Χρονοδιάγραμμα για άρση μέτρων: Πότε και πως θα γίνει

Μια ερώτηση για την οποία όλοι αναμένουμε απάντηση είναι πότε θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού. Υπάρχει όμως απάντηση, ξεκάθαρη;

Το βέβαιο είναι ότι η άρση των μέτρων δεν θα γίνει μέσα στον Απρίλιο. αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσει σταδιακά από τον Μάιο. Η λέξη-κλειδί είναι σταδιακά. Τίποτα δεν πρόκειται να επιστρέψει όπως ήταν πριν από τον ιό εν μια νυκτί. Το πρώτο δείγμα πως είμαστε κοντά στην άρση των μέτρων θα είναι βεβαίως η σαφής και σταθερή μείωση των κρουσμάτων. Μόνο στην περίπτωση που είναι βέβαιο ότι n καμπύλη έχει πάρει την κατιούσα θα ξεκινήσει η πρώτη προσπάθεια για την άρση των μέτρων ώστε αν κάτι πάει στραβά και ο ιός διαδοθεί εκ νέου να μπορεί να αντέξει το σύστημα υγείας.

Επόμενο βήμα πριν από την άρση των μέτρων είναι να υπάρχουν έτοιμα μαζικά τεστ για τον ευρύ πληθυσμό. Από όλους τους ειδικούς θεωρείται απαραίτητο. Στους καινούργιους ασθενείς θα υπάρξει άμεση παρέμβαση με περιορισμό και ιχνηλάτηση για τυχόν νέα διασπορά στην κοινότητα.

Από τη στιγμή που θα έχουμε λοιπόν αυτά τα δύο δεδομένα φθίνουσα πορεία κρουσμάτων και δεύτερον μαζικά τεστ που θα μας δίνουν πλήρη χαρτογράφηση της κοινωνίας τότε θα αρχίσει να υλοποιείται η πρώτη φάση αναίρεσης των μέτρων. Η πολιτική απομόνωσης θα είναι φυσικό αυστηρή για εκείνους που νοσούν ή για συγκεκριμένες περιοχές. Οπως γίνεται τώρα με τα χωριά σε καραντίνα. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να δούμε νέες διοικητικές διαιρέσεις είτε γεωγραφικά είτε επαγγελματικά και να λαμβάνουμε οδηγίες από την Πολιτική Προστασία πως ο τάδε κλάδος μπορεί να εργαστεί κανονικά ενώ ο δείνα συνεχίζει από το σπίτι.

Με αιχμή λοιπόν τους υγιείς και όσους έχουν ανοσία θα αρχίσουν να επανακάμπτουν σταδιακά βασικοί τομείς της οικονομίας. Ο χώρος της εστίασης και τα καφέ θα ανοίξουν μόνο αν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, οι υπηρεσίες το ίδιο. Η νέα πραγματικότητα θα διαρκεί κάθε φορά περίπου δύο εβδομάδες, ώστε να τσεκαριστεί το ποσοστό διάδοσης και σε κάθε περίπτωση να μην υπάρξει κίνδυνος νέου γύρου μετάδοσης. Οσο τα κρούσματα δεν επανακάμπτουν σε τροχιά ανόδου τόσο τα μέτρα θα χαλαρώνουν διαρκώς.

Στην «μάχη» υπολογιστικό μοντέλο

Οσο πιο αυστηρά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει ο δρόμος για να γυρίσει η χώρα μας στην κανονικότητα με πρώτη πιθανή ημερομηνία για να λήξει η καραντίνα τη 10η Μαΐου.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από ένα υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία των μέτρων για τον κορονοϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας εάν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ποσοστό 70% θα καταστεί εφικτό να λήξει η καραντίνα γύρω στις 10 Μαΐου. Σε περίπτωση ωστόσο που η εφαρμογή των μέτρων πέσει κατά 10 μονάδες στο 60% θα καθυστερήσουμε έναν ακόμα μήνα δηλαδή θα φτάσουμε στις 10 Ιουνίου.

Αν η συμμόρφωση πέσει στο 50% η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στην κατάσταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 10 Ιουλίου. Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει επίσης ότι η επιτυχία των μέτρων αυτή την περίοδο θα καθορίσει το κατά πόσο θα αποτραπεί το δεύτερο επιδημικό κύμα του ιού το φθινόπωρο. «Αν ακολουθήσουμε τα μέτρα που ζητούν οι Αρχές είναι πιθανό να μην εμφανιστεί επιδημικό κύμα μέχρι το τέλος του χρόνου με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εισαγωγή κρουσμάτων το καλοκαίρι. Ο στόχος είναι να αργήσει η επανεμφάνιση της επιδημίας για να ετοιμαστεί το υγειονομικό σύστημα και να έχουμε θεραπευτικά όπλα» εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει ότι «είναι πολύ σημαντικό να μειώσουν όλοι τις επαφές τους ακόμα και στο σούπερ μάρκετ ή στην κάλυψη των βασικών αναγκών τους». Επιβαρυντικοί παράγοντες για τη νόσηση από τη λοίμωξη σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, η υψηλή υγρασία αλλά και η ρύπανση τόσο της ατμόσφαιρας όσο και των εσωτερικών χώρων π.χ καύση ξύλων που αποδυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού και ευνοούν τη μετάδοση του ιού.

Πληροφορίες: Καθημερινή και Realnews

-Ad-