Νέο νομοσχέδιο για τη χωροταξία και σειρά δράσεων όπως η προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ», τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών κ.α. περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα σε συνέδριο με θέμα «Ξεπερνώντας την πανδημία: ενέργεια, οικονομία, επενδύσεις, υγεία».
«Η κυβέρνηση τα κατάφερε καλά στο υγειονομικό επίπεδο, η μεγάλη πρόκληση είναι να τα καταφέρουμε εξίσου καλά και στο οικονομικό. Αναμφίβολα θα υπάρξουν συνέπειες που θα οδηγήσουν, όπως και σε όλη την Ευρώπη, σε ύφεση. Εργαζόμαστε προκειμένου το 2021 να είναι μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης. Το δικαιούμαστε μετά από μια χαμένη δεκαετία», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Το περιβάλλον και η ενέργεια, όπως είπε θα είναι το επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Αναφερόμενος στον προγραμματισμό του υπουργείου, στάθηκε στον περιβαλλοντικό νόμο που απλουστεύει δραστικά τις αδειοδοτήσεις καθώς και στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί σύντομα και θα έχει, όπως είπε, αναπτυξιακό πρόσημο χωρίς να παραμελεί το περιβάλλον.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι:
-Τον Ιούλιο θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για την ηλεκτροκίνηση ο οποίος προβλέπει και ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές σε μονάδες που θα παράγουν μπαταρίες και φορτιστές.
-Το νέο «Εξοικονομώ» θα έχει πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό από το τρέχον πρόγραμμα, θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει ευκαιρία τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τα νοικοκυριά και τον κατασκευαστικό κλάδο.
-Με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα εξοικονομήσουμε συνολικά 800 εκατ. ευρώ ετησίως από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ενώ μόνο για την μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης η επένδυση θα φθάσει στο 1 δισεκ. ευρώ.
-Η απολιγνιτοποίηση θα αλλάξει τελείως την εικόνα στις λιγνιτικές περιοχές και θα αποτελέσει ευκαιρία για επενδύσεις. Η ΕΕ υπολογίζει ότι στη χώρα μας θα κινητοποιηθούν Κοινοτικοί και εθνικοί πόροι ύψους 6,2 δισεκ. ευρώ.
-Προωθείται το 2020, η δημοπράτηση 17 μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, έναντι 6 που λειτουργούν σήμερα.
«Η πράσινη πολιτική δίνει δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας. Η μετάβαση στη νέα εποχή, με περισσότερη έγνοια για το περιβάλλον θα συνδέεται με νέες θέσεις εργασίας και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα», κατέληξε ο υπουργός.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Θόδωρος Ρουσόπουλος επεσήμανε πως η προώθηση πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης απαιτεί αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής και παροχή ουσιαστικής πληροφόρησης στους πολίτες.
Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε καθυστέρηση σε τρία χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία περιμένει, όπως είπε, η αγορά: το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» ύψους 2 δισεκ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, τις ενισχύσεις για τη βιομηχανία ανακύκλωσης και το πρόγραμμα για τις ενεργειακές κοινότητες. Αναφερόμενος στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης, υποστήριξε ότι θα οδηγήσει σε εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενο καύσιμο ενώ σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων, σημαίνει ότι θα εξαρτώμαστε από ιδιώτες που θα λειτουργούν σε μονοπωλιακό περιβάλλον. Επεσήμανε εξάλλου την ανάγκη να μειωθεί το κόστος της ενέργειας προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστική η παραγωγή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Globiled, Tareq Jiwazi ανήγγειλε επένδυση της εταιρείας σε μονάδα παραγωγής φωτιστικών δρόμου στη Βάρη, που θα παράγει και αισθητήρες για έξυπνη διαχείριση κάδων απορριμμάτων, πάρκων κ.α. οι οποίοι σχετίζονται με τη λειτουργία των «έξυπνων πόλεων» και θα διαχειρίζονται εξ αποστάσεως από ενιαία πλατφόρμα. Η μονάδα θα περιλαμβάνει και εργαστήριο για την πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων και την εξαγωγή τους στην ευρωπαϊκή αγορά.