Click away: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Μετά από πόση ώρα πέφτει πρόστιμο

Από την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away και όσων δεν βρίσκονται σε αναστολή. Αυτό διευκρίνισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων για την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τις εμπορικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 16 «Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές» του ν.4177/2013 “Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις”, επιτρέπεται, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με την διαδικασία (click away) και όσων δεν βρίσκονται σε αναστολή, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.: 78363 “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού CΟVID – 19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00» (Β’ 5350)».

Σούπερ μάρκετ

Αυτήν την Κυριακή θα είναι προαιρετικά ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Εφόσον ξεκινά η υπηρεσία click away σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα θα απελευθερωθούν και στα σούπερ μάρκετ».

Μέχρι 10 λεπτά αναμονή αλλιώς… πρόστιμο

Στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την Κυριακή (13/12) για το click away τοποθετήθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, για το click away, ανέφερε ότι μετά την τηλεφωνική ή διαδικτυακή προαγορά, θα ορίζεται μεταξύ του πελάτη και του καταστήματος ραντεβού με συγκεκριμένη ώρα για την παραλαβή του εμπορεύματος από το κατάστημα. Στο κατάστημα θα μπορεί να μεταβεί μόνο ένα άτομα, αυστηρά, για να παραλάβει την παραγγελία του.

Παράλληλα, θα πρέπει να έχει μαζί του το αποδεικτικό της αγοράς στο οποίο θα φαίνεται η επωνυμία, η διεύθυνση αλλά και το ΑΦΜ της επιχείρησης και η ακριβής ώρα παραλαβής.

Όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν θα δικαιολογηθεί οποιαδήποτε παραμονή έξω από το κατάστημα πέραν των 10 λεπτών από το ορισμένο ραντεβού.

Αναφορικά με τα κομμωτήρια ο υφυπουργός Προστασίας ανέφερε ότι θα κρατούν κατάλογο με τα ραντεβού, ενώ τόνισε ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού της ημέρας τα οποία και θα επιδεικνύονται στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Μέχρι και drone από την ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένο σχέδιο εκπονεί η ΕΛ.ΑΣ. για να αποφευχθούν οι εικόνες συγχρωτισμού των πολιτών, ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων με τη μέθοδο click away.

Όπως μετέδωσε το Open , η Ελληνική Αστυνομία έχει αναμορφώσει πλήρως το επιχειρησιακό σχέδιο των ελέγχων, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα και την χρησιμοποίηση drone που θα δίνει ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει με την κινητικότητα των πολιτών.

Συγκεκριμένα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει:

  • Λιγότερα σταθερά μπλόκα
  • Περισσότερες πεζές περιπολίες από την ομάδα ΔΙΑΣ και από την Άμεση Δράση
  • Παρουσία της αστυνομίας σε όλους τους κεντρικούς δρόμους (τόσο σε συνοικιακούς δρόμους όσο και σε συνοικιακά καταστήματα)
  • Τις ημέρες που η κίνηση των πολιτών θα είναι αυξημένη (π.χ παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) ακόμα και drone της ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχει την κυκλοφορία.

Σύμφωνα με το Open, δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε και κάποιο πρόστιμο που να έχει να κάνει αποκλειστικά με αυτούς που συγχρωτίζονται έξω από τα καταστήματα. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη πρόστιμο για όσους συγχρωτίζονται αλλά και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι οποίοι δεν θα έχουν φροντίσει να μην υπάρχει συγχρωτισμός έξω από τα καταστήματά τους.

Αναλυτικά οι κυρώσεις και τα πρόστιμα

Επιχειρήσεις – Παρουσία κοινού εντός των καταστημάτων:

  • Πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ
  • Αναστολή λειτουργία από 15 έως 90 ημερολογιακές ημέρες

Καταναλωτές

  • Παρουσία εντός καταστήματος: Διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
  • Μη επίδειξη εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή: Διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.