Χρ. Γιαννούλης στο newsique: Η επιλογή της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι εγκληματική

«Το προσκλητήριο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, στη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας. Αυτήν τη συνεργασία θα επιδιώξουμε, εάν ο λαός μας αναδείξει πρώτο κόμμα στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, και τότε όλοι θα κριθούν από τις επιλογές τους».

Ο Χρήστος Γιαννούλης βουλευτής της A’ Θεσσαλονίκης στη συνέντευξή του στο newsique.gr, την ώρα που η πόλη μπαίνει σε καθεστώς μίνι lockdown, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση απέδειξε πως δεν έμαθε από τα λάθη της, με συνέπεια να αντιμετωπίζει την πανδημία απροετοίμαστη χωρίς ενίσχυση των νοσοκομείων αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Χαρακτηρίζει εγκληματική την επιλογή της κυβέρνησης για εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ σε ιδιώτες και μεταφέρει τον προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εξοπλιστικές επιλογές πλην αυτών με τις φρεγάτες που εκτινάσσουν το δημόσιο κόστος πάνω από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με αφορμή την πρόσφατη “αυτοψία” του κυρίου Μητσοτάκη στην Κρήτη, ο Χρήστος Γιαννούλης παρατηρεί πως στη μεγάλη λίστα των “ανεύθυνων πολιτών” προστέθηκαν τώρα και οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου που είδαν τον πρωθυπουργό να τους κουνά το δάχτυλο.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Γιαννούλη, η κυβέρνηση ανεβάζει το κόστος των εξοπλιστικών πάνω από τα 10 δισ. ευρώ αλλά την ίδια ώρα επιμένει στην επιλογή της να μην ενισχύει τα δημόσια νοσοκομεία και την υγεία συνολικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη…

Δυστυχώς και παρά τις εκκλήσεις υγειονομικών και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ενισχύθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία της πόλης μας -και όχι μόνο- να δέχονται και πάλι ασφυκτική πίεση. Ουσιαστικά η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν έμαθε από τα λάθη της και οδεύουμε απροετοίμαστοι χωρίς ενίσχυση των νοσοκομείων αλλά ούτε και της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Γιατροί και νοσηλευτές θα κληθούν να δώσουν και πάλι μόνοι τους τον αγώνα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να περιορίζεται σε χειροκροτήματα και επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις όπως αυτή του υπουργού Υγείας, Αθ. Πλεύρη, στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα.

 

Γιατροί και νοσηλευτές θα κληθούν να δώσουν και πάλι μόνοι τους τον αγώνα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να περιορίζεται σε χειροκροτήματα και επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις

 

Θεωρείτε ότι ήταν αναγκαία η αγορά των γαλλικών φρεγατών στην παρούσα φάση; Επρόκειτο για μία διαπραγμάτευση που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη από το 2018 είχαμε επισημάνει ότι η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra αποτελεί ορθή στρατηγικά επιλογή και ήταν υπό διαπραγμάτευση η συμφωνία με τη Γαλλία. Δυστυχώς οι παλινωδίες, η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και οι καθυστερήσεις οδηγούν σε μία αγορά με αυξημένο κόστος. Έχουμε εκφράσει παράλληλα τον προβληματισμό μας για το κατά πόσο αποτελούν προτεραιότητα οι άλλες εξοπλιστικές επιλογές όπως τα επιπλέον Rafale, η επέκταση του εκσυγχρονισμού επιπλέον F16 ή η πανάκριβη συμφωνία με το Ισραήλ για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

 

Καταγγέλλετε την κυβέρνηση ότι εκχωρεί το 17% της ΔΕΗ σε funds. Μήπως είναι ένα βήμα για να ξαναγίνει μία στιβαρή επιχείρηση; 

Η ΔΕΗ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν μία οποιαδήποτε επιχείρηση. Είναι ο δημόσιος πυλώνας ενέργειας της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος που την περίοδο 2015-2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρές μάχες με τους θεσμούς και κατάφερε να κρατήσει το πλειοψηφικό ποσοστό και τον έλεγχο του Δημοσίου στους ενεργειακούς φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών). Αυτό μας επέτρεψε να πετύχουμε και τη μεσοσταθμική μείωση των τιμών στο ρεύμα κατά 12%. Πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση ο ρόλος της ΔΕΗ και η δυνατότητα της να ασκήσει μία ενεργειακή πολιτική προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η επιλογή της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα είναι εγκληματική.

«Πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση ο ρόλος της ΔΕΗ και η δυνατότητά της να ασκήσει μία ενεργειακή πολιτική προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», υποστήριξε ο Χρήστος Γιαννούλης.

 

Πώς σας φάνηκαν οι πρόσφατες αντιδράσεις του πρωθυπουργού στα παράπονα που διατύπωσαν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι στην Κρήτη για τα αντανακλαστικά του κράτους;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για άλλη μία φορά ακολούθησε το βασικό μοτίβο της πολιτικής του, που είναι η αναφορά στην «ατομική ευθύνη». Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την «ατομική ευθύνη» για να καλύψει την αδράνεια, την αναποτελεσματικότητα και την ανικανότητα της. Στην μεγάλη λίστα των «ανεύθυνων πολιτών» προστέθηκαν τώρα και οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης, που αντί να αισθανθούν ότι έχουν στο πλευρό τους τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον είδαν να τους κουνά το δάχτυλο και ούτε λίγο ούτε πολύ να τους επιρρίπτει την ευθύνη για τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές. Η αλαζονεία και η έλλειψη ενσυναίσθησης σε όλο τους το μεγαλείο.

 

Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την «ατομική ευθύνη» για να καλύψει την αδράνεια, την αναποτελεσματικότητα και την ανικανότητά της

 

Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι δημοφιλής και κρίνεται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός…

Θέλω να σας υπενθυμίσω πως τον Μάιο του 2012, οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης πριν από τις εκλογές, από τις 10 εταιρείες δημοσκοπήσεων, έδιναν στη ΝΔ προβάδισμα 11-15 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κάλπη η διαφορά ήταν τελικά μόλις 2 μονάδες. Δεν θεωρώ λοιπόν πως εν μέσω πανδημίας, οικονομικής κρίσης, σε ένα ασταθές περιβάλλον είναι δυνατόν να καταγραφεί πιστά η τάση του εκλογικού σώματος. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πως ο Αλέξης Τσίπρας, ως επικεφαλής της πιο έντιμης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος, κατάφερε να περάσει τη χώρα μέσα από συμπληγάδες και να την ξαναφέρει στο ξέφωτο.

 

Συνομιλείτε τακτικά με την κοινωνία. Τι μηνύματα εισπράττετε από τους πολίτες;

Μία απλή βόλτα στις γειτονιές, στους εργασιακούς χώρους, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πως ο αρχικός φόβος για την πανδημία και τις συνέπειες της, η αγωνία για την επόμενη μέρα, έχουν δώσει τη θέση τους στη δυσαρέσκεια και την οργή για την κυβερνητική πολιτική σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Αυτό είναι εμφανές ιδιαίτερα στους κόλπους της νεολαίας που βλέπει τα όνειρα της να ξεθωριάζουν. Έχει διαρραγεί ακόμη και η σχέση εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων της ΝΔ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«O αρχικός φόβος για την πανδημία και τις συνέπειες της, η αγωνία για την επόμενη μέρα, έχουν δώσει τη θέση τους στη δυσαρέσκεια και την οργή για την κυβερνητική πολιτική», σχολίασε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το πρόγραμμά σας, όπως παρουσιάστηκε προσφάτως και στη ΔΕΘ από τον κ. Τσίπρα, αγγίζει τη μεσαία τάξη;

Είναι προφανές ότι το κοστολογημένο πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας αγγίζει τη μεσαία τάξη που εξαπατήθηκε το 2019 από τη ΝΔ. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που αξιοποιεί τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για να κάνει «δουλίτσες» με ημετέρους, φίλους και «χορηγούς», ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει μία ολοκληρωμένη πρόταση στήριξης των πολλών. Με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα βοηθήσουν να σταθεί στα πόδια της η πραγματική οικονομία. Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία που μας δίνει από τη μία πλευρά η έλλειψη της πίεσης του συμφώνου σταθερότητας και από την άλλη το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Η απάντηση στο αναποτελεσματικό επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ένα δημοκρατικό αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών

 

Κύριε Γιαννούλη σε ποιους απευθύνεστε; Και με ποιους θα κυβερνήσετε;

Το προσκλητήριο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, στη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας. Αυτήν τη συνεργασία θα επιδιώξουμε, εάν ο λαός μάς αναδείξει πρώτο κόμμα στις εκλογές όποτε και αν γίνουν και τότε όλοι θα κριθούν από τις επιλογές τους. Δέσμευσή μας είναι επίσης η συγκρότηση μίας κυβέρνησης όπου θα έχει θέση η κοινωνία, με την τοποθέτηση σε κυβερνητικές θέσεις προσωπικοτήτων που έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτήν. Η απάντηση στο αναποτελεσματικό επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ένα δημοκρατικό αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών.

 

Ο Χρήστος Γιαννούλης είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης – Αναπλ. τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

-Ad-