Χατζηδάκης: Στο Υπουργικό Συμβούλιο το master plan της απολιγνιτοποίησης

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το master plan της απολιγνιτοποίησης, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (02/12) στο συνέδριο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Όπως είπε, ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, εγκρίθηκε ένα κοινωνικό «πακέτο» ύψους 107 εκατ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές για την περίοδο 2021-22, ενώ επιπλέον με το χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, θεσπίζονται οι ζώνες απολιγνιτοποίησης στις λιγνιτικές περιοχές όπου θα επιταχυνθεί η εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι θα υπάρξουν πράσινες δράσεις και στα νησιά όπου εγκαταλείπεται η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες.

Περιγράφοντας τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ακόμη:

-Ad-
  • Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου μετά τις ρυθμίσεις για την ταμειακή στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) που λύνουν όπως είπε οριστικά το θέμα, ετοιμάζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για υβριδικά έργα, μονάδες αποθήκευσης, υπεράκτια αιολικά πάρκα και «πράσινο» υδρογόνο, δηλαδή έργα προσανατολισμένα σε καινοτόμες τεχνολογίες, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ στη χώρα μας θα παραμείνει αμείωτο, καθώς το πλαίσιο είναι πιο ελκυστικό σε σχέση με τις άλλες χώρες της περιοχής, ενώ ανήγγειλε ότι στη Βουλή θα παρουσιαστούν τα επιστημονικά στοιχεία που θεμελιώνουν την αποτελεσματικότητα της λύσης που επελέγη για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.
  • Στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών. Ενδεικτικά τις επόμενες εβδομάδες θα ηλεκτριστεί η «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης (που ενώνει τη Λακωνία με τα Χανιά).
  • Στην ηλεκτροκίνηση και στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.