Χρ. Δήμας: Στόχος της επόμενης ημέρας η επενδυτική έκρηξη σε όλα τα επίπεδα

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Καινοτομία, Χρίστος Δήμας , σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο, αναλύει μεταξύ άλλων το στοίχημα της επόμενης ημέρας στον τομέα της οικονομίας, αλλά και τα εργαλεία στήριξης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σχολιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις με τη γείτονα Τουρκία, ενώ τέλος αναφέρεται στο κύμα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως μετά τη δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ.

 Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Δήμα, το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Κατά πόσο είναι εφικτό, κάτω από τις νέες διεθνείς οικονομικές συνθήκες, να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι;

Σήμερα βρισκόμαστε στα τελευταία στάδια επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Βγαίνουμε από μία πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδο όχι μόνο για την εθνική μας οικονομία αλλά και για τις διεθνείς αγορές.

Μέχρι στιγμής καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση με επιτυχία και αυτό αναβαθμίζει την αξιοπιστία αλλά και την αυτοπεποίθηση της χώρας μας. Από την πρώτη στιγμή, το πρώτο μας μέλημα ήταν πώς θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, πώς θα μειώσουμε -στο μέτρο του δυνατού- τις απολύσεις, πώς θα στηρίξουμε το εισόδημα των εργαζόμενων, πώς θα στηρίξουμε τους ανέργους, πως θα απορροφήσουμε τους κραδασμούς. Τώρα αυτό που μας απασχολεί είναι ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας για να επανέλθουμε σε μία γρήγορη τροχιά ανάπτυξης, να δημιουργήσουμε καινούργιες θέσεις απασχόλησης, προκαλώντας μια επενδυτική έκρηξη σε όλα τα επίπεδα, βάζοντας τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη το 2021.

Σε πρώτη φάση προχωρήσαμε στην καταβολή μειωμένου  Φ.Π.Α., από το 24% στο 13%, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, καθώς και στις μεταφορές με τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία. Ήδη, από τις αρχές της εβδομάδας, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα μειώθηκαν στο 1,20 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη στα 90 λεπτά.

Επιπλέον, ξεκίνησε και  η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες (0,48% για τον εργοδότη και 0,42% για τον εργαζόμενο) για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ από 2 Ιουνίου, περίπου 240.000 συνταξιούχοι, θα έχουν μεσοσταθμική αύξηση 100 ευρώ το μήνα, μεικτά, στις επικουρικές τους συντάξεις.

Όσον αφορά το δικό μας χαρτοφυλάκιο σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα με πλάνο και με συγκεκριμένους στόχους προκειμένου γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, εξωστρεφής και ελκυστική. Από την πρώτη στιγμή, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχαμε ανακοινώσει ότι ένας από τους κεντρικούς στόχους, μια στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης στη χώρα και να στηρίξουμε ουσιαστικά το οικοσύστημα των startup αλλά και το ευρύτερο οικοσύστημα Καινοτομίας.

Κύρια επιδίωξη μας είναι να συνδέσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την εγχώρια παραγόμενη Έρευνα με την Καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία προκειμένου να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη και της Πολιτείας. Η επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία θα καταστήσουν αυτομάτως πιο παραγωγική και ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία δημιουργώντας πολλές νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους επιστήμονες μας, αλλά θα συμβάλλει επιπλέον στην ανάσχεση του «brain-drain».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την άποψη πως οι μικρές επιχειρήσεις θα έπρεπε να επιδοτηθούν και όχι να χρηματοδοτηθούν μέσω δανείων. Θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ότι αναμενόταν. Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που κατάφερε να εξασφαλίσει από την Ε.Κ.Τ. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρά στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου της. Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη -παγκοσμίως- κατάσταση.

Με σύνεση και υπευθυνότητα όμως, θα τα καταφέρουμε. Τις πραγματικές θέσεις του κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά τους φόρους και τις επιχειρήσεις οι Έλληνες τις βιώσαμε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του που επιβάρυνε όλους -και ιδίως τη μεσαία τάξη και τους νησιώτες μας-με 18 νέους φόρους. Κατήργησε το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Αύξησε το ΦΠΑ από 23% σε 24%. Μετέφερε πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης από το 13% στο 24%. Αύξησε τον φόρο εισοδήματος σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αύξησε τον φόρο στα μερίσματα. Τριπλασίασε την εισφορά αλληλεγγύης για την πιο χαμηλή κλίμακα (12.000-20.000) και την υπερτετραπλασίασε από εκεί και πάνω. Διπλασίασε την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, μείωσε φοροαπαλλαγές και αύξησε εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές. Επέβαλε φόρο στην σταθερή τηλεφωνία, το internet, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που αποτελούν βασικά εργαλεία για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.

 Πέραν των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζετε να υπάρξουν και άλλα προγράμματα;

Θα πρέπει πρώτα να τονίσουμε κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μετά την ανακοίνωση της Ε.Κ.Τ., η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κατά 10% στο 1,357%. Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού θα έχει θετικές επιπτώσεις και στο δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν με ευνοϊκότερους όρους ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα πραγματικά φιλόδοξο «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οι προτάσεις πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το «Ταμείο Ανάκαμψης» όπως το να είναι μεγάλο και φιλόδοξο, να είναι ευέλικτο, να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια και να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.

Η Ελλάδα, όπως θα είδατε, είναι από τις χώρες που θα ευνοηθεί περισσότερο με βάση τα κριτήρια της Επιτροπής. Όμως πέρα από την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία εμείς στοχεύουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προκειμένου να προωθήσουμε και να αναδείξουμε ένα νέο, Καινοτόμο, σύγχρονο και Ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης ικανό να επαναφέρει την Ελλάδα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης .

Πολύ σύντομα το ελληνικό κράτος αναμένεται να διαθέτει στα χέρια του πολύ σημαντικά εργαλεία ενίσχυσης και στήριξης του εγχώριου οικοσυστήματος Καινοτομίας. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κατατίθεται στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις για την ερευνητική κοινότητα, φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και για την καινοτομία όπως η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων  ElevateGreece  αλλά και για τους «επενδυτικούς αγγέλους», Business Angels.

 To επόμενο διάστημα, αναμένεται όπως αναφέρατε προηγουμένως να συγκροτηθεί το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων. Ποια θα είναι η χρήση του και με ποιο τρόπο θα βοηθήσει τις Start ups;

Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πρόκειται να υποστηρίξουν συστηματικά τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας και να αναπτύξουν με δυναμικότερους ρυθμούς το εγχώριο οικοσύστημα μέσω μίας νέας πρωτοβουλίας: του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Η πλατφόρμα ELEVATE GREECE θα αποτελεί την “ηλεκτρονική πύλη” μέσω της οποίας θα πιστοποιείται ότι οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται «επίσημα» από την Πολιτεία ως νεοφυείς, εφόσον πληρούν 2 βασικά χαρακτηριστικά:

α) της καινοτομίας β) της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος (scalability).

Η εγκυρότητα της διαδικασίας ως προς τα παραπάνω κριτήρια θα βασιστεί στην κρίση αξιολογητών εγνωσμένου κύρους, που χαίρουν εκτίμησης από το οικοσύστημα σε επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Η προσπάθεια αυτή έχει 8 στόχους:

  1. την επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων
  2. την χαρτογράφηση του οικοσυστήματος που αυτές συνθέτουν
  3. την μεταξύ τους δικτύωση
  4. την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (bilingual platform)
  5. την παρακολούθηση της πορείας τους στη βάση κρίσιμων δεικτών (KPIs) αλλά και τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης όλου του ελληνικού οικοσυστήματος μέσω ειδικού dashboard με metadata analysis.
  6. τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων-επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις
  7. την λειτουργία της πλατφόρμας ως πόλο έλξης για επενδυτές: Αngel Investors, Venture Capital Funds και επιχειρήσεων από Ελλάδα και εξωτερικό
  8. την στοχευμένη υποστήριξη τους με διάφορα δυνητικά μέτρα, σε επίπεδο χρηματοδότησης από την Πολιτεία (π.χ. ΕΣΠΑ, επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγών) και χορήγησης επιχειρηματικών βραβείων

Oι συζητήσεις για την ανάπτυξη Κέντρων Καινοτομίας στη χώρα μας ολοένα και πληθαίνουν. Θα μπορούσατε να μας δώσετε έναν χρονικό ορίζοντα για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος και πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει προορισμός για καινοτόμες ομάδες;

Η ίδρυση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στη Αττική αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο εμβληματικές δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  Το -για δεκαετίες αναξιοποίητο κτίριο της ΧΡΩΠΕΙ- , έκτασης  18 στρεμμάτων, φιλοδοξούμε να εξελιχθεί σε μια κυψέλη εξέλιξης ανατρεπτικών ιδεών, προς όφελος του ελληνικού παραγωγικού ιστού. Η Πολιτεία Καινοτομίας στην ουσία αποτελεί έναν φυσικό χώρο όπου ερευνητές, πανεπιστημιακοί, εταιρείες και startuppers θα συνεργάζονται προκαλώντας συνέργειες Καινοτομίας παράγοντας προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο συγκεκριμένο εγχείρημα σε τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D). Η  στρατηγική του σημασία αποτελεί αναμφίβολα για εμάς ένα απτό παράδειγμα για το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα του αύριο. Το ακίνητο που θα στεγάσει την Πολιτεία Καινοτομίας είναι άμεσα συνυφασμένο ιστορικά με την Έρευνα και Ανάπτυξη αλλά και την βιομηχανία στην Ελλάδα.

Ευελπιστούμε να αποτελέσει τη στέγη όπου θα ωριμάσουν και θα εξελιχθούν τα έργα και οι ιδέες των νέων ερευνητών και επιχειρηματιών προς όφελος της πατρίδας μας, ενώ αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τους πολύ χαμηλούς μέχρι σήμερα, δείκτες Καινοτομίας της χώρας.

Το συνολικό κόστος κατασκευής προβλέπεται στα 50 εκατ. Ευρώ και η διαδικασία αφού θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ, δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται να απασχολήσει περίπου 150 εργαζόμενους κατά την διάρκεια κατασκευής του, ενώ όταν ολοκληρωθεί το έργο αναμένεται να παραχθούν περίπου 2500 νέες θέσεις εργασίας. Αναμφίβολα η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα αναμένεται να σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στον χάρτη της ανταγωνιστικότητας.

Η δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων παγκοσμίως και πολλοί μιλούν ότι μπορεί να επέλθει μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση. Εσείς τι πιστεύετε;

Πράγματι γίναμε μάρτυρες μιας εκρηκτικής ατμόσφαιρας που διαμορφώθηκε διεθνώς, αλλά κυρίως στις ΗΠΑ, λόγω της δολοφονίας του George Floyd και είδαμε εικόνες που μας θυμίζουν άλλες εποχές. Βλέπουμε πως οι ΗΠΑ διανύουν μια περίοδο κρίσης μετά και από τις επιπτώσεις του Covid-19 και αυτό είναι ανησυχητικό εν όψει και των Αμερικανικών εκλογών.

Ας ελπίσουμε πως θα ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση και δεν θα προκληθεί ένα ευρύτερο κύμα αντιδράσεων που θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. Έχω εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στο Αμερικανικό πολιτικό σύστημα και θεωρώ πως αργά ή γρήγορα θα ξεπεράσει τα εμπόδια.

Πως σχολιάζετε την διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα θερμό επεισόδιο;

Αυτό το οποίο έχω τονίσει επανειλημμένως είναι πως η τουρκική προκλητικότητα μας προβληματίζει αλλά δεν μας φοβίζει. Η γειτονιά μας, καλώς ή κακώς, αυτή είναι και δεν πρόκειται να αλλάξει. Όσον αφορά τις τελευταίες προαναγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας εμείς και κυρίως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε παραβίαση στα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Ελλάδα κινείται σταθερά σε τρεις πυλώνες: Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Ήδη, το Υπουργείο Εξωτερικών ξεδιπλώνει μια βεντάλια διπλωματικών ενεργειών και ο Πρωθυπουργός έστειλε επιστολές στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνοντας έτσι ξεκάθαρο, ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική κρίση, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Πηγή: indicator.gr

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
«Πήρα την Αστυνομία και τους είπα “κάντε κάτι, μπας και γλιτώσει κανείς φουκαράς”» – Μαρτυρία για τον 45χρονο που προκάλεσε το τροχαίο στα Χανιά
15 Ιανουαρίου, 2025
Μεθυσμένη γυναίκα προκάλεσε πανικό στον Βόλο – Παραλίγο να παρασύρει πεζούς στο πεζοδρόμιο
15 Ιανουαρίου, 2025
Κακοκαιρία: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα 15/1
15 Ιανουαρίου, 2025
Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΞ και ΕΚΠΑ
14 Ιανουαρίου, 2025
Τσιόδρας προς Κομισιόν: Οι κλιματικοί στόχοι περνούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας
14 Ιανουαρίου, 2025
Όλαφ Σολτς για πιθανή συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: «Προτεραιότητα οι ζωές των ομήρων»
14 Ιανουαρίου, 2025
Το πρωί της Τετάρτης το ραντεβού Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου
14 Ιανουαρίου, 2025
Κλήρωση Τζόκερ 14/01/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί
14 Ιανουαρίου, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: Δεν παραιτούμαι
14 Ιανουαρίου, 2025
Eurojackpot 14/01/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατομμύρια ευρώ
14 Ιανουαρίου, 2025