Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ το βράδυ της Τετάτης, όπου συζήτησε την αυξανόμενη ανησυχία για τα τροχαία ατυχήματα και την οδική ασφάλεια.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέλυσε τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση ατυχημάτων, ειδικά μέσα στις πόλεις.
«Έχουμε πολλά ατυχήματα μέσα στην πόλη. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε πολλές μοτοσικλέτες και πολλά δίκυκλα. Ο δικυκλιστής είναι πολύ ευάλωτος στον δρόμο. Πάρα πολλοί δεν φορούν κράνος. Ο καινούργιος ΚΟΚ επιχειρεί να βάλει τάξη σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν καθημερινές συγκρούσεις που οφείλονται σε ατυχείς χειρισμούς είτε του δικυκλιστή είτε του αυτοκινητιστή», σημείωσε.
Στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε πεζοδρόμια. Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους ηλικιωμένους ή μητέρες καροτσάκια που κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο, περπατούν στον δρόμο και παρασύρονται από τα αυτοκίνητα. Ένα ακόμη ζήτημα είναι οι παρασύρσεις πεζών λόγω χρήσης κινητών από τους οδηγούς».
Για τις κάμερες στους δρόμους:
«Σε λίγους μήνες στην Αττική σε περίπου 500 σημεία θα υπάρχουν κάμερες οι οποίες θα καταγράφουν την παραβίαση του κόκκινου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να γεμίσουμε εκατομμύρια κάμερες τη χώρα. Αυτό είναι αδύνατον και πρακτικά και οικονομικά. Η αλλαγή των αντιλήψεών μας περνά μέσα από συγκεκριμένες ποινές οι οποίες υποχρεωτικά πρέπει να επιβάλλονται σε αυτούς οι οποίοι κάνουν παραβάσεις που μπορούν να δημιουργούν συγκρούσεις και θανάτους».
Μηδενική ανοχή σε παραβάσεις όπως η χρήση κινητού και η κατανάλωση αλκοόλ
«Χρειάζεται μια επικοινωνιακή καμπάνια ενόψει του νέου ΚΟΚ. Να υπάρξει μία καμπάνια αρχικά για το όριο ταχύτητας. Ειδικότερα, ότι το όριο ταχύτητας μέσα στην πόλη, τουλάχιστον σε πολλά σημεία θα είναι χαμηλό, δηλαδή 30 χιλιόμετρα. Δεύτερον, για τη χρήση του κράνους. Στο κέντρο της πόλης, στην Αθήνα οκτώ στους δέκα φορούν κράνος. Στην περιφέρεια οι δύο στους δέκα φορούν κράνος. Η αστυνόμευση πρέπει να είναι μηδενική ανοχής στην παραβίαση του κόκκινου, στη μέθη, στο ζήτημα του κράνους και στην παραβίαση προτεραιότητας», υπογράμμισε.
«Το θέμα είναι να κάνουμε πιο στοχευμένο τον έλεγχο της Τροχαίας. Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια από την αυτοδιοίκηση να φτιάξει πιο φιλικά πεζοδρόμια για τους πολίτες».
Για τον όρο ηλικίας στα διπλώματα:
«Υπήρξαν εκκωφαντικές συγκρούσεις και θανατηφόρα οχήματα το τελευταίο καιρό. Αλλά δεν είναι αυτοί οι ηλικιωμένοι αυτοί οι οποίοι έχουν προκαλέσει προκαλούν τα μεγάλα ατυχήματα. Δυστυχώς νέα παιδιά σε πολύ μικρές ηλικίες χάνονται είτε από χρήση μοτοσικλετών χωρίς κράνος, είτε μέσα από συγκρούσεις λόγω μεγάλης ταχύτητας. Πρέπει οι εξετάσεις να είναι πιο συχνές και να γίνουν επίσης πολύ αυστηρές».
Για την ΛΕΑ ανέφερε:
«Έχει περιοριστεί πολύ η παραβίαση της ΛΕΑ και στην εθνική και στους αυτοκινητόδρομους και στον Κηφισό, που είναι πραγματικά δολοφονικό να πας και να καταλάβεις τη ΛΕΑ, διότι άπαξ και συμβεί ατύχημα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να εισέλθει ούτε καν μια μηχανή της τροχαίας για να αποκαταστήσει τη κυκλοφορία», τόνισε ο Υπουργός.