Credit Suisse: Η Ελβετία εξετάζει την πλήρη ή μερική κρατικοποίηση της τράπεζας

Οι ελβετικές Αρχές εξετάζουν την πλήρη ή και την μερική κρατικοποίηση της ελβετικής Credit Suisse Group AG ως τη μόνη εναλλακτική βιώσιμη επιλογή εκτός από την εξαγορά από την UBS, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν στο Bloomberg.

Η Ελβετία εξετάζει το ενδεχόμενο είτε να αναλάβει πλήρως την τράπεζα είτε να κατέχει ένα σημαντικό μετοχικό μερίδιο, εάν η εξαγορά από την UBS Group AG αποτύχει λόγω της πολυπλοκότητας της διευθέτησης της συμφωνίας εντός σύντομου χρονικού πλαισίου.

Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και μπορεί ακόμη να αλλάξει, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να οριστικοποιήσουν μια λύση για την τράπεζα μέχρι το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, που πραγματοποιείται αργά το βράδυ (τοπική ώρα). Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Υπάρχουν πολλαπλές πολυπλοκότητες μιας εξαγοράς της UBS, συμπεριλαμβανομένων ακανθώδους ζητημάτων όπως ένα κυβερνητικό backstop που θα κάλυπτε πιθανές νομικές και άλλες απώλειες. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος έχει επίσης διστάσει να αναλάβει την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse, ανέφερε το Bloomberg το Σάββατο.

Η UBS ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές μελλοντικές απώλειες σε οποιαδήποτε εξαγορά, ανέφεραν οι άνθρωποι, με μια αναφορά να ανεβάζει το ποσό σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει καταθέσει προσφορά περίπου 1 δισ. δολαρίων για την Credit Suisse, η οποία η μικρότερη ελβετική τράπεζα θεωρεί ότι είναι πολύ χαμηλή.