Χατζηδάκης: Η έκφραση «είμαστε σε πόλεμο» είναι η αλήθεια

Για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα με τον κορονοϊό μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός εμφανίστηκε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο ραδιόφωνο του Real.

«Eχουν χρησιμοποιήσει κι άλλοι την έκφραση “είμαστε σε πόλεμο”, αλλά είναι η αλήθεια. Εάν πάτε πίσω και σκεφτείτε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά σε επίπεδο εθνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο θα δείτε ότι τόσο μεγάλη κρίση και τόσος μεγάλος φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο υγείας και κοινωνικο-οικονομικό δεν υπήρξε.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση χρειάζεται πρώτον συνεργασία και συντονισμός των κυβερνήσεων όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Και δεύτερον χρειάζεται συνεργασία και από την πλευρά όλων των πολιτών, παγκόσμια. Αυτή είναι η δυσκολία της άσκησης αυτής» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στον κορονοϊό.

Ό,τι και να γίνει, όποιο σενάριο και να επικρατήσει η χώρα θα μείνει όρθια όσον αφορά ηλεκτρική ενέργεια – φυσικό αέριο – υγρά καύσιμα
Αναφερόμενος στο ρόλο του ΥΠΕΝ στη μάχη κατά του κορονοϊού υπογράμμισε ότι«Εμείς εδώ στο Υπουργείο Ενέργειας απαγορεύεται να πέσουμε. Πρέπει πάση θυσία να υπάρχει αδιάλειπτη τροφοδότηση της αγοράς με ρεύμα, με φυσικό αέριο και με υγρά καύσιμα.

Πρέπει να μείνει ανοιχτή η ΔΕΗ, ανοιχτός ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, ανοιχτά τα διυλιστήρια, ανοιχτή η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ. Και θα μείνουν φυσικά, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες. Έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεννοήσεις εδώ και αρκετό καιρό και

Υπάρχουν ρυθμίσεις σε όλες τις εταιρίες διοικητικές, λειτουργικές, χωροταξικές που επιτρέπουν να γίνεται ομαλή τροφοδότηση της αγοράς.

Το Υπουργείο εγγυάται – ότι στους 3 τομείς που ανέφερα: ηλεκτρική ενέργεια – φυσικό αέριο – υγρά καύσιμα, ό,τι και να γίνει, όποιο σενάριο και να επικρατήσει η χώρα θα μείνει όρθια».

Πρόσθεσε δε ότι«στα πλαίσια της λογικής και μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτικής οι εταιρείες ενέργειας θα δείξουν ποικιλοτρόπως το κοινωνικό τους πρόσωπο. Το πρώτο και σημαντικό που γίνεται αυτή την ώρα είναι ότι στελέχη τους ακόμα και με αυτοθυσία είναι και θα είναι παρόντα στο πόστο τους προκειμένου να υπάρχει συνεχής και αδιάλειπτη παροχή ενέργειας που είναι το βασικό για να μείνουμε όρθιοι σε αυτή την κρίση».

Ερωτώμενος για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «τσουνάμι που έχει χτυπήσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλον τον κόσμο.

Υπάρχουν αυτή την ώρα από πολλούς οικονομολόγους δυσμενείς προβλέψεις. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για όλες τις προβλέψεις και για τις αισιόδοξες και για τις πολύ απαισιόδοξες.

Πάρτε για παράδειγμα το μνημόνια, τα οποία τα ζήσαμε. Ποιος φανταζόταν το 2010 ότι θα είχαμε τα μνημόνια καμιά δεκαριά χρόνια στη χώρα και με αυτές τις δυσμενείς συνέπειες; Έχει σημασία πώς χειρίζεται κανείς τις κρίσεις. Και εδώ έχουν σημασία τόσο η στάση της κυβέρνησης, όσο και η στάση των πολιτών.

Στη δική μας περίπτωση ειδικά, στην Ελλάδα, έχουμε την ατυχία, όχι μόνον επειδή ήμασταν σε κρίση τόσα χρόνια – και τώρα πηγαίναμε να βγούμε-, αλλά και επειδή η οικονομία μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ναυτιλία και τον τουρισμό, δυο κλάδους που πλήττονται πολύ. Έχουν γνώση οι φύλακες και θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται και ακόμη παραπάνω προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.»

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ευελιξίας που έχει μετά τις αποφάσεις από το Eurogroup
Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα της κυβέρνησης, ο υπουργός ΠΕΝ υπογράμμισε ότι «Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ευελιξίας που έχει μετά τις αποφάσεις από το Eurogroup.

Ανακοινώνεται ήδη ένα πρώτο πακέτο μέτρων 2 δισ. ευρώ. Ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για δύο μήνες.

Είμαστε εδώ για να επικαιροποιούμε την πολιτική μας ανάλογα με τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μέσα πάντως σε κάποια πλαίσια. Θα ήθελα να σας πω ότι η Ελλάδα είναι μία υπερδύναμη και θα κάνει ό,τι θα μπορούσε να κάνει αυτή την ώρα η Γερμανία και η Αμερική. Καταλαβαίνετε όμως ότι δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο. Πάντως, με σύστημα και με ταχύτητα θα κάνουμε ό,τι περισσότερο γίνεται.

Το θέμα είναι να εφαρμόσουμε μια πολιτική που θα αντέχει και σήμερα και αύριο και μεθαύριο. Δεν θα χειριστούμε το ζήτημα αυτό με επιπολαιότητα ή σαν να μην τρέχει τίποτα, σαν να γίνονται όλα κανονικά. Θα το χειριστούμε προφανώς με την βαρύτητα που πρέπει και την προσοχή που πρέπει, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν είμαστε μάγοι.

Δεν είναι η ώρα για επιπολαιότητα και για τζάμπα μαγκιές κ.λπ. Πειθαρχία απαιτείται. Το κάνουμε για την πατρίδα μας και τις οικογένειές μας, για τα παιδιά μας! Να το αισθάνονται όλοι με αυτό τον τρόπο.

Ο πόλεμος για τον οποίον μίλησα δεν τελείωσε, μόλις ξεκίνησε. Το ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έδρασε δυναμικά από την αρχή και λειτουργεί συντονισμένα μαζί και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, είναι αυτήν την ώρα ένα πλεονέκτημα για τη χώρα. Πλεονέκτημα αποτελεί επίσης ότι δεν έχουμε ακρότητες από την αντιπολίτευση και έτσι θα προχωρήσουμε», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

-Ad-