Ανησυχητική εξακολουθεί να είναι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, με τα νοσοκομεία να δέχονται τεράστια πίεση, και τους επιστήμονες να ανησυχούν για τις συγκεντρώσεις και μετακινήσεις την περίοδο των γιορτών.
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος, και ο ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου.
«Είμαστε σε μια ισορροπία τρόμου. Υπάρχουν πολλοί ασθενείς πλέον διασωληνωμένοι, στις ειδικές μονάδες είναι πάνω από 1000 άτομα. Οι νοσηλείες στη χώρα είναι περίπου 4.500. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες», είπε ο κ. Μπουλμπασάκος περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας.
«Δε γίνεται επιλογή ασθενών – Υπάρχουν κριτήρια»
Αναφερόμενος στην καταγγελία περί VIP ΜΕΘ, που έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και το θέμα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, ο ίδιος τόνισε ότι «Το ότι υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποί μας που διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους και περνούν αρκετές μέρες για να μεταφερθούν σε ΜΕΘ, είναι γνωστό, και δε συμβαίνει μόνο τώρα. Υπάρχουν πρωτόκολλα για το πώς οι ασθενείς μεταφέρονται σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχει επιλογή ασθενών, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη μεταφορά ενός ασθενή σε ΜΕΘ. Πρέπει να δοθούν στοιχεία για την υπόθεση για να μην υπάρχουν σκιές. Μας λείπουν κρεβάτια αλλά και οι ειδικοί για τις ΜΕΘ. Ας δει τι θα κάνει η πολιτεία για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα κρεβάτια που χρειαζόμαστε για τις ΜΕΘ».
«Είχαμε και προ κορωνοϊό αντίστοιχες καταστάσεις. Σε παλαιά υπόθεση, υπήρχε ένα διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ σε νοσοκομείο, και ένας 19χρονος και ένας 92χρονος που χρειάζονταν ΜΕΘ. Οι γιατροί διάλεξαν να προτεραιοποιηθεί ο 19χρονος. Ακούγεται σκληρό αλλά αν το δούμε ψύχραιμα, ναι, το 19χρονο παιδί θα προτεραιοποιηθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Δημητρίου.
«Οριακή πίεση στα νοσοκομεία – Θα έβλεπα περιορισμούς για τα Χριστούγεννα»
Σχετικά με το πώς εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα, και πώς προχωράμε στα Χριστούγεννα, ο κ. Μπουλμπασάκος σημείωσε ότι «Οι ειδικοί λένε ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων. Εγώ λέω ότι η κατάσταση είναι οριακή στα νοσοκομεία και είμαστε σε μια περίοδο που θα γίνουν πολλές συγκεντρώσεις και μετακινήσεις. Εγώ θα έβλεπα και περισσοτέρους περιορισμούς για αυτή την περίοδο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Να εξετάσουμε τις μετακινήσεις σε “κόκκινες” περιοχές και σε περιοχές που δεν έχουν υποδομές. Καλό θα είναι να δούμε μέτρα στις εκκλησίες».
«Ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών για τους 11 που απήγαγαν το γυμνασιάρχη»
Και ενώ η πανδημία εξακολουθεί να «δείχνει τα δόντια της», κλιμακώνονται και οι δράσεις από τους λεγόμενους «θεματοφύλακες του Συντάγματος», που προχώρησαν μάλιστα σε αρπαγή γυμνασιάρχη.
«Η αρπαγή τιμωρείται μέχρι και με ισόβια κάθειρξη. Υπάρχει μια μειονότητα δημοσιογράφων γραφικών που αναπαράγουν το θέμα και ο κόσμος νομίζει ότι αυτό είναι κοινωνικό φαινόμενο. Δεν είναι κοινωνικό φαινόμενο. Είναι επικίνδυνα τα πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν γίνει πανεπιστήμονες. Είναι κακούργημα η αρπαγή με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και προβλέπεται και προφυλάκιση. Μπορεί να διωχθούν μέχρι και για εγκληματική οργάνωση αν προχωρήσει η υπόθεση. Προέρχονται από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους», τόνισε ο κ. Δημητρίου.
«Η υπόθεση με τους θεματοφύλακες πρέπει να τελειώσει τώρα γιατί είναι επικίνδυνη»
«Ο ανορθολογισμός πλέον αποκτά επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία γιατί θα μας βάλει σε περιπέτειες. Είναι επικίνδυνα όλα αυτά. Και στα νοσοκομεία έχουν κάνει διάφορα επεισόδια, απαιτούσαν να μη γίνει διασωλήνωση ασθενών. Πάνε να υποκαταστήσουν το νόμο, ας μην τους αντιμετωπίζουμε ως γραφικούς, είναι επικίνδυνοι», είπε από την πλευρά του ο κ. Μπουλμπασάκος.
«Ρεβεγιόν με τους “κολλητούς” και όχι σε μεγάλα τραπέζια»
Ο ίδιος, τέλος, δίνοντας μια συμβουλή για το πώς θα περάσουμε ασφαλή Χριστούγεννα, είπε: «Για τα Χριστούγεννα, θα έλεγα να κάνουμε ρεβεγιόν με τους κολλητούς μας και όχι σε ένα χώρο με 1000 άτομα να διασκεδάσω, ούτε σε ένα τραπέζι με 50 άτομα, και ας είναι όλοι εμβολιασμένοι».