«Χρυσάνθη, η μικρή μέλισσα που έφερε την άνοιξη»: Πλήθος κόσμου στη παρουσίαση του βιβλίου Λ.Καραούλη (pics – vid)

Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στο περιβάλλον και την αγάπη για το βιβλίο πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας (#BeeDay).

Η γιορτή αποτέλεσε επίσης την ευκαιρία για την παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΑΕΜ Α.Ε., Λαζάρου Καραούλη, με τίτλο: «Χρυσάνθη, η μικρή μέλισσα που έφερε την άνοιξη». Την παρουσίαση συντόνισε η ηθοποιός Αθηνά Χατζηαθανασίου.

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης μεταμορφώθηκε την Τρίτη 20 Μαΐου σε έναν χώρο γεμάτο ζωή, χρώμα και αισιοδοξία. Η παρουσία παιδιών, γονιών και ανθρώπων της γνώσης και του πολιτισμού έδωσε έναν ιδιαίτερο παλμό στην παρουσίαση του βιβλίου, μετατρέποντάς την σε μια πολυδιάστατη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας τίμησε με την παρουσία του τη διοργάνωση και, ιδιαίτερα συγκινημένος, σημείωσε: «Με ευαισθησία για την πόλη και το περιβάλλον, μιλάμε στις καρδιές μικρών και μεγάλων. Η παιδική λογοτεχνία μπορεί να γίνει όχημα οικολογικής αφύπνισης. Και αυτό το ζήσαμε σήμερα εδώ όλοι μαζί, στην Κυψέλη της Άνοιξης».

Στη σκηνή ανέβηκε και η αγαπημένη ηθοποιός Βίκυ Βολιώτη, η οποία αφηγήθηκε με μοναδικό τρόπο την ιστορία της μικρής μέλισσας Χρυσάνθης, προσδίδοντας ζωντάνια και συναίσθημα σε κάθε της λέξη και προσκαλώντας τα παιδιά σε έναν κόσμο ευαισθησίας και φαντασίας.

Ο Δρ. Στέφανος Κούτρας, ειδικός στην εκπαιδευτική πολιτική, υπογράμμισε τη σημαντικότητα του βιβλίου, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα «εργαλείο συναισθηματικής και περιβαλλοντικής αγωγής με διαχρονικό αποτύπωμα».

Το κοινό αποτελούνταν από οικογένειες, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες της τεχνολογίας και του πολιτισμού. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις δράσεις της εκδήλωσης, από παιχνίδια και διαδραστικές δραστηριότητες μέχρι τις απολαυστικές γλυκές λιχουδιές με βάση το μέλι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση ενός πρωτότυπου διαδραστικού μελισσιού, σε συνεργασία με το Bee Day Greece, το Athens Digital Arts Festival και τον Δήμο Αθηναίων. Μέσα από ψηφιακές εφαρμογές, ήχους της φύσης και εικονικές αναπαραστάσεις, το κοινό μεταφέρθηκε σε ένα περιβάλλον όπου η φύση και η τεχνολογία μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά.

Ο Λάζαρος Καραούλης, φανερά συγκινημένος, δήλωσε: «Η Χρυσάνθη γεννήθηκε στον Εθνικό Κήπο, αλλά ταξίδεψε στις γειτονιές της Αθήνας….. την Πλάκα, τα Πατήσια, την Κυψέλη, τα Σεπόλια, για να μας θυμίσει κάτι απλό αλλά ουσιαστικό, πως ακόμα και μέσα στην πόλη μπορούμε να ανθίσουμε αρκεί να το προσπαθήσουμε μαζί».

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία των παιδικών βιβλίων ως φορέων αλλαγής και καλλιέργειας: σπόροι που φυτεύονται στην παιδική ψυχή και μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον, με σεβασμό στο περιβάλλον και όραμα για την κοινωνία.

Πηγή φωτογραφιών: thesocialist.gr