A performer places her hands, covered in red paint to symbolize blood, on a Chilean flag to honor protesters who have died amid days of demonstrations calling for better pay, pensions, schools, housing and medical care, among many other demands, during an anti-government music concert in Santiago, Chile, Sunday, Oct. 27, 2019. While most protests have been peaceful, some — especially at the start — have devolved into riots and looting, and the government says at least 20 people have died. (AP Photo/Esteban Felix)

Χιλή: Στο «πόδι» για 11η συνεχόμενη ημέρα

Νέες διαδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες αμαυρώθηκαν από επεισόδια, έγιναν χθες Τρίτη στη Χιλή, όπου οι πολίτες συνεχίζουν να ασκούν πίεση στον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, στην ενδέκατη ημέρα ενός κινήματος αμφισβήτησης άνευ προηγουμένου εναντίον των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ιταλίας, στο κέντρο του Σαντιάγο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. «Πινιέρα παραιτήσου», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κράταγαν διαδηλωτές.

Όπως και την προηγουμένη, ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και δυνάμεις επιβολής της τάξης όταν συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, που είχε γενικό σύνθημα «γράφουμε ιστορία μπροστά στο Λα Μονέδα» — το προεδρικό ανάκτορο — αποπειράθηκαν να κατευθυνθούν προς την έδρα της προεδρίας, γύρω από την οποία είχε στηθεί περίμετρος ασφαλείας.

Τη Δευτέρα έγιναν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών στην ίδια περιοχή, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Πινιέρα.

Εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν και ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα ακίνητο, όπως ακριβώς στις ταραχές που μαίνονταν τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, τη 18η Οκτωβρίου.

Η Κάρλα Ρουμπιλάρ, νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι οι δράστες του εμπρησμού και των επεισοδίων «δεν είναι άνθρωποι που θέλουν κοινωνική δικαιοσύνη, που θέλουν τα πράγματα να πάνε καλύτερα, είναι άνθρωποι που θέλουν την καταστροφή και το χάος». Υπογράμμισε την αντίθεση με την ιστορική κινητοποίηση της 25ης Οκτωβρίου, όταν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι — κατά την επίσημη εκτίμηση — πήραν μέρος σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

Άλλες κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στη Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή), όπου εδρεύει το κοινοβούλιο, καθώς και στην Κονσεψιόν, σύμφωνα με ΜΜΕ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ουμπίγια τόνισε ότι αυξήθηκαν οι βίαιες ενέργειες και ειδικότερα οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες και οι καταστροφές, κάνοντας λόγο για 89 τέτοια συμβάντα τη Δευτέρα από 21 την Κυριακή σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου του Τεμούκο, το 94% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των κοινωνικών διεκδικήσεων που προβάλλουν οι διαδηλωτές, ενώ τα δύο τρίτα του δείγματος (68%) δήλωσαν πως συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έγιναν σε συνοικίες της μεσαίας τάξης στο Σαντιάγο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ιγνάσιο Μπριόνες δήλωσε χθες ότι η οικονομία της Χιλής θα επηρεαστεί από την κοινωνική κρίση. Έκανε λόγο για «μείωση των επενδύσεων» και πρόσθεσε πως απαιτείται να αναθεωρηθεί η πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στο 2,5% του ΑΕΠ το 2019.

Η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό πυροδότησε τη χωρίς προηγούμενο εδώ και δεκαετίες κοινωνική κρίση στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων που επαινείται γενικά για την πολιτική και οικονομική της «σταθερότητα». Παρά την ακύρωση του μέτρου οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας γιγαντώθηκαν, εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους — οι 5 από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας — και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις και στις ταραχές από τη 18η Οκτωβρίου, ενώ 7.000 πρόσωπα συνελήφθησαν, σύμφωνα με εισαγγελείς. Επιχειρηματικοί κύκλοι μιλούν για ζημίες 1,4 δισεκ. δολαρίων, το μετρό για φθορές και καταστροφές με κόστος σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ηράκλειο: Προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη έλαβαν και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες της σπείρας διακίνησης ναρκωτικών
22 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση στο Βερολίνο: «Το μίσος για τους Εβραίους ήταν το κίνητρο του δράστη»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Θρίλερ στη Βούλα: Αυτή είναι η Κινέζα που βρέθηκε κρεμασμένη στην σπηλιά
22 Φεβρουαρίου, 2025
Νοίκιασε αυτοκίνητο, αγόρασε ποτά και ηχοσύστημα αποστέλλοντας με e-mail πλαστά καταθετήρια από τράπεζες
22 Φεβρουαρίου, 2025
Γεωργιάδης για Τέμπη: «Οι πολλές ευγένειες τελειώσανε. Όλο αυτό πια είναι γελοιότητα. Δεν ντρέπονται επιτέλους;»
22 Φεβρουαρίου, 2025
Έρευνες για βιασμό γυναίκας στη Χαλκίδα: Τέσσερις συλλήψεις και κατασχέσεις όπλων
22 Φεβρουαρίου, 2025
Μάντζος για το επεισόδιο με συνεργάτιδά του στη Βουλή: «Υπήρξε έντονη διαφωνία, λιποθύμησε και χτύπησε στην πόρτα»
22 Φεβρουαρίου, 2025
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου
22 Φεβρουαρίου, 2025
Κακοκαιρία Coral: Μέχρι και τη Δευτέρα το έντονο κύμα ψύχους – Τα νέα στοιχεία της ΕΜΥ
22 Φεβρουαρίου, 2025
Μεσσηνία: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δύο κρατουμένων που απέδρασαν από τα κρατητήρια
22 Φεβρουαρίου, 2025