Δ. Αυγέρη στο newsique: «Η προανακριτική Παππά αποτελεί δήλωση πίστης της κυβερνητικής πλειοψηφίας σ’ αυτούς που την κατέστησαν πλειοψηφία»

«Όσοι δεν αντέχουν την παρακμή της νέας δεξιάς οφείλουν να καταλάβουν ότι η αναίρεση της παρακμιακής συνθήκης δεν έρχεται με λογικές ανάθεσης αλλά κοινωνική εγρήγορση, συλλογική δράση και προσωπικό παράδειγμα». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αναπληρώτρια του τομέα Υγείας, Δώρα Αυγέρη, εξηγεί στο newsique.gr ότι η παρακμή τροφοδοτεί το σύστημα καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να πειθαναγκάζει τους πολίτες, μοιράζοντας εκατομμύρια στα μεγάλα συμφέροντα.

Κι αυτό ακριβώς -λέει- είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή να διαταραχθούν οι ισορροπίες της με αυτά που τη στήριξαν και περιμένουν να κάνουν ταμείο.

Για την προανακριτική επιτροπή σχολιάζει ότι αποτελεί μια δήλωση πίστης της κυβερνητικής πλειοψηφίας σ’ αυτούς που την κατέστησαν πλειοψηφία ενώ σε ό,τι αφορά την πανδημία τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει εξοβελίσει κάθε έννοια κυβερνητικής ευθύνης, επιβάλλοντας τη λεγόμενη «ατομική».

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κυρία Αυγέρη, η πανδημία δεν λέει να υποχωρήσει, όμως η κυβέρνηση αρχίζει να ανοίγει σταδιακά δραστηριότητες. Με όποιο κόστος;

Το πρώτο και κύριο κριτήριο, με το οποίο αυτή η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάζει, είναι το αποτύπωμα της κυβερνητικής προπαγάνδας στις δημοσκοπήσεις. Είναι, εξάλλου, κι ένα από τα επιχειρήματα που ακούγονται συχνά από την πλευρά της ΝΔ, ότι εφόσον είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις, όλα καλώς καμωμένα από
αυτούς. Παράλληλα, φροντίζουν να επικοινωνούν με τρομακτική συνέπεια τη θέση ότι δεν τους αγγίζει καμία ευθύνη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΝΔ έχουν εξοβελίσει την έννοια της κυβερνητικής ευθύνης από τον δημόσιο διάλογο. Αντ’ αυτής έχουν επιβάλλει τη λεγόμενη ατομική ευθύνη, κι όχι ασφαλώς με την έννοια της υπευθυνότητας αλλά μ’ αυτήν του φταιξίματος των πολιτών.

Η πανδημία δεν λέει να υποχωρήσει, γιατί ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν συμπεριέλαβε ποτέ στρατηγικές ανάσχεσης της διασποράς σε κλειστούς χώρους και πρωτίστως στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τα ΜΜΜ. Οι περισσότεροι πια καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε ουσιαστική επιδημιολογική παρατήρηση στη χώρα. Το κυβερνητικό «σχέδιο» είναι απλώς για να καταγράφει και να ανακοινώνει, διευρύνοντας διαρκώς το μαντρί των αποδιοπομπαίων τράγων. Η κυβέρνηση πόνταρε τα πάντα στον κοινωνικό αυτοματισμό ενώ ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ με γενναιόδωρη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού και των δομών υγείας. Τώρα στο αδιέξοδο, απλώς διαχειρίζεται –και πάλι επικοινωνιακά– την κατάσταση, κρατώντας εγκλωβισμένους χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες με χρηματικές μικροπαραχωρήσεις και μεγάλες υποσχέσεις.

 

«Το κυβερνητικό «σχέδιο» είναι απλώς για να καταγράφει και να ανακοινώνει, διευρύνοντας διαρκώς το μαντρί των αποδιοπομπαίων τράγων»

 

Το άνοιγμα των Λυκείων αποτελεί κατά τη γνώμη σας μία κίνηση που ενέχει ρίσκο;

Αντικειμενικά ενέχει τεράστιο ρίσκο. Αλλά αυτό που με ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι σε τόσο κρίσιμες αποφάσεις δεν υπάρχει καμία σοβαρή συνεννόηση με τους ειδικούς, ούτε βεβαίως με τις πολιτικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αυτιά μόνο για το πελατειακό της δίκτυο. Όταν πρόκειται για το άνοιγμα των σχολείων, ακούει μόνο τους σχολάρχες. Όταν πρόκειται για το ΕΣΥ, ακούει μόνο τους κλινικάρχες. Όταν πρόκειται για την οικονομία, ακούει μόνο τους τραπεζίτες και για όλα φροντίζει να ακούγονται μόνον οι καναλάρχες.

Μιλώντας για ρίσκο, να έχουμε πάντα υπόψη ότι το μεγαλύτερο ρίσκο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο κίνδυνος να διαταραχθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στα συμφέροντα που τη στήριξαν προεκλογικά και περιμένουν να κάνουν ταμείο. Αυτό, όμως, που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι ότι την οικονομία σήμερα την κρατούν οι εργαζόμενοι, την παιδεία η εκπαιδευτική κοινότητα, την υγεία οι υγειονομικοί. Έχουν φορτωθεί με κάθε ρίσκο και, παρόλες τις δυσκολίες, έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

 

«Όταν πρόκειται για το άνοιγμα των σχολείων, ακούει μόνο τους σχολάρχες. Όταν πρόκειται για το ΕΣΥ, ακούει μόνο τους κλινικάρχες. Όταν πρόκειται για την οικονομία, ακούει μόνο τους τραπεζίτες και για όλα φροντίζει να ακούγονται μόνον οι καναλάρχες»

 

Με τα self test τί γίνεται ακριβώς; Ακόμη δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες χρήσης ή και δήλωσης των θετικών δειγμάτων…

Θα πρέπει να περιμένουμε για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η μέχρι τώρα, όμως, διαχείριση και αυτής της παραμέτρου στον αγώνα κατά της πανδημίας δεν μας κάνει αισιόδοξους. Η κυβέρνηση επιθυμεί απλώς να κερδίσει χρόνο μέχρι να μπορέσει να παρουσιάσει έναν ικανοποιητικό αριθμό εμβολιασμών. Μέχρι τότε πετά πυροτεχνήματα, όπως αυτό για τα self-test ως κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα. Κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα θα ήταν ο γρήγορος εμβολιασμός, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η σωστή επιδημιολογική επιτήρηση, η εμπροσθοβαρής στήριξη της οικονομίας. Τίποτα απ’
αυτά δεν έκαναν, και τώρα πουλάνε self-test, τα οποία όπως αποκαλύφθηκε είναι rapid-test με αλλαγμένες οδηγίες και αρκετές σκιές ως προς την προμήθειά τους (για πολλοστή φορά).

 

«Η κυβέρνηση επιθυμεί απλώς να κερδίσει χρόνο μέχρι να μπορέσει να παρουσιάσει έναν ικανοποιητικό αριθμό εμβολιασμών. Μέχρι τότε πετά πυροτεχνήματα, όπως αυτό για τα self-test ως κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα», τονίζει η Δώρα Αυγέρη μιλώντας στο Newsique

 

Διαπιστώνουμε ότι η ατομική ευθύνη κυριαρχεί της ευθύνης της πολιτείας. Γιατί η κυβέρνηση δεν ενδυναμώνει το ΕΣΥ;

Γιατί δεν θέλει να ανατρέψει τις ετεροβαρείς ισορροπίες με τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο χρηματοδοτεί και στηρίζει με κάθε τρόπο, την ώρα που μειώνει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν η παραχώρηση ενός μεγάλου κομματιού των υπηρεσιών υγείας στους μεγαλοϊδιώτες της υγείας και το γενικότερο άνοιγμα του τομέα της υγείας σε ραντιέρηδες. Θα θυμάστε ότι όταν ξεσπούσε η πανδημία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλούσε για συμπράξεις δημοσίου- ιδιωτικού τομέα. Το σχέδιο αυτό δεν έχει εγκαταλειφθεί, απλώς λόγω πανδημίας μπήκε στην αναμονή. Όταν με το καλό λήξει η πανδημία, θα έχουμε δημόσια νοσοκομεία που θα έχουν βγει από έναν πόλεμο και μεγαλοϊδιώτες που θα βγαίνουν από τα μετόπισθεν άκαπνοι και έτοιμοι να προσφέρουν management με το αζημίωτο.

 

«Όταν με το καλό λήξει η πανδημία, θα έχουμε δημόσια νοσοκομεία που θα έχουν βγει από έναν πόλεμο και μεγαλοϊδιώτες που θα βγαίνουν από τα μετόπισθεν άκαπνοι και έτοιμοι να προσφέρουν management με το αζημίωτο»

 

Η επίταξη ιδιωτικών κλινικών φαίνεται πως δεν είναι στις προτεραιότητες. Πιστεύετε ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να οδηγηθεί σ’ αυτήν τη λύση;

Αν ήταν κριτήριο τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα είχε προχωρήσει ήδη στην πραγματική επίταξη ιδιωτικών μονάδων και ιδιωτικών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19. Με σχεδόν 9.000 νεκρούς, μαύρες στατιστικές μολύνσεων και διασωληνώσεων και με την οικονομία διαλυμένη, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η κυβέρνηση που δεν παραδέχεται τα λάθη της δεν πρόκειται να πράξει με τρόπους που να αποδεικνύουν τα λάθη της. Θα το πάει έτσι μέχρι τέλους.

 

Κυρία Αυγέρη, η επιτροπή των ειδικών της δημόσιας υγείας αποφασίζει για τα μέτρα κατά της πανδημίας ή η κυβέρνηση; Γιατί έχουμε μπερδευτεί…

Η απάντηση σ’ αυτό βρίσκεται στα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής Τσιόδρα, τα οποία έχουμε ζητήσει και η κυβέρνηση επιμένει να μην δίνει στη δημοσιότητα ή τα κόμματα. Εδώ, λοιπόν, παρατηρούμε το εξής: Υπάρχουν φορές που η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αποφάσεις της επιτροπής και υπάρχουν φορές, όπως οι πιο πρόσφατες με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, όπου η κυβέρνηση υπαγορεύει απροκάλυπτα στην επιτροπή τη γραμμή της. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, η κυβέρνηση περνά το δικό της.

Όσον αφορά τις ευθύνες της επιτροπής, φαίνεται πως έχει κουραστεί περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες. Οι αλλοπρόσαλλες και αμφίσημες δημόσιες τοποθετήσεις, που ακούμε κατά καιρούς από μέλη της, αφαιρούν κύρος και προσθέτουν δυσπιστία. Κι αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες στο προσεχές μέλλον.

 

«Φαίνεται ότι η επιτροπή των ειδικών έχει κουραστεί περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες»

 

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι έχει πρόθεση να εξαντλήσει την τετραετία. Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση πολώνει το πολιτικό κλίμα στήνοντας προανακριτική εις βάρος πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και ρίχνοντας σκιές. Γιατί το κάνει αυτό;

Γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει. Έτσι ανήλθε στην εξουσία, έτσι θα κατέλθει αυτής. Ιστορικά να το δει κανείς, ανέκαθεν η ΝΔ πόνταρε μεταξύ άλλων στη δολοφονία χαρακτήρων των πολιτικών της αντιπάλων. Και να μην ξεχνάμε ότι ποτέ στη μητσοτακική ΝΔ δεν έκρυψαν ότι κύριο μέλημά τους ήταν να μην ξανακυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να απονομιμοποιηθεί η αριστερά, ως πολιτικός χώρος. Αδιανόητες  λογικές για μία δημοκρατία, όχι όμως για τη Νέα Δημοκρατία, για τη νέα Δεξιά.

Το πάντρεμα του λεγόμενου κεντρώου χώρου με την ακροδεξιά βγάζει τερατογένεση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι έκανε ο πατήρ Μητσοτάκης. Εμφανίστηκε ως ένας μετριοπαθής κεντρώος πατώντας στις πλάτες της ακροδεξιάς. Εν τέλει, καταφεύγει στο γνωστό τέχνασμα από τα χρόνια των μνημονίων. Εφόσον δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι καλύτερη από τους άλλους, πασχίζει να περάσει το μήνυμα ότι «όλοι ίδιοι είναι».

Αυτή είναι η μία πλευρά, η πολιτική. Η άλλη είναι η παραπολιτική. Η συγκεκριμένη προανακριτική αποτελεί μια δήλωση πίστης της κυβερνητικής πλειοψηφίας σ’ αυτούς που την κατέστησαν πλειοψηφία. Η διαπλοκή δεν αρκείται στο ό,τι έβγαλε τη ΝΔ κυβέρνηση. Απαιτεί αυτό να καταστεί παράδειγμα για όποιον έχει κατά νου να τα βάλει με αυτούς που ο Καραμανλής είχε αποκαλέσει «νταβατζήδες».

 

«Η προανακριτική Παππά αποτελεί δήλωση πίστης της κυβερνητικής πλειοψηφίας σ’ αυτούς που την κατέστησαν πλειοψηφία»

 

Η φθορά της κυβέρνησης θα συνεχιστεί εκτιμάτε ή κάποια στιγμή θα “πέσουν” χρήματα στην αγορά και το κλίμα θα αλλάξει υπέρ της;

Και η φθορά θα συνεχιστεί και τα χρήματα θα πέσουν με στόχο να αλλάξει το κλίμα. Όμως, η αγορά που έχει κατά νου η κυβέρνηση δεν είναι οι μικρομεσαίοι. Φάνηκε κι από το πώς σχεδιάζει να κατανεμηθούν οι πόροι στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Με τον πιο αλαζονικό τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι αρκεί να μοιράζει εκατομμύρια στα μεγάλα συμφέροντα και μέσω αυτών να πειθαναγκάζει τους πολίτες. Όποιος φέρνει αντιρρήσεις, το πρωί κινδυνεύει με απόλυση. Κι αν επιμένει, το βράδυ τον περιμένει η προπαγάνδα. Αυτό το μοντέλο λειτουργεί όταν υπάρχουν αποθέματα υπομονής και περίσσιος φόβος. Μέχρι στιγμής η υπομονή έχει εξαντληθεί.

 

Δ. Αυγέρη στο newsique: «Με τον πιο αλαζονικό τρόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι αρκεί να μοιράζει εκατομμύρια στα μεγάλα συμφέροντα και μέσω αυτών να πειθαναγκάζει τους πολίτες»

 

Αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ως “παρακμή” θεωρείτε ότι μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία;

Το σύστημα είναι έτσι δομημένο, ώστε η παρακμή να το τροφοδοτεί. Δυστυχώς για τη χώρα, τα παρακμιακά φαινόμενα –που ενδημούν σε κάθε αυταρχική δεξιά διακυβέρνηση που δεν λογοδοτεί και δεν ελέγχεται– φθείρουν τις κοινωνικές σχέσεις και αντιλήψεις. Όσοι δεν αντέχουν την παρακμή της νέας δεξιάς οφείλουν να καταλάβουν ότι η αναίρεση της παρακμιακής συνθήκης δεν έρχεται με λογικές ανάθεσης αλλά κοινωνική εγρήγορση, συλλογική δράση και προσωπικό παράδειγμα.

 

«Όποιος φέρνει αντιρρήσεις, το πρωί κινδυνεύει με απόλυση. Κι αν επιμένει, το βράδυ τον περιμένει η προπαγάνδα»

 

Πόσο κακό κάνει στο κόμμα σας η εσωστρέφεια που εκδηλώνεται με δημόσιες διαφοροποιήσεις;

Στη δημοκρατία υπάρχουν διαφωνίες, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά υπάρχει και διαλεκτική και συγκλίσεις. Οι δημόσιες τοποθετήσεις που είναι εποικοδομητικές και υπαγορεύονται από ειλικρινή αγωνία είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να διευρυνθεί το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να εμπλακούν ακόμη περισσότεροι πολίτες στον κοινωνικό διάλογο. Οι δημόσιες τοποθετήσεις που υπαγορεύονται από ιδιοτέλεια και κομματικό ανταγωνισμό πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο. Καλώς ή κακώς, όταν είσαι αντιπολίτευση δεν κρίνεσαι μόνο για την άσκηση ελέγχου στα κυβερνητικά πεπραγμένα αλλά επιπλέον τεστάρεσαι για το πώς θα λειτουργούσες αν ήσουν κυβέρνηση.

 

Η Δώρα Αυγέρη είναι Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Β’ Θεσσαλονίκης