Από χθες Δευτέρα, χιλιάδες οικογένειες από το νότιο Λίβανο φορτώνουν όπως-όπως στα αυτοκίνητά τους κάποια βασικά υπάρχοντα και κατευθύνονται βόρεια προς τη Βηρυτό για να ξεφύγουν από τους πιο φονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς από το 2006. Ως επακόλουθο, πολλοί έχουν εγκλωβιστεί σε ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα σε αυτό που θεωρούν «έξοδο προς την ασφάλεια».
Περίπου 100.000 άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή των λιβανο-ισραηλινών συνόρων είχαν ήδη εκτοπιστεί από τον περσινό Οκτώβριο, όταν η οργάνωση Χεζμπολάχ και οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα.
Καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται, ο αριθμός των εκτοπισμένων αναμένεται να αυξηθεί.
Στη Βηρυτό αλλά και σε άλλες πόλεις, τα σχολεία έχουν ήδη μετατραπεί σε καταφύγια υποδοχής των εκτοπισμένων και εθελοντές έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να μαζέψουν νερό, τρόφιμα, φάρμακα και στρώματα. Στην παραλιακή πόλη της Σιδώνας, πολλοί παραμένουν ακόμη και στα πεζοδρόμια.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εντείνουν την πίεση εναντίον της Χεζμπολάχ σε μια προσπάθεια να την αναγκάσουν να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, ώστε οι χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί να μπορέσουν επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Στον αντίποδα, η Χεζμπολάχ έχει απαντήσει ότι θα σταματήσει μόνο όταν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Ίμραν Ρίζα, ανέφερε σε δήλωση ότι ο διεθνής οργανισμός διέθεσε 24 εκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες. Με την οικονομία κατεστραμμένη από τις παλαιότερες συγκρούσεις και τη Βηρυτό να ανακάμπτει ακόμα από την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι το 2020, ο Λίβανος «βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές κρίσεις, οι οποίες δυσχεραίνουν την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα κρίση», τόνισε ο Ρίζα.