοχλούν τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η μία είναι η κατάργηση του εκπτωτικού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ. Από το 75% θα κατέβει στο 30%, όπως και στους ανταγωνιστές της, αλλά καταργούμε τις εκπτώσεις που αφορούν τη δεξιά πλευρά, όπου σχετίζεται με αυτά που πληρώνουμε σε ΔΕΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Πρέπει να καταλάβουν ότι όταν η κοινωνία βάζει πλάτη, δεν μπορούν να εξαιρούνται εκείνοι.

Το δεύτερο είναι η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους. Τα παιδιά ας πούμε του ΟΤΕ δεν προσλαμβάνονται ως μόνιμοι, αυτά είναι κατώτερου Θεού;»

Για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι θα υπάρξουν συνθήκες γαλέρας στον ιδιωτικό τομέα: «Εκείνο που δέχομαι είναι ότι πράγματι θα υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Τι πρέπει να κάνω να καταργήσω τη μονιμότητα και των παλιών;

Κάνουμε μεγάλη παρέμβαση με την εθελούσια έξοδο. Την κάνουμε γιατί πάμε στην απολιγνιτοποίηση, η ΔΕΗ χάνει πλέον τους λιγνίτες, θα γίνει ένας περιορισμός του προσωπικού της, θα περιορίσει το κόστος της σημαντικά, θα μπορέσει να είναι τελείως αυτοχρηματοδοτούμενη, χωρίς επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των φορολογουμένων και με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις, έτσι ώστε ο εκάστοτε υπουργός να μην πηγαίνει συνέχεια στους καταναλωτές και να τους λέει ότι η ΔΕΗ έπεσε έξω, βάλτε το χέρι στην τσέπη».

Για το πώς θα αξιοποιηθούν τα εργοστάσια: «Θα υπάρξει ένα μεγάλο σχέδιο, το οποίο θα αντιμετωπιστεί διυπουργικά, καθώς ξεπερνάει τα όρια του υπουργείου μας. Είχα συνάντηση και έχω συνεχείς επαφές με τον δήμαρχο Πτολεμαΐδας και θα δουλέψουμε σε συνεργασία με την ΕΕ και με κοινοτικούς πόρους για την αντιμετώπισή του».

Για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ: «Χθες το πρωί πήγα να μιλήσω στο Χαροκόπειο και εντυπωσιάστηκα από την εικόνα που είδα. Ερωτώ, δεν θα έπρεπε να επιδιώκουμε να έχουμε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο; Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε ένα πανεπιστήμιο με μολότοφ, κοντάρια και γιάφκες; Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα τι υπερασπίζεται; Το δικαίωμα του καθένα να κόβει με αλυσοπρίονα το λουκέτο και να μπαίνει μέσα ή το δικαίωμα του μπαχαλάκια; Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λάθος να ξεχνάει ότι η κοινωνική του βάση είναι εναντίον αυτής της κάλυψης των ακραίων θέσεων. Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να μπει μια τάξη».