Χωρίς εστιατόρια, καφέ, μπαρ από Δευτέρα – Μάσκα μέσα-έξω σε όλη την Ελλάδα

Με τα κρούσματα του κορονoϊού να αυξάνονται με δραματικό τρόπο καθημερινά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το νέο πακέτο μέτρων, το τελευταίο πριν το γενικό lockdown στη χώρα.

Η καθημερινή επιδημιολογική εικόνα έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο και τους ειδικούς επιστήμονες, που αντιλαμβάνονται ότι αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, τότε η κατάσταση θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέβαλε για σήμερα το πρωί το διάγγελμα του λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε κυρίως τη Σάμο, σύμφωνα με πληροφορίες επέλεξε να κινηθεί ανάμεσα στις πιο αυστηρές εισηγήσεις που προέβλεπαν εδώ και τώρα γενικό lockdown και στις εισηγήσεις περί συντηρητικών μέτρων.

Αποφάσισε να κλείσει για έναν μήνα – εκτός απροόπτου – εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κινηματογράφους, θέατρα, συναυλιακούς χώρους και ομαδικά αθλήματα, ελπίζοντας ότι με το δραστικό αυτό μέτρο, θα υπάρξει μία σχετική έστω ανάσχεση της καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα ισχύει από τη Δευτέρα και δεν θα συνοδευτεί με σημαντική αλλαγή στην ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η οποία πιθανότατα είτε θα παραμείνει ως έχει, είτε θα μειωθεί κατά μία ώρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν υιοθέτησε σε αυτή τη χρονική συγκυρία την πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό και από περιοχή σε περιοχή. Θα ζητήσει, όμως, την καθολική χρήση μάσκας, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια, ανεξαρτήτως του βαθμού επικινδυνότητας κάθε περιοχής.

Άλλωστε, ο επιδημιολογικός χάρτης, αναμένεται να αλλάξει οσονούπω και αντί 4 χρωμάτων, θα παραμείνουν μόνον δύο :Το “πράσινο” και το “κόκκινο”, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη και εύληπτη η εφαρμογή των όποιων οριζόντιων μέτρων.

Παράλληλα από τα περιοριστικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και μέτρα στήριξης για όσους πλήττει ο κορονοϊός και στη συνέχεια αυτά τα μέτρα θα εξειδικεύσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.