Χρηστίδης: «Οι φοιτητές είναι πρωταγωνιστές»

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ «Αθήνα 984» και την εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη.

Για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στην Αθήνα:

«Σκεφτόμουν πόσο καλή μπορεί να είναι μία ημέρα που βρέχει τόσο κι έχει μπλοκαριστεί η Αθήνα, αλλά εν πάση περιπτώσει καλό είναι που βρέχει και για τους αγρότες μας αλλά και για εμάς. Καθαρίζει η πόλη. Τώρα, εμείς θέλουμε να «καθαρίσει» και μεταφορικά η πόλη. Σε αυτήν την μεριά της Ιστορίας είμαστε και αυτό θέλουμε να γίνει. Για παράδειγμα, θεωρούμε ότι δεν πρέπει οι γειτονιές μας και τα πεζοδρόμια να είναι με ανθρώπους οι οποίοι κάνουν ναρκωτικά ή δεν πρέπει να τα πανεπιστήμιά μας να είναι άντρο ανομίας και να μπαίνει κάποιος μέσα και να μπορεί να βρει ρόπαλα, πέτρες, μολότοφ, όπλα, ναρκωτικά, παραεμπόριο κλπ. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορεί να διαφωνήσει κανένας. Όποιος διαφωνεί, νομίζω ότι ανήκει σε μία ισχνή μειοψηφία.

Το ζήτημα δεν είναι να μπούμε σε επιχειρησιακό πλάνο, άλλωστε οι επιτελείς γνωρίζουν περισσότερα από εμάς. Το ζήτημα είναι πραγματικά η πόλη να επιστρέψει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της. Αυτό αφορά κάθε γειτονιά της, αφορά κάθε ασφάλεια την οποία πρέπει να νιώθει η μαμά που πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο, η κυρία που πρέπει να πηγαίνει να ψωνίσει, ο κύριος που επιστρέφει από τη δουλειά του. Στην Αθήνα αυτό είναι μία ακόμη πρόκληση, είναι ακόμα ένας ακόμη στόχος που πρέπει να πιάσουμε.

Οι φοιτητές είναι οι πρωταγωνιστές στα πανεπιστήμια

«Εγώ δεν θα είμαι ούτε με το άσπρο το οποίο θέλουν κάποιοι να παρουσιάσουν: ότι λύθηκαν ξαφνικά όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν λυθεί. Αλλά ούτε με το μαύρο, πως οποιαδήποτε επέμβαση των Αρχών μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, όταν αυτές βρίσκουν γκλοπ, κράνη, βόμβες μολότοφ και πολλά ακόμη, δεν πρέπει να γίνεται. Η ουσία ποια είναι; Ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά, δημοκρατικά, με όλες τις αντιλήψεις που ζυμώνονται και αναδεικνύονται. Είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, αλλά ποτέ δεν μπορεί να είναι χώροι ανομίας. Επομένως, τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, να είναι αυτά στα οποία θα επενδύσουμε για να κερδίσουμε την έρευνα και την καινοτομία των επόμενων δεκαετιών που τόσο πολύ έχουμε στερηθεί τα τελευταία χρόνια, της κρίσης. Επομένως, σε αυτήν την κατεύθυνση, όλοι να συμβάλλουν: οι παρατάξεις, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι, όλοι όσοι θέλουν να έχουν αντίληψη γι’ αυτό και φυσικά οι φοιτητές. Οι φοιτητές είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία, αλλά δεν έκανε τίποτα για την ανομία στα πανεπιστήμια

«Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ξέρουν πια όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τι κάνουν κάποιοι και κάνει το αντίθετο. Το ζήτημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αμνησία των τελευταίων 4,5 ετών. Κυβέρνησε. Κατά τη διάρκεια λοιπόν της θητείας του θα μπορούσε να έχει βρει έναν άλλον τρόπο, δικό του, να μπει μέσα και να λύσει τα προβλήματα. Όποιος θεωρεί ότι στην ΑΣΟΕΕ, για παράδειγμα, δεν γινόταν παραεμπόριο, όποιος θεωρεί ότι γύρω από την ΑΣΟΕΕ δεν γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, όποιος θεωρεί ότι στο Μεταξουργείο αυτήν την ώρα και με τη βροχή αν κάποιος έρθει δεν θα δει ότι υπάρχουν προβλήματα, τότε βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και δεν κάνει να είναι ούτε στη θέση του υπουργού, ούτε του Πρωθυπουργού, ούτε οπουδήποτε αλλού.

Επίσης, δεν έχει κανένα λόγο κανένας βουλευτής να επιχειρήσει να καπηλευθεί την αγωνία την οποία μπορεί να έχουν 100-200-300 φοιτητές. Επομένως, δεν καταλαβαίνω τι πήγε να κάνει εκεί ούτε ο κ. Φίλης ούτε η κα. Φωτίου. Θεωρώ ότι οι βουλευτές οι οποίοι πήγαν εκεί, πήγαν για να καπηλευθούν. Αυτές οι αντιλήψεις είναι έξω από τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε εμείς να λειτουργεί και η νέα γενιά και φυσικά ένα κίνημα το οποίο μπορεί να θέλει να αντιδράσει ειρηνικά και με βάση της ιδέες του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2014-15. Δεν μπορεί να ξαναγίνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ του 2014-15 και δεν θα ξεχάσει και ποτέ κανένας μας ότι είχε την ευκαιρία του 4,5 χρόνια κι επέλεξε να ακολουθήσει συγκεκριμένες πολιτικές. Ειδικά όσον αφορά τον χώρο των πανεπιστημίων, δεν έκανε τίποτα από όλα όσα θα μπορούσε να κάνει για να αντιμετωπίσει την ανομία. Και ειδικά όσον αφορά τα Εξάρχεια, αν εξαιρέσουμε μία επέμβαση της Αστυνομίας για θέματα ναρκωτικών, δεν υπήρχε καμία αντιμετώπιση με τις μολότοφ που το ΠΑΣΟΚ δεχόταν επιθέσεις κάθε Σαββατοκύριακο. Ξέραμε ότι κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα έχουμε επίθεση».

Για το φόβο επεισοδίων στην επέτειο του Πολυτεχνείου:

«Νιώθω περήφανος για το γεγονός ότι όλα τα τελευταία χρόνια συμμετέχω στις πορείες του Πολυτεχνείου, αλλά δεν νιώθω περήφανος για το γεγονός ότι βλέπω αυτές οι πορείες να φθίνουν από πλευράς συμμετοχής και του συμβολισμού τον οποίο είχε απέναντι στη χούντα του ’73 η αντίδραση των φοιτητών. Σήμερα πρέπει να ανακαλύψουμε και να επανανοηματοδοτήσουμε τι σημαίνει να βγαίνει ένας φοιτητής στο δρόμο. Κανένας φοιτητής δεν βγήκε στο δρόμο το ’73 απέναντι στη χούντα με κουκούλες. Όλοι βγήκαν απέναντι στη χούντα για να διαδηλώσουν για το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Σήμερα, δεν είναι οι φοιτητές αυτοί οι οποίοι κάνουν τα μπάχαλα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι άλλοι, οι οποίοι εμφανίζονται να κουβαλάνε μολότοφ στις τσάντες τους και αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο το κάνουν και οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ένας άνθρωπος ο οποίος κουβαλάει μια μολότοφ στην τσάντα του δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ποτέ, για κανέναν απολύτως λόγο, εκτός από επίθεση εναντίον κάποιου. Δεν είμαι υπέρ της λογικής της αστυνομοκρατίας, δεν είμαι υπέρ της λογικής των απαγορεύσεων και του ότι δεν πρέπει να κανείς να διαδηλώνει. Θέλω όμως να πω ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια υπήρχαν αυστηρά μέτρα της Αστυνομίας πάντα στην πορεία του Πολυτεχνείου. Αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε.

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία στην επέτειο του Πολυτεχνείου, κι επειδή έχουμε μπροστά μας τέσσερις ημέρες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, φοιτητές, όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό, να δώσουν ένα νέο νόημα στο τι πρέπει να εκφράζει σήμερα και το ελληνικό πανεπιστήμιο και το τι είναι η ελευθερία στη διακίνηση των ιδεών. Είναι κάτι που όντως έχουμε ανάγκη».

Για την ποινική δίωξη Τουλουπάκη σε Λοβέρδο και όσα κατέθεσε ο κ. Φρουζής:

«Είναι η τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια ενός συστήματος που δημιούργησε ένα πολιτικό κατασκεύασμα. Θυμίζω ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο πρώτος που ζήτησε και ψήφισε την άρση της ασυλίας του. Η δικιά μας άποψη είναι ότι ο ρόλος των σκευωρών τελειώνει οριστικά και όλα όσα είδαμε χθες στην προανακριτική και διαβάζω στις εφημερίδες έχουν ειδικό ενδιαφέρον. Να ξετυλιχθεί επιτέλους ένα κουβάρι μίας ιστορίας η οποία έχει πολύ μεγάλο βάθος και ξεπερνά όλο αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να αφορά το ζήτημα της Novartis και μόνο. Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι μόνο η Novartis το ζήτημα. Υπάρχει από πίσω ένα παραδικαστικό το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να αποκαλυφθεί. Είναι δε, πια απολύτως κατανοητοί, μετά από όσα διαβάζω ότι κατέθεσε χθες βράδυ ο κ. Φρουζής, οι λόγοι που δεν τον κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια να καταθέσει.