Credit Suisse: Θρίλερ με τη διάσωση της τράπεζας

Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και η ελβετική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να υπάρξει συμφωνία για την Credit Suisse μέχρι σήμερα αργά το βράδυ και πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διάσωση της Credit Suisse. Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και η ελβετική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να υπάρξει συμφωνία μέχρι σήμερα αργά το βράδυ και πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Όπως ανέφεραν οι Financial Times, η UBS κατέθεσε προσφορά έως 1 δισ. δολάρια για εξαγορά της Credit Suisse, με τους μετόχους της τελευταίας να αντιδρούν, με αποτέλεσμα οι ελβετικές Αρχές να σχεδιάζουν να αλλάξουν την ισχύουσα νομοθεσία ώστε το ντιλ να μην χρειαστεί να λάβει την έγκριση των μετόχων.

Οι αγορές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και αναμένουν τα νεότερα από τις διαπραγματεύσεις με τη UBS.

Το πρόβλημα είναι ότι η Credit Suisse, σύμφωνα με ορισμένα πρότυπα, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει, αλλά και πολύ μεγάλη για να σωθεί», δήλωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός ως «Dr. Doom», στην τηλεόραση του Bloomberg.

Τα προβλήματα στην Credit Suisse έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και σχετίζονταν με τη φυγή καταθέσεων και κεφαλαίων από την τράπεζα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ελβετική τράπεζα βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο μετά την έναρξη έρευνας από την αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγορών (SEC) αναφορικά με τον τρόπο «μέτρησης» των μεγεθών της. Μάλιστα, η ίδια η τράπεζα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο εσωτερικού ελέγχου των λογιστικών της καταστάσεων, ενώ αρνητική ήταν η διατύπωση της PwC γι’ αυτή τη διαδικασία.

Και τα αρνητικά νέα συνεχίστηκαν, αφού η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανακοίνωση των μεγεθών της για το 2022, κάτι που έχει αναβάλει επ’ αόριστον και χωρίς να αποσαφηνίζει πότε θα δημοσιοποιήσει τις λογιστικές καταστάσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η άρνηση του κορυφαίου ιδιώτη επενδυτή της, της Saudi National Bank να τοποθετήσει νέα κεφάλαια, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να το πράξει λόγω των κανόνων που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης αλλά και η ΕΚΤ.

Εν μέσω όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων και με τη μετοχή του ελβετικού κολοσσού να καταβαραθρώνεται οι ελβετικές Αρχές αποφάσισαν να χορηγήσουν χρηματοδότηση 54 δισ. δολ. ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν να εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για τη διάσωση της Credit Suisse.

Την τελευταία ώρα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κυκλοφορεί η είδηση ότι ο μεγαλομέτοχος της Credit Suisse αντιδρά στην προσφορά που κατέθεσε η UBS Group AG. Όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα επιφέρει πλήγμα στους μετόχους και τους εργαζομένους που έχουν στην κατοχή τους μετοχές της Credit Suisse. Σημειώνεται ότι η προσφορά της UBS ανέρχεται στα 0,25 φράγκα ανά μετοχή με τον ελβετικό οίκο να ζητά εγγυήσεις για ενδεχόμενες δυσμενείς εξελίξεις, όπως η εκτίναξη των CDS της Credit Suisse κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο.

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία οι ελβετικές αρχές είναι έτοιμες να αλλάξουν τους νόμους της χώρας, ώστε να μην χρειάζεται η συναίνεση των μετόχων για να ολοκληρωθεί το ντιλ. Η ελβετική κυβέρνηση ασκεί πίεση στη UBS να άρει τις επιφυλάξεις και να προχωρήσει στην εξαγορά της Credit Suisse, ενώ για το συγκεκριμένο θέμα συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών μέλη της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για θέμα που αφορά συνολικά την ελβετική οικονομία.

Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα και μένει να αποδειχθεί εάν οι δυο ελβετικές τράπεζες μπορεί να βρουν τη χρυσή τομή, κάτι που θα κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών και θα περιορίσει τους τριγμούς που παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές.