«Χέρι» της Μέρκελ στην Τουρκία

«Δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί πολιτική στην πλάτη των προσφύγων», τόνισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάσταση που δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες στον Έβρο, όταν η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σύνορα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ανοίξει, ενώ, αναφερόμενη στις τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, έκανε λόγο για ένα ακόμη «επιβαρυντικό στοιχείο» για τις σχέσεις με την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτού των Πρασίνων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «αυτά που είδαμε στα χερσαία σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας είναι πολιτική στις πλάτες των προσφύγων και δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν», ενώ σημείωσε ότι πρέπει να συναφθούν συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες, καθώς είναι απαράδεκτο να θέτουν οι άνθρωποι τη ζωή τους σε κίνδυνο προκειμένου να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική στις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι είμαστε στενά συνδεδεμένοι, αλλά «από την άλλη πλευρά, έχουμε να ασκήσουμε κριτική για πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τώρα έχουμε το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση». Εργαζόμαστε προκειμένου να υπάρξουν πάλι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων, όπως συνέβαινε μέχρι το 2016, προσέθεσε η κ. Μέρκελ και σημείωσε ότι η Γερμανία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαφόρων πτυχών των σχέσεων με την Άγκυρα, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι πάντα εύκολο και μπορεί να πετύχει μόνο με την συμμετοχή και της Γαλλίας.

-Ad-