Τον οδικό χάρτη της λειτουργίας της αγοράς και γενικότερα της καθημερινότητας τις ημέρες των γιορτών ανακοίνωσε σήμερα (11/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να εξειδικεύει το πώς θα λειτουργήσουν και ποια καταστήματα.
Όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο την πώληση μέσω click away και το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων.
Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί οι ταχυμεταφορές έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους.
Αν παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού τόνισε, θα πάρουμε πίσω αυτή την λειτουργία.
Το «click away» προβλέπει τρία βήματα:
- Οι αγορές μπορούν να γίνουν είτε μέσω e-shop με πληρωμή στην σελίδα του καταστήματος, είτε τηλεφωνικά με μεταφορά χρημάτων ή με πληρωμή POS στο σημείο παραλαβής, το οποίο υποχρεωτικά πρέπει να είναι σε εξωτερικό χώρο.
- Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η επιχείρηση που πρέπει να στείλει ένα αποδεικτικό με την αγορά που έκανε, τα στοιχεία της, τα στοιχεία του πελάτη, αλλά και την προγραμματισμένη ώρα παραλαβής.
- Αν κατά την μετάβαση του πελάτη στο σημείο παραλαβής, τον σταματήσουν για έλεγχο θα πρέπει είτε να επιδείξει το SMS με τον αριθμό 2, είτε να έχει το έγγραφο μετακινήσεις για μετάβαση σε κατάστημα. Παράλληλα θα πρέπει να δείξει και το αποδεικτικό που θα έχει λάβει από την επιχείρηση.
- Τέλος, έξω από το κατάστημα, σύμφωνα με το γράφημα που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης οι ουρές επιτρέπει να φτάσουν μάξιμουμ τα 7 άτομα.
Ο υπουργός κάλεσε να τηρηθούν οι όροι που ανέφερε και τόνισε ότι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα.
Όποιος βάλει μέσα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.
Πρωταρχικός σκοπός του παραπάνω μέτρου, είναι η αποφυγή συνωστισμού, όπως αυτή που είδαμε στην Βρετανία και την Γαλλία, καθώς και η αποφυγή πολύωρης παραμονής πολιτών στα καταστήματα.
Σε αυτή την πρώτη φάση του ανοίγματος της αγοράς, δεν εντάσσονται τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών και οι αλυσίδες, καθώς οι ειδικοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις των συναθροίσεων και μαζικών μετακινήσεων των πολιτών.