Χατζηδάκης: Κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ ως το τέλος της τετραετίας – Τα όρια για την Golden Visa

Θα τηρηθεί η υπόσχεση για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου θα ληφθεί η απόφαση για το ποσοστό της νέας αύξησης.

«Στις 27 Μαρτίου έχουμε συνεδρίαση. Ήταν 650 ο κατώτατος μισθός το 2019, έχει πάει 780. Η αύξηση είναι 20%. Είναι πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν για όλη αυτή την περίοδο 14%. Άρα υπάρχει ένα κέρδος για τους εργαζόμενους και η νέα αύξηση θα είναι σημαντική. Ο πρώτος αριθμός θα είναι 8. Μπορώ να σας πω μέχρι εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το υπουργείο για την απόκτηση ακινήτου με το πρόγραμμα της Golden Visa, ο υπουργός με την παραδοχή πως έχουν ανέβει οι τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αναμενόμενο γεγονός λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας, σημείωσε πως την συγκεκριμένα αγορά την επηρεάζει περισσότερο το Airbnb.

Η Golden Visa είναι το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, όμως χωρίς αμφιβολία επηρεάζει, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πάντως πως τα έσοδα από την Golden Visa ήταν 2,5 δις ευρώ περίπου το 2023 από επενδύσεις και κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό.

«Άρα είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και δεν προχωρούμε ελαφρά τη καρδία. Επειδή όμως πιέζουν τις τιμές των ακινήτων ακριβώς, παρά το ότι έρχονται κεφάλαια απ’ έξω, επειδή πιέζουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, ερχόμαστε και φέρνουμε ρυθμίσεις. Τι ίσχυε μέχρι τώρα. Ότι για να πάρεις Golden Visa με αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα ήταν 250.000 ευρώ να φέρεις για να αγοράσεις ένα ακίνητο. Αυτό ανέβηκε στην Αθήνα ήδη εδώ και κάμποσους μήνες στις 500.000 και στη Θεσσαλονίκη. Όχι σε όλη την Αθήνα. Στο κέντρο, βόρεια και νότια. Δυτικά παρέμενε χαμηλότερο. Τώρα πάμε στις 800.000 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα τουριστικά νησιά. Λέμε ότι δεν επιτρέπεται αυτός που αγοράζει με golden visa να δώσει το ακίνητο στη συνέχεια για Airbnb, λέμε ότι το ακίνητο δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Και όλα αυτά τα λέμε για να κατευθύνουμε τους επενδυτές σε ακίνητα μεγάλης αξίας και πάντως σε ακίνητα που δεν είναι για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία και σίγουρα για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

«Είναι αδύνατον οπουδήποτε στον κόσμο να ανεβαίνει η οικονομία και να παραμένουν χαμηλά οι επιμέρους τιμές. Άρα τα ακίνητα ανέβηκαν μαζί με την οικονομία. Κέρδισαν κάποιοι από αυτό; Ναι, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Είναι οι Έλληνες πολίτες, για να έχουμε όλη την εικόνα. Χάνουν κάποιοι από αυτό; Ναι. Ανέβηκαν περισσότερο τα ακίνητα σε σχέση με τις μέσες τιμές αύξησης του πληθωρισμού; Ανέβηκαν παραπάνω από τη μέση αύξηση του πληθωρισμού. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου, μια σειρά από πρωτοβουλίες, από τότε που ήμουν στο υπουργείο Εργασίας εγώ, για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και έχουμε ήδη προχωρήσει τις πρωτοβουλίες αυτές. Υπενθυμίζω το πρόγραμμα με την ονομασία Σπίτι Μου, το οποίο μεταξύ των άλλων, είχε και τα φτηνά στεγαστικά δάνεια, τα οποία διατέθηκαν αμέσως με επιτόκιο 1% περίπου και έχουν εγκριθεί ήδη 10.000 δάνεια, έχουν εκταμιευθεί 5.000 δάνεια κτλ. Άλλες πρωτοβουλίες, Εξοικονομώ για νέους, Εξοικονομώ-Νοικιάζω για να διατεθούν τα σπίτια κλπ. Παράλληλα, εκτός από όλα αυτά ήρθαμε τον περασμένο Δεκέμβριο και πήραμε πρωτοβουλίες για το Airbnb, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένας σημαντικός παράγοντας στρέβλωσης, διότι αυξάνει τη ζήτηση πάρα πολύ, ιδίως στις πόλεις που έχουν και τουριστικό χαρακτήρα ή έχουν φοιτητές. Γι’ αυτό ήρθαμε και πήραμε μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων είπαμε ότι εκείνοι που νοικιάζουν 2 και πάνω, δηλαδή 3, 4, 5 διαμερίσματα, δεν θα θεωρούνται πια μικρο-εισοδηματίες που απλώς έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα από το Airbnb αλλά κανονικοί επιχειρηματίες, άρα εξισώνονται με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και πληρώνουν ΦΠΑ κλπ. Θα δούμε τον Σεπτέμβριο, πώς λειτούργησαν τα μέτρα αυτά, θα κάνουμε ταμείο όπως λέγεται και θα αποφασίσουμε πως θα συνεχίσουμε μετά» προσέθεσε ο υπουργός.

Σχετικά με την μη αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s πριν λίγες ημέρες, που σημαίνει ότι δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως «ίσως ήταν έκπληξη γι’ αυτούς που δεν παρακολουθούν στενά τους οίκους αξιολόγησης και πώς δρουν. Για εμάς δεν ήταν καμία έκπληξη».

«Δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο σε αυτή τη φάση. Πολύ περισσότερο καθώς ο ίδιος οίκος, η Moody’s μας είχε αναβαθμίσει και μάλιστα με δύο βαθμίδες μαζί, το περασμένο φθινόπωρο. Είναι τελείως ασύνηθες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, στην επόμενη αξιολόγηση, οι οίκοι αξιολόγησης να δώσουν νέα θετική αξιολόγηση στις χώρες, να τις αναβαθμίσουν περαιτέρω. Δεν είναι καθόλου συνήθης πρακτική. Επομένως, δεν ήταν για μας κάτι που δεν περιμέναμε και άλλωστε, μόλις χθες το ελληνικό Δημόσιο βγήκε και δανείστηκε με όρους πάρα πολύ θετικούς. Δεν είχε καμία επίδραση αυτή η αξιολόγηση της Moody’s που κράτησε την Ελλάδα στην ίδια βαθμίδα. Άλλωστε μην ξεχνάτε την επενδυτική βαθμίδα την έχουμε πάρει ήδη, διότι όλοι οι άλλοι οίκοι μας την έδωσαν» είπε ο υπουργός.

«Αυτή την ώρα, το spread το ελληνικό είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Είναι γύρω στη μια μονάδα σε σχέση με τη Γερμανία. Πλησιάζουμε την Ισπανία. Όλα αυτά, δείτε πριν από ένα χρόνο πού ήταν, δεν παραπέμπω πιο πίσω, για να δείτε τι βελτίωση έχει γίνει. Χωρίς να σημαίνει ότι αδιαφορούμε, χωρίς να σημαίνει ότι θεωρούμε ότι θα καθόμαστε και όλα τα πράγματα θα γίνουν αυτόνομα. Χρειάζεται σοβαρότητα και σταθερό τιμόνι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε.