Χριστούγεννα: Ψώνια με τη μέθοδο click away – Τι θα ανοίξει πρώτα

Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. “Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε φτιάξει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί. Έχουμε πολλά σενάρια, είχαμε και για την 1η Δεκεμβρίου, αλλά αυτό τώρα δεν φαντάζει τόσο ρεαλιστικό”, είπε. “Δεν μπορώ να δώσω ημερομηνία, εξαρτάται από τους γιατρούς και την πανδημία, εξαρτάται από το πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα”, συμπλήρωσε.

“Η αγωνία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι δώσουμε προτεραιότητα σε εκείνους τους κλάδους της οικονομίας που λόγω εποχικότητας βλάπτονται πολύ περισσότερο, όπως πχ αυτοί που πουλάνε χριστουγεννιάτικα, παιχνίδια κλπ. Υπάρχουν κλάδοι που αν δεν ανοίξουν καθόλου τις γιορτές καταστρέφονται ολοσχερώς. Στον κλάδο των παιχνιδιών το 50% του τζίρου είναι στις γιορτές, φαντάζεστε να μην ανοίξουν καθόλου;” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

“Θα ανοίξουμε την οικονομία με μεγάλη προσοχή και εκείνα τα σημεία στα οποία οι γιατροί μας έχουν ενημερώσει ότι από την ιχνηλάτηση έχει αποδειχθεί ότι ήταν η εστία της διασποράς δεν ανοίξουν ή θα ανοίξουν πολύ αργότερα”, ανέφερε.

“Όπως και τον Μάιο σταδιακά ξεκινήσαμε από το λιανεμπόριο, έτσι και τώρα όταν μας πουν οι γιατροί θα ξεκινήσουμε από το λιανεμπόριο. Η διαφορά θα είναι ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε προτεραιότητα στους κλάδους που έχουν έντονη εποχικότητα λόγω των εορτών” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, είπε ότι αυτό θα γίνει με προσοχή και υγειονομικούς κανόνες, μάσκες κτλ.

Click away

Δήλωσε επίσης πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τη μέθοδο του click away. “Σίγουρα στις αγορές το λεγόμενο click away όταν θα ανοίξει η αγορά. Δηλαδή το να στέλνεις sms, είτε να το κάνεις μέσω τηλέφωνού ή μέσω ίντερνετ, να ετοιμάζεται η παραγγελία και να πηγαίνεις να την παραλαμβάνεις έξω από το κατάστημα και να φεύγεις, χωρίς να μπαίνεις και να έχεις επαφή. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση, γιατί μειώνεται η ανθρώπινη επαφή”, ανέφερε. “Είναι επικίνδυνο να υπάρξει συνωστισμός στα καταστήματα τις γιορτές, αν υπάρξει θα έχουμε σίγουρα το τρίτο κύμα” ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης, εκτίμησε πως αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα φτάσει στη χώρα μας στα μέσα Δεκεμβρίου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το άνοιγμα της οικονομίας. Όπως είπε, υπάρχουν σημάδια ότι η πανδημία υποχωρεί, “δεν είμαστε στο στο σημείο που βρισκόμαστε πριν από δύο εβδομάδες. Σταμάτησε η επιθετική αύξηση, έχει αρχίσει μικρή αλλά αισθητή πτώση. Αν αυτό επιταχυνθεί τις επόμενες μέρες, θα πάνε καλά όλα”. “Τα φετινά Χριστούγεννα θα είμαστε με αποστάσεις και θα είναι ολίγον μοναχικά. Θα είμαστε λίγοι, δεν μπορούμε να είμαστε πολλοί γιατί ο ιός αυτός θρέφεται από την ανθρώπινη συναναστροφή” σημείωσε. “Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, θα κάνουμε πάρτι μετά” ανέφερε μεταξύ άλλων.

-Ad-