A Houthi soldier stands alert in front of the Israeli Galaxy ship which was seized by the Houthis, in the port of Saleef, near Hodeidah, Yemen, Sunday, May 12, 2024. (AP Photo/Osamah Abdulrahman)

Χούθι: Χτυπήσαμε έξι πλοία σε τρεις θάλασσες

Σε χθεσινή τους ανακοίνωση, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις με πυραύλους σε έξι εμπορικά πλοία σε τρεις διαφορετικές θάλασσες, στη Μεσόγειο, την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα.

Ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, η οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν χτύπησε με 5 πυραύλους το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Laax, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, το οποίο υπέστη μεν ζημιές, όμως μπόρεσε να συνεχίσει ο ταξίδι του, συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες του Γαλλικού Ναυτικού.

Επίσης, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο εκπρόσωπος των Χούθι ανέφερε ότι αποτέλεσαν στόχους πυραυλικών επιθέσεων επίσης στην Ερυθρά Θάλασσα τα πλοία Morea και Sealady, τα Alba και Maersk Hartford στην Αραβική και το Minerva Antonia στη Μεσόγειο.

Εντούτοις, ο επιχειρησιακός διευθυντής της Maersk Line, Εντ Χάνλεϊ, διαβεβαίωσε ότι το υπό αμερικανική σημαία πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Hartford δεν έγινε σε καμία περίπτωση αντικείμενο επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους.

Οι Χούθι περιγράφουν τις ενέργειές τους ως πράξεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο με το Ισραήλ και έχουν υποσχεθεί να επιτίθενται σε πλοία όχι μόνο ισραηλινών συμφερόντων, αλλά και αμερικάνικων και βρετανικών, ακόμη και στη Μεσόγειο. Έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα επιθέσεις με drones και πυραύλους, αρχικά στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και στη συνέχεια επεκτείνοντας τα χτυπήματα και σε άλλες πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς.

Η δράση τους έχει διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, αναγκάζοντας τα πλοία να αποφεύγουν τη διώρυγα του Σουέζ και να επανασχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής.

Αυτές οι επιθέσεις των Χούθι σημειώθηκαν καθώς τα ισραηλινά τανκς εισέβαλαν για πρώτη φορά στο κέντρο της Ράφα, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να τερματίσει τις επιθέσεις στην πόλη, όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες Παλαιστίνιοι που οι εστίες τους είχαν βομβαρδιστεί νωρίτερα σε άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα. από τους βομβαρδισμούς αλλού.