FILE - Palestinians inspect the damage of buildings destroyed by Israeli airstrikes on Jabaliya refugee camp on the outskirts of Gaza City on Oct. 31, 2023. Weeks after ordering northern Gaza's 1.1 million inhabitants to evacuate south, the Israeli army is intensifying its bombing of the area that stretches to the wetlands of Wadi Gaza. Israeli soldiers are also battling Hamas militants just north of Gaza City. It's the start of what officials expect to be a long and bloody invasion that has already pinned down hundreds of thousands of Palestinians who remain in the north. (AP Photo/Abdul Qader Sabbah, File)

CNN: Οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ισραήλ θα μπορούσαν να αρχίσουν τη Δευτέρα – Ποια τα εμπόδια

Σύμφωνα με αναφορές στον ιστότοπο του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον. Το θέμα της συζήτησης θα είναι η ενδεχόμενη επίθεση ευρείας κλίμακας που ετοιμάζει το Ισραήλ στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, με τη συνάντηση να πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμενόταν να μεταβεί στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να συζητηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για τη Ράφα και να εξεταστούν εναλλακτικές.

Όμως η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έξαλλη για την αποχή της Ουάσιγκτον που επέτρεψε την έγκριση τη Δευτέρα απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ακύρωσε την επίσκεψη. Προτού εντέλει ενημερώσει την Ουάσιγκτον πως «θα επιθυμούσε να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία» για τις συνομιλίες αυτές.

Η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει τη Δευτέρα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλέστηκε το CNN, χωρίς να τους κατονομάσει. Οι πηγές ωστόσο επισήμαναν πως τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό.

Το χρονοδιάγραμμα περιπλέκει το ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει ως αύριο Κυριακή να καταρτίσει νέο νόμο για το ζήτημα της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων εβραίων από την υποχρεωτική στράτευση. Η εξαίρεση, που ισχύει χρόνια, ασκούνται πιέσεις να τερματιστεί με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισχύς νόμου που την προέβλεπε εξέπνευσε πέρυσι.

Έκτοτε τέθηκε σε εφαρμογή προσωρινό μέτρο εξαίρεσης, ι ισχύς του οποίου εκπνέει αύριο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιές παρατάξεις και κόμματα που εκπροσωπούν τους υπερορθόδοξους εβραίους, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξασφαλίσει παράταση της προθεσμίας για την κατάρτιση νέου νόμου. Το κορυφαίο δικαστικό όργανο ενδέχεται να αποφασίσει αύριο για το εάν οι άνδρες αυτοί θα εξαιρούνται και στο μέλλον και αν θα δοθεί παράταση στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Παραμένει έτσι ασαφές αν θα σταλεί αντιπροσωπεία του Ισραήλ στις ΗΠΑ, καθώς η εσωτερική πολιτική διένεξη —που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου— είναι ακόμη ρευστή, σημείωσε το CNN.