Χατζηδάκης: Καθήκον μας να βάλουμε όσο γίνεται φρένο στο οικοδομικό μπάχαλο

Ως «πράσινο νομοσχέδιο» που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη χαρακτήρισε το νέο χωροταξικό ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση των προωθούμενων διατάξεων στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι το περιβαλλοντικό του ενδιαφέρον είναι υποκριτικό και πως εκφράζει τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.

«Ήσασταν η κυβέρνηση του τίποτα στα χωροταξικά θέματα και στα ζητήματα του περιβάλλοντος» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση για να συνεχίσει «Κουνάτε το δάχτυλο προς την δική μας πλευρά όταν ο κόσμος μας κρίνει. Κινείστε με το γνωστό αλαζονικό τρόπο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κρίσιμα θέματα. Βλέπουμε όμως την κυβέρνηση να ανεβαίνει και εσάς να πέφτετε στις δημοσκοπήσεις γιατί παραμένετε αμετανόητοι αλαζόνες που δεν κάνετε την στοιχειώδη αυτοκριτική και προσπάθεια να εναρμονιστείτε με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα . Συνεχίστε τα ψέματα, την κακισμένη αντιπολίτευση και τα ψέματα. Εμείς συνεχίζουμε το έργο. Στα ψέματα απαντάμε με έργο. Στις οπισθοδρομικές σας αντιλήψεις απαντάμε με έργο».

Επι της ουσία του νομοσχεδίου ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις φιλοδοξούν να βάλουν σε τάξη την άναρχη δόμηση και να κλείσουν τα παράθυρα για την δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

«Η εκτός σχεδίου δόμηση εισήχθη στην Ελλάδα πρώτη φορά το 1929 και οι παρεκκλίσεις το 1962. Εισήχθησαν ως εξαίρεση προσωρινή και ισχύουν 58 χρόνια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Υπάρχουν ακόμα πολλοί που διερωτώνται αν το να υπηρετείς το περιβάλλον σου επιτρέπει να υπηρετείς την ιδιοκτησία και ανάπτυξη. Η απάντησή μας είναι ότι μπορούν να συνδυαστούν. Αντιθέτως έχει διαπιστωθεί σε όλο κόσμο ότι σε περιοχές που είναι υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά δεν γίνονται επενδύσεις ενώ όπου υπάρχει άναρχη δόμηση πέφτει η αξία ιδιοκτησίας» εξήγησε σε άλλο σημείο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η άναρχη δόμηση δεν μπορεί να εξαφανιστεί . Προσπαθούμε να φρενάρουμε την άναρχη δόμηση. Ακούμε παρατηρήσεις από την κοινωνία και τον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να ακούμε γιατί δεν πιστεύουμε ότι είμαστε γνώστες της μόνης αλήθειας. Το καθήκον μας είναι να βάλουμε όσο γίνεται φρένο στο οικοδομικό μπάχαλο».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί τομές με: απλοποίηση χρήσεων γης, κίνητρα για οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και περιορισμούς βιομηχανικής δόμησης σε εκτός βιομηχανικών πάρκων περιοχές, μεταφορά συντελεστών δόμησης, εκσυγχρονισμό οικοδομικού κανονισμού, ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, αύξηση δόμησης σε πράσινα κτήρια, απόσυρση κτηρίων, διατάξεις για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία κ.α.