Χρύσα Κολοκούρη: Η αποκάλυψη της φετινής θεατρικής σεζόν στο «1975»

Απρίλιος 1975. Σε μια συνοικιακή ντισκοτέκ της Αθήνας. Η Αλίκη, η σερβιτόρα, ψάχνει τρόπο να ξεφουρνίσει στον μπαμπά της ότι δεν θα πάει στο χωριό το Πάσχα. Θέλει να μείνει στην Αθήνα, εκεί είναι η ζωή της πια. Τελικά, θα του γράψει γράμμα. Ο μπαμπάς δεν θα το λάβει ποτέ, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Ή, μήπως, αυτή ακριβώς είναι η σημασία;

Με την Αλίκη ανοίγει η αυλαία της νέας παράστασης της ομάδας «Νοσταλγία» και του «Rabbithole», η Αλίκη είναι αυτή που θα γράψει τον επίλογο του έργου, δύο ώρες αργότερα και αφού έχει μεσολαβήσει μια καθηλωτική ακτινογραφία 10 χαρακτήρων που θα ξεγυμνωθούν (κάποιοι από αυτούς κυριολεκτικά -σχεδόν) μπροστά στα μάτια των θεατών.

Η ομάδα «Νοσταλγία» έχει ήδη γράψει τη δική της ιστορία, όλα τα τελευταία χρόνια, μέσα από αρκετές παραγωγές που άφησαν το αποτύπωμά τους στη μνήμη και στη συνείδηση του θεατή. Το «1975», όμως, μοιάζει να έχει γραφεί επάνω στην Αλίκη. Κατά κόσμον, Χρύσα Κολοκούρη, η οποία είναι η αποκάλυψη της παράστασης.

Η νέα ηθοποιός -πρωτοεμφανιζόμενη σε βραδινή θεατρική σκηνή- τα έχει όλα: ένταση, πάθος, συναίσθημα, κίνηση. Η Χρύσα είναι από τους σπάνιους εκείνους ηθοποιούς που ασκούν την τέχνη της υποκριτικής με μεγάλο της όπλο την κίνησή της στο χώρο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ίδια υπογράφει και τη δραματουργία της παράστασης. Παρότι το έργο έχει και στοιχεία μιούζικαλ, με στιγμές που όλο το καστ τραγουδά και χορεύει, η Χρύσα ακολουθεί τα δικά της ιδιαίτερα χορευτικά βήματα σε όλη τη διάρκεια του «1975», δίνοντας με την μαγική της κινησιολογία το ρυθμό και στους συμπρωταγωνιστές της.

Η θεατρική παράσταση «1975» μοιάζει να έχει γραφεί επάνω στην Χρύσα Κολοκούρη. Η πρωτοεμφανιζόμενη σε βραδινή θεατρική σκηνή ηθοποιός τα έχει όλα: ένταση, πάθος, συναίσθημα, κίνηση. Είναι από τους σπάνιους εκείνους ηθοποιούς που ασκούν την τέχνη της υποκριτικής με μεγάλο της όπλο την κίνησή της στο χώρο.

Ένα χορευτικό, που πάει παντού: από τα ‘70s, την αρχή της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, τη λογοκρισία και την καταστολή, με αφορμή την απαγόρευση της θρυλικής soft πορνό ταινίας «Εμμανούελα», τον έρωτα και το σεξ, τη φιλοδοξία, την αγωνία της επιβίωσης, την προδοσία, την τέχνη και το θάνατο. Θα καταφέρουν οι ήρωες να δημιουργήσουν τη δική τους, ελληνική «Εμμανουέλα»; Τελικά, το πιο σημαντικό: θα καταφέρουν να ξεκολλήσουν τις ζωές τους από το βάλτο που τις τελματώνει;

Η παράσταση «1975» ή «Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!», όπως είναι ο εναλλακτικός της τίτλος, έκανε πρεμιέρα στις 20 Ιανουαρίου, στο θέατρο Rabbithole. Τη σκηνοθεσία καθώς και το κείμενο της παράστασης υπογράφει ο Γιώργος Σίμωνας. Μια ιστορία βασισμένη σε συνεντεύξεις που έγιναν ειδικά για αυτόν τον σκοπό, οπτικό υλικό, ντοκιμαντέρ, έντυπο και αρχειακό υλικό, έρευνα πάνω στα μουσικά ρεύματα και μουσικά στέκια, αλλά και μελέτη πάνω στα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα της εποχής.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Ζαχαρίας, Στάθης Κόκκορης, Χρύσα Κολοκούρη, Φώτης Λαζάρου, Στέφανος Λώλος, Σοφία Μανώλη, Βάσω Παύλου, Νικόλας Πιπεράς, Συμεών Τσακίρης και Χρήστος Χριστόπουλος.

Εξαιρετικά και τα σκηνικά, που βάζουν τον θεατή μέσα στη δράση και δίνουν τη δυνατότητα σε δευτερεύουσες σκηνές να εκτυλίσσονται παράλληλα με αυτή στο σημείο όπου κάθε φορά πέφτει το φως του προβολέα.

 «1975» Who is who

 Σκηνοθεσία/Συγγραφή: Γιώργος Σίμωνας
Δραματουργία: Χρύσα Κολοκούρη
Κίνηση / Χορός: Κική Μπάκα
Μουσική σύνθεση: Τώνια Ράλλη
Σκηνογραφία: Νατάσσα Παπαστεργίου
Ενδυματολογία: Ευαγγελία Γκότση (Grace Gely)
Φωτισμοί: Γιώργος Ιεραπετρίτης, Γιώργος Βλαχονικολός
Κατασκευή σκηνικού: sickmyduck.lab
Φωτογραφία: Μαρία Τούλτσα
Graphic design: Ηλίας Πανταλέων
Βοηθός σκηνοθέτη: Λουκία Ανάγνου
Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάνθη Ράδου
Βοηθός χορογράφου: Ηώς Αντωνοπούλου
Βοηθός δραματουργού: Αθηνά Χατζ Κασσέμ
Επικοινωνία: Δάφνη Ανέστη, [email protected]

Ηθοποιοί: Μιχάλης Ζαχαρίας, Στάθης Κόκκορης, Χρύσα Κολοκούρη, Φώτης Λαζάρου, Στέφανος Λώλος, Σοφία Μανώλη, Βάσω Παύλου, Νικόλας Πιπεράς, Συμεών Τσακίρης, Χρήστος Χριστόπουλος

Πληροφορίες για την παράσταση

Πού: Rabbithole, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο

Πότε: Aπό 20 Ιανουαρίου 2023 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00. Έως Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά

Εισιτήρια: 18 ευρώ (με ποτό), γενική είσοδος: 15 ευρώ, 10 ευρώ (ανέργων, άνω των 65 ετών), 8 ευρώ (ατέλειες, κάρτες ΣΕΗ ΣΕΧΩΧ0)

Οnline προπώληση: Από 6 Ιανουαρίου μέσω viva (προσφορά: τα πρώτα 20 εισιτήρια 12 ευρώ) & αγορά στα σημεία προπώλησης viva

Κρατήσεις, πληροφορίες: 210 52 49 903 | Ώρες ταμείου: 18.00 – 21.00

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές 18+ .

Μια παραγωγή της ομάδας «Νοσταλγία» και του «Rabbithole» με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού