Χιόνια Αττική: Διακόπηκε η κυκλοφορία – Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Χιόνια Αττική: Η κακοκαιρία είναι εδώ για τα καλά – Οι αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία σε κάποιους δρόμους – Δείτε αναλυτικά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, καθώς έχουν ήδη πέσει οι πρώτες νιφάδες στην Αττική.

Σε Πάρνηθα και Θρακομακεδόνες το χιόνι έχει ήδη καλύψει το δάσος, τους δρόμους και τα σπίτια, ενώ το χιόνι έχει στρωθεί και σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αφίδνες και Βίλια. Παράλληλα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, οι Αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων επί της περιφερειακής οδού Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του ΓΣΝΑ 414 έως τη θέση Άγιος Πέτρος.

Χιόνια Αττική: Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, η Κυριακή θα χαρακτηριστεί από ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας. Προς τα ανατολικά και νότια θα επικρατήσουν κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, ενώ πιο νότια θα επικρατήσουν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Παράλληλα προειδοποιεί για ισχυρούς βοριάδες, ενώ ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει ακόμα και το μεσημέρι τους 7 βαθμούς κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις μέχρι και τα βόρεια προάστια, ενώ από το απόγευμα ενδέχεται να χιονίσει και στο κέντρο της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, δεν αναμένεται να σημειωθούν χιονοπτώσεις εκτός από την περιοχή της Χαλκιδικής.

Χιόνια Αττική: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ.

Σύμφωνα με αυτό, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν επηρεάζοντας και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Πιο αναλυτικά:

Α) Την Κυριακή (05/02/2023):

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν (και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο), τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.

3. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής, στα ορεινά και ημιορεινά που από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, οπότε θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερη ένταση.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Χιόνια Αττική: Τι θα γίνει με τα σχολεία

«Δεν θα υπάρχει η ίδια ένταση του φαινομένου σε όλη την Αττική. Θα το ζυγίσουμε και αυτό. Η πρόληψη πάντα χαρακτηρίζει τις αποφάσεις ώστε κανένα παιδί ή συνοδός που θα το πηγαίνει στο σχολείο να έχει πρόβλημα», δήλωσε το πρωί της Κυριακής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Να είμαστε προσεκτικοί, να έχουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητο αλλά να ξέρουμε και να τις φοράμε. Από την άλλη πλευρά, αν δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθούμε την ώρα του φαινομένου, να το αποφύγουμε», πρόσθεσε.