Χριστοδουλίδης: Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στο επίκεντρο της συζήτησης με Σολτς

Το Κυπριακό, η πρόταση του Προέδρου της Kυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης, καθώς και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Γερμανίας, θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στο Βερολίνο, την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από την Προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Γερμανία, σήμερα και αύριο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Καγκελάριο της χώρας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναχωρεί για τη Φρανκφούρτη το απόγευμα σήμερα, και θα παραστεί το βράδυ στην τελετή για την 25η επέτειο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Στο περιθώριο της τελετής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λανγκάρντ.

Θα παρακαθίσει, επίσης, σε δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της ΕΚΤ για τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων και άλλους επίσημους που έχουν προσκληθεί να παραστούν στην εορταστική τελετή.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου το απόγευμα της Πέμπτης θα μεταβεί στην Καγκελαρία, όπου θα τον υποδεχθεί ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Θα ακολουθήσει κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης, οι διμερείς σχέσεις, θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας και περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Αργότερα ο Πρόεδρος και ο Καγκελάριος θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μνημείο ολοκαυτώματος Denkmal, προτού αναχωρήσει για την Κύπρο.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Γερμανία, Μαρία Παπακυριακού, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Μαριλένα Ραουνά, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πηγή: iellada.gr