Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή NEWSROOM για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό και την αναγκαιότητα της εμβολιαστικής κάλυψης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η νέα παραλλαγή του ιού που κυκλοφορεί είναι πιο μεταδοτική από τα υπάρχοντα στελέχη, αλλά η πρόβλεψη είναι ότι τα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα φέτος θα είναι αποτελεσματικά, ιδιαίτερα για την πρόληψη σοβαρής νόσου.
«Κοιτάξτε να δείτε, αυτή είναι μια νέα υπό παραλλαγή, η οποία ακόμα δεν έχει επικρατήσει. Εξαπλώνεται. Η πρόβλεψη είναι ότι μπορεί να επικρατήσει γιατί έχει κάποια πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα», εξήγησε ο καθηγητής. Αν και η μετάλλαξη δεν είναι δραματικά διαφορετική από τα στελέχη που κυκλοφορούν, η έρευνα και οι επιστημονικές προόδους προσφέρουν νέες ελπίδες για τη μελλοντική αντιμετώπισή της.
Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στις ελπίδες για την ανάπτυξη ρινικών εμβολίων που θα μπορούσαν να μειώσουν τη μεταδοτικότητα του ιού. «Η ελπίδα μας είναι ότι σιγά σιγά θα αυξάνονται τα όπλα μας. Δηλαδή μέσα στο 2025 μπορεί να έχουμε και ρινικά εμβόλια που να μειώνουν τη μεταδοτικότητα, αλλά ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι». Παρά τις ενδείξεις για αυτή την εξέλιξη, τονίζει ότι τα ρινικά εμβόλια θα είναι συμπληρωματικά και δεν θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά εμβόλια που είναι αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσου.
Η ανάγκη για εμβολιασμό είναι επιτακτική, καθώς τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη υστέρηση στη χορήγηση των εμβολίων. «Πέρυσι στην Ελλάδα, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουμε κάνει 260 περίπου χιλιάδες εμβόλια κορωνοϊού. Θα έπρεπε να έχουμε κάνει πάνω από 3 εκατομμύρια. Τουλάχιστον τόσοι είναι οι ευπαθείς». Παρά τη χορήγηση 3 εκατομμυρίων εμβολίων γρίπης, η θνησιμότητα από τον κορωνοϊό είναι σχεδόν 30 φορές μεγαλύτερη.
«Με το εμβόλιο δεν κάνουμε κακό στους ανθρώπους, κάνουμε καλό, δεν βάζουμε τσιπάκια. Αυτά είναι χαζομάρες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Βασιλακόπουλος κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να ενισχύσουν την καμπάνια εμβολιασμού και να προάγουν την πίστη στην επιστήμη.
«Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε λίγο την κουλτούρα μας», κατέληξε, τονίζοντας την αναγκαιότητα της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω του εμβολιασμού.