«Χειρουργικός» ανασχηματισμός πριν το Πάσχα: Οι εκπλήξεις και οι αδύναμοι κρίκοι

Διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο εισηγούνται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεργάτες του ώστε χωρίς να διαταραχθεί ο βασικός κορμός της κυβέρνησης να απομακρυνθούν πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και να ενισχυθούν τομείς με κρίσιμη συνεισφορά στις μεταρρυθμίσεις και στην κοινωνική ατζέντα.

Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ», αστοχίες ασυνεννοησίες και κρίσεις όπως αυτές του ποδοσφαίρου που διευθετήθηκε με έναν τρόπο και του Προσφυγικού. η οποία δυσκολεύει σε πολλά επίπεδα την κυβέρνηση δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για αυτή τη συζήτηση.

Αλλαγές τον Μάρτιο

Ενώ ατύπως είχε τεθεί ως όριο για την αξιολόγηση των προσώπων που στελεχώνουν τα υπουργεία ο Ιούνιος, τώρα ορισμένοι μιλούν για αλλαγές τον Μάρτιο. Από την πλευρά του Πρωθυπουργού δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για το πώς θέλει να προχωρήσει όμως μετά την απόφαση του να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας πολλοί μιλούν για χειραφέτηση του κ. Μητσοτάκη από το παλαιό πολιτικό προσωπικό της ΝΔ αλλά και από τα βαρίδια του κομματικού μηχανισμού. Παραδέχονται όμως ότι υπάρχει μια θεμελιώδης προϋπόθεση για να καταφέρει τελικά να αναδιατάξει το πολιτικό τοπίο να κινήσει την οικονομία και τις επενδύσεις με τέτοιο τρόπο ώστε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ να παρουσιάσει χειροπιαστή πρόοδο η οποία να έχει νόημα για τους πολίτες.

Η κυβέρνηση έχει στο εσωτερικό της πολλές ταχύτητες και αυτό αποτελεί σημείο προβληματισμού για το Μέγαρο Μαξίμου ιδίως όταν οι δυσκολίες αφορούν κεντρικά στελέχη της ΝΔ η αντικατάσταση των οποίων συνεπάγεται επιλογές εκτός κόμματος. Αυτή την περίοδο υπάρχει μια ιδιόμορφη διελκυστίνδα από τη μια μεριά το γαλάζιο κομματικό προσωπικό διεκδικεί περισσότερες θέσεις έναντι προσώπων προερχόμενων από την Κεντροαριστερά και από την άλλη πλευρά ένα κομμάτι της Κεντροαριστεράς που παραμένει κομματικά άστεγο ενδεχομένως να επιδιώξει μια πιο οργανωμένη συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Η κατάσταση ακόμα είναι ρευστή αλλά δίνει ενδιαφέρουσες προοπτικές δεδομένου ότι ένα άλλο κομμάτι του χώρου αυτού λοξοκοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αδύναμοι κρίκοι

Ορισμένες από τις αδυναμίες της κυβέρνησης αποτελούν καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στα υπουργικά γραφεία και μια από τις βασικές δυσλειτουργίες αφορά το οικονομικό επιτελείο. Ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Στϊκούρας παρά κάποιες επιμέρους τριβές με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, ενώ πολύ αποτελεσματικός κρίνεται στο έργο του ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αντιθέτως ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Γιώργος Ζαββός υφυπουργός αρμόδιος για τις τράπεζες δεν έχουν αντίστοιχες θετικές αξιολογήσεις και οι συζητήσεις αφορούν την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του κ. Σκυλακάκη με επιπλέον αρμοδιότητες.

Ενας άλλος κύκλος συζήτησης αφορά τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας τα διαφορετικά μηνύματα που εκπέμπονται από τους υπουργούς Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο προς την Τουρκία και πώς μπορεί να υπηρετηθεί καλύτερα η επιλογή της κυβέρνησης να κρατά χαμηλούς τόνους και ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία. Το ενδιαφέρον έχει στραφεί και στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας τα οποία φαίνεται ότι χρειάζονται βοήθεια τόσο στις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν όσο και στη διαχείριση της καθημερινότητας.

Πληροφορίες: «ΤΟ ΒΗΜΑ»