Χρυσή Αυγή: Πώς προσπαθούν να αποφύγουν τη φυλακή οι χρυσαυγίτες

Ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση των ποινών για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, οι στενοί συνεργάτες του στο διευθυντήριο και τα μέλη της οργάνωσης που πρωταγωνίστησαν στις αιματηρές επιθέσεις, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μαζικά στο δικαστήριο, για να δώσουν μαζί με τους δικηγόρους που τους εκπροσωπούν την τελευταία και πιο κρίσιμη μάχη.

Αυτή για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους, που θα κρίνει ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι στη φυλακή.
Με εξαίρεση τον Γιώργο Ρουπακιά που δεν έκανε αίτημα για αναστολή μετά τη καταδίκη του για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι συνήγοροι υπεράσπισης των ενόχων άρχισαν από το πρωί να αναπτύσσουν τα επιχειρήματα για τους πελάτες τους.

Όλοι προσπαθούν να πείσουν ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη αν οδηγηθούν στη φυλακή με κάποιους να επικαλούνται και λόγους οικογενειακούς. Τα ανήλικα παιδιά τους και την αδυναμία των συζύγων και των στενών συγγενών τους να τα μεγαλώσουν μακριά τους.

Οι κατηγορούμενοι επιστράτευσαν φίλους, συγγενείς, ακόμη και τους αλλοδαπούς συναδέλφους τους, για να παρουσιάσουν ένα θετικό προφίλ.

Καινούριες δουλειές, προβλήματα υγείας, αλλά και ανήλικα παιδιά, ήταν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους καταδικασθέντες, για να γλιτώσουν τη φυλακή.

Αμετανόητος και προκλητικός ο ίδιος ο αρχηγός, μέσω διαδικτύου, επιχείρησε να υποστηρίξει ότι είναι ο πρώτος πολιτικός κρατούμενος του 21ου αιώνα.

Όλα αυτά την ώρα που οι περισσότερες συζητήσεις έχουν να κάνουν με τον πραγματικό χρόνο παραμονής της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης στη φυλακή. Πόσα χρονιά δηλαδή από τα 13 που επιβλήθηκαν στους 6 ισχυρούς του ναζιστικού συνδέσμου θα εκτιθούν στη φυλακή. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής εκφράζει τους φόβους του ανοιχτά.

Το διευθυντήριο της οργάνωσης δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πως δεν θα αποφύγει τη φυλακή και προσπαθεί να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις του, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες Ο Γιώργος Γερμενής βγαίνει στο μπαλκόνι του σπιτιού του και βλέπει τους αστυνομικούς, που περιμένουν το σήμα για να τον συλλάβουν.

Η μάχη για τις αναστολές συνεχίζεται και όλα δείχνουν πως οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η τελική απόφαση

Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Πέμπτης, το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 10 και μισή το πρωί, ώστε να συνεχίσουν οι δικηγόροι υπεράσπισης τις προσπάθειες, προκειμένου να μην οδηγηθούν οι εντολείς τους στις φυλακές.

Η τελική απόφαση αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.