Χατζηδάκης: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ

«Ποτέ αυτή η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ότι είναι αλάνθαστη και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής.

«Ο βασικός λόγος που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί, παρά την καταστροφολογία σας, αντί να κερδίζετε σε απήχηση, πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο. Αλλά αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής, θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στην σημερινή τοποθέτησή του κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αναδεικνύοντας το δίλημμα: Σταθερότητα και έργο με ΝΔ, ή ανευθυνότητα και οπισθοδρόμηση με ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποτέ αυτή η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ότι είναι αλάνθαστη και πολύ περισσότερο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένης και της καταιγίδας ‘Ελπίς’. Ούτως ή άλλως όμως, οι συμπολίτες μας έχουν μάτια και βλέπουν. Βλέπουν και τη δική μας διαχείριση στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και τη δική σας κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Η ίδια η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει αυτόματα τη διαχείρισή του, τόσο στη Μάνδρα, όσο και στο Μάτι. Με τους 124 νεκρούς. “Όλα αυτά δεν διαγράφονται. Και προκύπτουν εντονότερα μπροστά σε όλους, με τον ίδιο τον αλαζονικό σας λόγο. Εμείς τουλάχιστον, είχαμε το θάρρος να ζητήσουμε μία συγγνώμη! Εκπέμπετε όμως τον ίδιο αλαζονικό λόγο και για το θέμα της πανδημίας. Βεβαίως, υπάρχουν πάρα πολλά θύματα από την πανδημία. Είναι ωστόσο γνωστό και τα στοιχεία δείχνουν ότι, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουμε κινηθεί με αυξομειώσεις κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ. Ποιοι όμως μας κάνουν κριτική; Εκείνοι που λένε από την αρχή της πανδημίας ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Ανοίγουν τα σχολεία; Να κλείσουν προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλείνουν τα σχολεία; Να ανοίξουν είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ούτω καθεξής”, είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Υποθέτω μας ασκείτε πρόταση μομφής, και για τη στάση μας στον Έβρο και στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία. Για την πολυδιάστατη διπλωματία της κυβέρνησης. Για την αγορά φρεγατών και των νέων πολεμικών αεροπλάνων. Μας κάνετε πρόταση μομφής, γιατί έχουμε ελέγξει το μεταναστευτικό και έχουμε προχωρήσει με πολύ γρήγορους ρυθμούς το ψηφιακό κράτος. Μας κάνετε πρόταση μομφής γιατί έχουμε δώσει 43 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για επιχειρήσεις, εργαζομένους και ανέργους. Το μεγαλύτερο κοινωνικό πακέτο που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα!”.

Αναφερόμενος στην πολιτική στον τομέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, ο Κωστής Χατηδάκης, απάντησε εκ προοιμίου, στην κριτική που θα δεχθεί η κυβέρνηση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: “Είμαι βέβαιος ότι θα κατηγορηθούμε και για την πολιτική που ασκούμε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ό,τι και να συμβαίνει, εσείς μιλάτε για ‘ανάλγητους’ και ‘νεοφιλελεύθερους’. Να σας υπενθυμίσω λοιπόν εγώ, ότι μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή το ποσοστό της ανεργίας ήταν 17,2% το καλοκαίρι του 2019 και εμείς το έχουμε ρίξει στο 13,3%! Μας κάνετε πρόταση μομφής, προφανώς, επειδή το εισόδημα εργαζομένου που αμείβεται με κατώτατο μισθό, χάρη στις φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στη μικρή αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, αυξάνεται από 305 έως 534 ευρώ ετησίως, μια αύξηση 4-5,5% στο εισόδημά του. Μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή ετοιμάζουμε από το Μάιο μία νέα, σημαντική αύξηση για τον κατώτατο μισθό και για τους χαμηλόμισθους. Που θα τσαλακώσει ακόμη περισσότερο τη μονοπώληση της κοινωνικής ευαισθησίας από τη δική σας πλευρά! Μας κάνετε πρόταση μομφής επειδή με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που προωθούμε και θα πάρει “σάρκα και οστά” σε μερικούς μήνες, θα υπάρξει μία εγγύηση στην πράξη για τα ωράρια και τις υπερωρίες των εργαζομένων. Μας κάνετε πρόταση μομφής, γιατί τριπλασιάσαμε τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ σε σχέση με την δική σας περίοδο. Επειδή πήραμε 1.059.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις, τις οποίες έχουμε αντιμετωπίσει στη μεγάλη τους πλειονότητα. Και την ίδια στιγμή έχουμε πετύχει την τελευταία χρονιά ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση των συντάξεων: Από τις 123.000 το 2019, πήγαμε στις 160.000 το 2020 και στις 225.000 το 2021 ! Μας κάνετε επίσης πρόταση μομφής επειδή μόνο το 2021, αυξήθηκαν τα κονδύλια για την κοινωνική προστασία: 34% στο επίδομα στέγασης, 14% στο επίδομα παιδιού, 12% για τα αναπηρικά επιδόματα. Μας κάνετε πρόταση μομφής για τον Προσωπικό Βοηθό για τους Αναπήρους και την Κάρτα Αναπηρίας, πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Μας κάνετε πρόταση μομφής για τα 2.000 ευρώ επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται και επειδή προωθούμε προγράμματα όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών σε περιοχές με χαμηλή πυκνότητα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς! Γι’ αυτό μας κάνετε πρόταση μομφής!”.

«Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Οι βασικοί λόγοι που κάνετε την πρόταση μομφής, είναι γιατί πηγαίνετε από το κακό στο χειρότερο”, είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: “Αυτή ακριβώς η πρόταση μομφής θα δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν το δικό μας έργο, με τα όποια λάθη, και τους δικούς σας ερασιτεχνισμούς και επικίνδυνες επιλογές. Είναι πρόσφατα τα γεγονότα, για να ξεχάσουν οι Έλληνες πολίτες την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με τους 30 καινούργιους φόρους που επιβάλλατε. Την καταπάτηση όλων σχεδόν των προεκλογικών σας υποσχέσεων. Τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα έξω από την ευρωζώνη”.

Θα μπορέσουν όμως οι Έλληνες πολίτες με αυτή την πρόταση μομφής, επέμεινε ο υπουργός, να αντιπαραβάλλουν και το ύφος των δύο κομμάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “θα γίνει ακόμα πιο σαφές, ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν αυτοί που εργάζονται, που μπορεί να κάνουν και λάθη, που τα παραδέχονται, αλλά που εν πάση περιπτώσει ακολουθούν έναν δρόμο ευρωπαϊκό, έναν δρόμο κοινής λογικής. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που παριστάνουν συνεχώς τους εισαγγελείς με έναν χολερικό και εμπαθή λόγο. Χωρίς καμιά αυτοκριτική, χωρίς καμιά σοβαρή πρόταση και χωρίς καμιά συναίσθηση εθνικής ευθύνης!”.

“Είναι λοιπόν, ξεκάθαρα τα πράγματα. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία αξιωματική αντιπολίτευση που παραμένει αμετανόητη και γίνεται ολοένα και πιο τοξική. Και σε μια κυβέρνηση που, παρά τα λάθη της, παράγει έργο, και είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερότητα και προοπτική στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό το λόγο, την Κυριακή το βράδυ, η πλειοψηφία της Βουλής θα εκφράσει τη δυσπιστία της απέναντι στην πρότασή σας και θα δώσει την εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν δρόμο σοβαρότητας, σταθερότητας και προοπτικής», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

-Ad-