Χρυσοχοΐδης: Εθνική ανάγκη απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα η επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Την επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων στον Έβρο, με στόχο να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη προστασία τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας παράλληλα ότι το έργο αυτό είναι η απάντηση της Ελλάδας στο αντίστοιχο που έχει εγκαταστήσει η Τουρκία στην περιοχή.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την σύμβαση που αφορά την επέκταση και αναβάθμιση του φράχτη κατά μήκος της οριογραμμής της Ελληνοτουρκικής Μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το έργο «αδιαμφισβήτητη εθνική ανάγκη της Ελλάδος απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και στην προσπάθεια της να εργαλειοποίησει το μεταναστευτικό -προσφυγικό πρόβλημα», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι τόσο ο φράχτης όσο και τα περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται στη σύμβαση, θα παραδοθούν μέσα σε 5 έως 8 μήνες. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, η σύμβαση για επέκταση του φράχτη στον Έβρο είναι συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ και έκτασης 27 χιλιομέτρων.

Θα είναι, είπε, «ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων με αντι-αναρριχητική αντιαρματική και αντιπλημμυρική λειτουργία, ενώ κατά μήκος του φράχτη θα λειτουργούν 8 παρατηρητήρια αντιβαλλιστικά» και διευκρίνισε ότι «ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση του φράχτη καθορίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι, «η Ελλάδα σε ένα μήνα, από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαρτίου, απέτρεψε μεγάλη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών από διάφορα σημεία του Έβρου που έφθασαν στα 59.000 άτομα».

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι υφίσταται εθνική ανάγκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο σε κρίσιμα σημεία των χερσαίων συνόρων μας, γιατί καθημερινά επιχειρείται μαζική είσοδος παράνομων προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει αδιαμφισβήτητη ανάγκη να ενισχύσουμε τον υφιστάμενο και να κατασκευάσουμε νέο τμήμα εκεί που έχουν κριθεί κρίσιμα σημεία. Η αποστολή και ο χαρακτήρας του φράχτη είναι αμυντικός. Θα συμβάλει στην άμυνα και στην προστασία της χώρας. Θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η ασφάλεια των συνόρων μας», επεσήμανε οκ. Χρυσοχοΐδης.

Μίλησε ακόμα, «για δύο πολύ κρίσιμους παράγοντες που δημιούργησαν την άμεση ανάγκη επέκτασης του φράχτη και είναι τόσο η διασφάλιση των συνόρων από υπαρκτούς και απρόβλεπτους κινδύνους εισροής παράνομων μεταναστών όσο και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό».

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, «αυτή τη στιγμή στον Έβρο παραμένει η «Φρόντεξ» με ένα μικρό αριθμό περίπου 120 ατόμων, ενώ το επόμενο διάστημα θα είναι αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί της οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επιτήρηση μαζί με τις ελληνικής δυνάμεις».

Από την πλευρά της, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι, «η φύλαξη των ελληνικών συνόρων είναι αυτονόητη εθνική ανάγκη», ωστόσο, όπως είπε, «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρκεί μόνο η επέκταση του φράχτη αλλά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το μεταναστευτικό πρόβλημα που δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει».

«Δεν θα συμφωνήσουμε στη πολιτική λογική ότι η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης γιατί δεν βοηθά αυτό, πέραν από το να εγείρει μισαλλόδοξα ή ακροδεξιά αντανακλαστικά. Είναι αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων μας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, όμως υπάρχουν ερωτηματικά ως προς τον νέο φράχτη. Είναι απαραίτητο να έχει διόδους για πιθανή διέλευση όσων περνάνε νόμιμα.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα για να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρώπη, όμως υπάρχει έλλειμμα πως διαβάζουμε τη στάση της, ποιες διπλωματικές και επιθετικές κινήσεις κάνει», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Γεροβασίλη.

Υπέρ της σύμβασης για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ δια του βουλευτή του Γιώργου Καμίνη, που συμφώνησε ότι είναι, «επιτακτική εθνική ανάγκη για την προστασία των χερσαίων συνόρων μας απέναντι στις προκλητικές και υβριδικές επιθέσεις της Τουρκίας».

Ερωτηματικά ωστόσο εξέφρασε μόνο ως προς το ύψος της δαπάνης του έργου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι, «η Θράκη και ο Έβρος ήταν πάντα στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας», ωστόσο όπως είπε, «η ίδια περιοχή έχει μπει στο κάδρο και στα σχέδια και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «ανάγει σε νούμερο ένα το προσφυγικό πρόβλημα, προβάλλοντας ως πανάκεια το ζήτημα του φράχτη και υποβαθμίζοντας άλλα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματική και ουσιαστική φύλαξη των συνόρων».

«Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι το προσφυγικό πρόβλημα και η εργαλειοποίηση του λύνεται με ένα φράχτη», ανέφερε.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα νέα παρατηρητήρια που θα φτιαχτούν και την επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης στον Έβρο, ωστόσο ζήτησε ο νέος φράχτης να είναι τσιμεντένιος.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜεΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου έκανε λόγο για «Φαρανοϊκά έργα» και για «επικοινωνιακού χαρακτήρα σόου της κυβέρνησης».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αζερμπαϊτζάν: «Από ρωσικό πύραυλο καταρρίφθηκε τo αεροπλάνο της Azerbaijan Airlines»
26 Δεκεμβρίου, 2024
Πλημμύρισε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
26 Δεκεμβρίου, 2024
Φθιώτιδα: Περιπέτεια για ηλικιωμένη στην αυλή του σπιτιού της
26 Δεκεμβρίου, 2024
Μαρούσι: Στο νοσοκομείο δύο 17χρονοι έπειτα από επίθεση 15 ατόμων
26 Δεκεμβρίου, 2024
Νέα Υόρκη: Επτά τραυματίες από ταξί που ανέβηκε στο πεζοδρόμιο
26 Δεκεμβρίου, 2024
Τραγωδία στο Βόλο – Νεκρός άντρας έξω από το σπίτι του
26 Δεκεμβρίου, 2024
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν έκπτωση έως 20% το 2025
26 Δεκεμβρίου, 2024
ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται έως αύριο
26 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο Hudson Joseph Meek
26 Δεκεμβρίου, 2024
Δύσκολες ώρες για τον Κλέωνα Γρηγοριάδη
26 Δεκεμβρίου, 2024