Χωρίς αργία σήμερα 28/1: Κλειστά σχολεία, ωράριο σούπερ μάρκετ – Οι περιοχές

Χωρίς αργία σήμερα 28/1: Επιστροφή στην κανονικότητα σιγά-σιγά με πολλές απαγορεύσεις των προηγούμενων ημερών, λόγω της κακοκαιρίας, να αίρονται.

Χωρίς αργία σήμερα 28/1: Η κακοκαιρία έχει περάσει ωστόσο σε πολλές περιοχές υπάρχουν δυσκολίες. Οι δρόμοι είναι ακόμα σε κακή κατάσταση και κανείς δεν μπορεί να πάει με ευκολία στην εργασία του.

Χωρίς αργία σήμερα 28/1: Τι θα γίνει με τα σχολεία και την τηλεκπαίδευση

Ακόμα μία μέρα με κλειστά σχολεία έρχεται λόγω της κακοκαιρίας, μόνο που αυτή την φορά πρόκειται να γίνει τηλεκπαίδευση, ώστε να μην χαθούν επιπλέον διδακτικές ώρες.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων και Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, για την Περιφέρεια Αττικής και την Κρήτη, ύστερα από συνεννόηση με τις Περιφέρειες τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης, αλλά με τηλεκπαίδευση.

Σημειώνεται, ότι η απόφαση για κλειστά σχολεία ελήφθη λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των δυσκολιών στη μετακίνηση, που δημιούργησε η κακοκαιρία «Ελπίδα».

Δημόσιο: Τηλεργασία και την Παρασκευή 28/01

Μέσω τηλεργασίας θα λειτουργήσει και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου το Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται: Το Υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης που έπληξε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας το προηγούμενο χρονικό διάστημα και θέτοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αποφάσισε την εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα και για την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022.

Επισημαίνεται ότι:

Εξακολουθεί να ισχύει η ισχυρή σύσταση για παροχή εξ αποστάσεως εργασίας για όσους υπαλλήλους είναι δυσχερής η μετακίνησή τους προς τον τόπο εργασίας τους και εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των ασκούμενων από αυτούς αρμοδιοτήτων.

Όσοι υπάλληλοι δεν δύνανται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, η προσέλευσή τους στην έδρα της Υπηρεσίας τους θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνει με όρους ασφάλειας, ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς οιαδήποτε δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η βραδεία προσέλευσή τους θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογημένη.

Συνεπώς, καλούνται οι αρμόδιοι προϊστάμενοι:

για την έγκαιρη ενημέρωση των υπαλλήλων αρμοδιότητάς τους και για την κατάρτιση πλάνου εργασιών για την αυριανή ημέρα, ορίζοντας εκείνους τους υπαλλήλους στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό επί του συνόλου των υπαλλήλων αρμοδιότητάς τους που δύνανται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως.

να μεριμνήσουν για τη στελέχωση των οργανικών τους μονάδων με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, το οποίο θα οριστεί από τους υπαλλήλους που δύνανται να μεταβούν με ασφάλεια στην έδρα της Υπηρεσίας τους.

Επιπλέον, παρακαλούνται οι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού.

Σε περίπτωση που η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι δυνατή λόγω των φύσης των ασκούμενων καθηκόντων καθώς επίσης και η προσέλευση των υπαλλήλων αυτών στην έδρα της Υπηρεσίας τους είναι αντικειμενικά αδύνατη λόγω των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απουσία των εν λόγω υπαλλήλων θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας.

Τα παραπάνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Χωρίς αργία σήμερα 28/1: Τι θα ισχύσει στον Ιδιωτικό τομέα – Σούπερ μάρκετ

Τι ισχύει για τα μαγαζιά

Τα εμπορικά καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά σήμερα.

Delivery και courier

Μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και σήμερα αναστέλλεται η παροχή των υπηρεσιών διανομής τροφίμων σε καταναλωτές και ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier) με δίκυκλα οχήματα, για την Αττική.

Όλα όσα ίσχυαν με τα χρήματα και την εργασία τις δύο μέρες που είχαμε γενική αργία

Σύμφωνα με όσα ισχύουν για τις ημέρες που είναι υποχρεωτική αργία, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν

Οι συστάσεις του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν τα ακόλουθα:

Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που δεν θα πάνε στη δουλειά τους θα πληρωθούν κανονικά.

Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

Επιπλέον το υπουργείο εργασία απευθύνει ισχυρή σύσταση σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό όπου αυτό είναι εφικτό.