Χρ. Γιαννούλης στο newsique: Η Πανδημία δεν άλλαξε Κυβέρνηση… Η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει στάση εξαιτίας της Πανδημίας

Σταχυολογώ μερικά από τα συμπτώματα αυτής της Κυβέρνηση πριν ξεσπάσει η πανδημία του Κορονοϊού  που κρίνει κατά πολύ την σοβαρότητα μίας κυβέρνησης και την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στους πολίτες. Στους πολίτες της πραγματικής κοινωνίας και όχι στο δειγμάτων δημοσκοπήσεων.

Υποσχέθηκαν ταχύτατα και τους πρώτους μήνες, σημαντική αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης. Το μόνο που κατάφεραν ήταν ύφεση στο 1% στο τέλος του 2019 (προ κορονοϊού).

Για αυτή την ύφεση εξαπέλυσαν ένα πογκρόμ κατά των εργαζομένων και της μισθωτής εργασίας βασιζόμενοι στο ξεπερασμένο δόγμα ότι το μισθολογικό κόστος επιβραδύνει την επιχειρηματικότητα.

Έπεσαν και πάλι έξω, με την ανεργία να αυξάνεται και την κατανάλωση να κατακρημνίζεται.

Υποσχέθηκαν ρευστότητα στην αγορά και φορολογικές ελαφρύνσεις. Τις παρείχαν μόνο στους πολύ μεγάλους που είναι και παλιοί φίλοι τους, παρέα τους, σχεδόν οικογένεια.

Απελευθέρωσαν τις απολύσεις με την τροπολογία Βρούτση και τώρα παριστάνουν τις βαρυπενθούσες για το κύμα απολύσεων που προηγήθηκε και πάλιτου Κορονοϊού.

Υποσχέθηκαν μικρότερο και επιτελικό κράτος, στήνουν ένα αμιγώς κομματικό κράτος με μεγαλύτερο κόστος και την ίδια σχεδόν αναποτελεσματικότητα που υπήρχε ( για να μην εξαιρούμε και την κυβέρνηση μας από καθυστερήσεις και παραλείψεις).

Ήταν έτοιμοι και το ξεκίνησαν με την μετατροπή νοσοκομειακών ιδρυμάτων σε ΝΠΙΔ για το ξεπούλημα της δημόσιας υγείας σε ιδιώτες και κλινικάρχες με πρωτότυπες και καινοφανείς μεθόδους. (θυμάστε το φαιδρό να πηγαίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ να προσφέρουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές).

Τους πρόλαβαν τα γεγονότα αλλά το χαστούκι του Νικήτα Κακλαμάνη προς τα παπαγαλάκια του Νεοφιλελευθερισμού που κατ’επάγγελμα απαξίωναν το δημόσιο σύστημα υγείας,ακόμη έχει αφήσει το σημάδι του στα μαγουλάκια των κυρίων Μπάμπη, Άρη, Βασιλάκη και το κακό συναπάντημα.

Και τέλος μέχρι τις 7 Ιουλίου του 2019 υπόσχονταν με κυνική δημαγωγία ότι θα ανακόψουν την πορεία της Βόρειας Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ως έμμεσο τρόπο να ακυρώσουν την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών. Με αποτέλεσμα να δαγκώνονται και οι πιο σκληροπυρηνικοί μακεδονομάχοι επ’ ευκαιρία του συγχαρητηρίου μηνύματος ΔΕΝΔΙΑ για την είσοδο της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Και φτάσαμε στο σήμερα, όπου μία παγκόσμια πανδημία επιβάλει την εθνική συνεννόηση και την ομοψυχία. Με όρους παράδοσης; Με όρους απόλυτης σιωπής; Με όρους λευκής επιταγής; Πως ακριβώς την εννοεί η στεφανωμένη από τα ΜΜΕ Κυβέρνηση των δύο πρωθυπουργών των τεσσάρων τάσεων και των οκτώ δογμάτων.

Στηρίζουμε την Ελληνική Κυβέρνηση ως οφείλουμε και αναγνωρίζουμε (κάτι που ούτε στο καλύτερο του όνειρο δεν μπορούσε να ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας) τις θετικές αντιδράσεις και τα μέτρα που έλαβε έγκαιρα. Δεν μπορούμε όμως να σιωπούμε, και να θεωρείται παραβατική πολιτική συμπεριφορά, στις προκλητικά αδιαφανείς και αναποτελεσματικές αποφάσεις της. Σταχυολογώ για να συνεννοούμαστε τις μέχρι σήμερα πιο επικίνδυνες:

Πρώτα και κύρια την εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική να περικοπούν για έξι μήνες τα εισοδήματα των εργαζομένων με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας και μείωσης του 50% των μισθών. Και μάλιστα με μονομερή απόφαση του Εργοδότη. Ο Αρμαγεδδών στην αγορά εργασίας θα είναι πραγματικός οδοστρωτήρας. Όχι σαν εκείνο τον οδοστρωτήρα lego που χρησιμοποιούσε ο Μητσοτάκης για τους κομματικούς διορισμούς και τους ατυχήσαντες βουλευτές. Αυτοί βολεύτηκαν όλοι και με τις καλύτερες συνθήκες.

Η κρίση και η ανεργία του 2012-13-14 θα μοιάζει εκδρομή σε σχέση με αυτό που σχεδιάζει ο ψυχρός εκτελεστής των συμφερόντων του ΣΕΒ.

Τα υπόλοιπα, για την Δημόσια Υγεία και την σημασία της, τα δωράκια των 11 εκατομμυρίων σε κανάλια και εκδότες, τις απευθείας αναθέσεις με υπερτιμημένες κοστολογήσεις, τα επικοινωνιακά τρικ και τις παραστάσεις πρόζας των υπουργών της Κυβέρνησης, τα είχαμε συνηθίσει και πριν την Πανδημία.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Να έχει αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο σκληροί και αν πρέπει να είμαστε με βάση αυτά που καταγράφουμε και βιώνουμε, δεν θα χτυπήσουμε ποτέ κάτω από την ζώνη. Θέλουμε να πετύχει η Κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας γιατί αυτό σημαίνει ότι θα ζήσουν περισσότεροι συνάνθρωποι μας. Σημαίνει επίσης ότι θα σταθεί όρθια η κοινωνία και η οικονομία της χώρας και όχι των ψηφοφόρων του καθενός.

Για αυτή την προοπτική απαιτείται πολιτική και κυβερνητική εντιμότητα. Είναι στο χέρι τους η ομόθυμη μάχη για το αύριο.