Δ. Αυγέρη στο newsique: Οι πολίτες νιώθουν παρατημένοι, στο έλεος της μοίρας

«Στον γενικευμένο πόλεμο που έχει κηρύξει το σύστημα Μητσοτάκη στην κοινωνία, η Αριστερά δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι πάντα ετοιμοπόλεμη. Διαχρονικά, κάθε φορά που η ελληνική κοινωνία βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας, ο δημοκρατικός κόσμος υπερέβαινε εαυτόν, τα έβαζε με θεούς και δαίμονες και κατάφερνε να οργανώσει την αντίσταση. Να βάλει τα θεμέλια της αντεπίθεσης και ν’ αναδείξει την κοινωνία ως νικήτρια στους μεγαλύτερους αγώνες της”.

Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας και να αναδείξει τους πολίτες πρωταγωνιστές της καταθέτει η Δώρα Αυγέρη με συνέντευξή της στο newsique.gr. Η βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως ακολουθεί το εγχειρίδιο του φιλελευθερισμού μετατρέποντας κάθε κρίση είτε υγειονομική είτε ενεργειακή είτε δημοσιονομική σε ευκαιρία για λίγους,  παίρνοντας από το δημόσιο και δίνοντας στους ιδιώτες. Σχολιάζοντας τις παραφωνίες στο κόμμα, η κα Αυγέρη λέει πως σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα το ζητούμενο είναι η πολυφωνία αλλά κι αυτή υπόκειται σε αρμονικούς κανόνες. «Δεν μπορείς να τραγουδάς ταυτόχρονα δύο σκοπούς, να παίζεις διπλούς ρόλους» τονίζει και προσθέτει με νόημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολύ καλή ορχήστρα αλλά και εξαιρετικό μαέστρο.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κυρία Αυγέρη, η κυβέρνηση μειώνει τη συμμετοχή του δημοσίου στη ΔΕΗ. Είναι ξεπούλημα ασημικών ή σανίδα σωτηρίας για την επιβίωση της επιχείρησης;

Η κυβέρνηση εκποιεί μια κρίσιμη για τα ενεργειακά συμφέροντα της χώρας δημόσια επιχείρηση σε επενδυτικά κεφάλαια τα οποία είναι φτιαγμένα για να μοιράζουν κέρδη στα funds κι όχι να προσφέρουν στην κοινωνία ένα πολύτιμο για τη συνοχή και ανάπτυξή της αγαθό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξηλώνει κάθε πλευρά του κράτους στη δημόσια και οικονομική ζωή της χώρας. Αν πας στη Νέα Μηχανιώνα του δήμου Θερμαϊκού στη Β’ Θεσσαλονίκης και ξηλώσεις από μία βάρκα εν πλω ό,τι υπάρχει στην καρίνα, πώς μπορείς να λες ότι αυτό που ξήλωσες είναι σανίδα σωτηρίας; Ο λόγος για τον οποίο θα βουλιάξεις είναι. Πρόκειται για άλλο ένα έγκλημα εκ προμελέτης, το οποίο η κυβέρνηση υλοποίησε εν κρυπτώ. Κι αυτό είναι ένα δείγμα της συρρίκνωσής της. Δεν τόλμησε να πει τίποτα στη ΔΕΘ, δεν τόλμησε καν να ανακοινώσει η ίδια το ξεπούλημα. Τεχνοκράτες έβαλε και αρθρογράφους και στη συνέχεια υβριστές μέσα στη Βουλή, να προσπαθούν να κάνουν το πολιτικό μαύρο άσπρο και το ενεργειακό σκοτάδι φως.

«Ξηλώνουν κάθε πλευρά του κράτους στη δημόσια και οικονομική ζωή της χώρας», τονίζει η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πιστεύετε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που κατέθεσε ο πρόεδρός σας στη Θεσσαλονίκη αγγίζει την κοινωνία;

Ναι, το πιστεύω. Και το βλέπω. Και το βλέπει όποιος ζει μέσα στην κοινωνία κι όχι μέσα σε μικροπολιτικά συννεφάκια. Ο διάλογός μας με την κοινωνία δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο, μια ανταλλαγή τυπικών μηνυμάτων σε μια επιτηδευμένη επικοινωνία καλών τρόπων. Η υποδοχή του κυβερνητικού μας προγράμματος βρίσκει αποδοχή στον κόσμο, γιατί είμαστε σε θέση να ακούμε τις ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Πρόκειται δε για μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Γιατί είναι η πλειοψηφία που αποκτά πολιτική ταυτότητα μέσα από την υποστήριξή της προς το κοινωνικό κράτος και τους δημοκρατικούς κανόνες. Και επιπλέον αποκτά ταυτότητα μέσα από την αντιπαράθεσή της με τον νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό. Στην ταυτότητα αυτή βλέπουμε κοινωνικά αιτήματα, όπως την καθολική δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία. Βλέπουμε την ασφάλεια δικαίου. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς και ταξικούς διαχωρισμούς. Ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί για να φέρει την επιστήμη στον λαό κι όχι για την αναπαραγωγή της ολιγαρχίας. Στην ταυτότητα αυτή βλέπουμε την προτεραιότητα της εργασίας απέναντι σε κάθε λογής εργοδοτικό και παρακρατικό κατεστημένο. Βλέπουμε την προστασία και στήριξη της εργασίας. Βλέπουμε την αντίθεση στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Στην ταυτότητα της κοινωνικής πλειοψηφίας βλέπουμε την αναζήτηση νοήματος σε καιρούς απανωτών κρίσεων.

Η ταυτότητα αυτή, λοιπόν, εξελίσσεται σε πλειοψηφικό αίτημα. Κι αυτό είναι με τη σειρά του που συνδιαμορφώνει –αν θέλετε– ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα μιας αριστερής, προοδευτικής παράταξης, η οποία και να διεκδικεί ξέρει και να κυβερνά. Γι’ αυτό είπαμε στη Θεσσαλονίκη «νέα αρχή», «με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή». 

 

Γνωρίζετε καλά ότι οι πολίτες περιμένουν πολλά από τα κόμματα εξουσίας και πρωτίστως θέλουν να νιώσουν ότι μπορούν να τα εμπιστευτούν; Πόσο βοηθούν σ’ αυτό οι παραφωνίες;

Η μεν παραφωνία σίγουρα ενοχλεί το πολιτικά εκπαιδευμένο αυτί. Η δε μονοφωνία, από κάποια στιγμή και μετά, το κάνει να αδιαφορεί για ό,τι ακούει.

Σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα το ζητούμενο είναι η πολυφωνία. Αλλά κι αυτή η τελευταία υπόκειται σε αρμονικούς κανόνες. Δεν μπορείς να τραγουδάς ταυτόχρονα δύο σκοπούς, να παίζεις διπλούς ρόλους. Τα στελέχη, οι πολιτευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνουν μικρότερους ή μεγαλύτερους ρόλους ευθύνης. Και μέσα από τον καθέναν παράγεται συνολικά το πολιτικό έργο. Οι ενεργοί πολίτες μπορούν να διακρίνουν την παραφωνία τού οποιουδήποτε βρίσκεται επί σκηνής. Όμως, η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται μέσα από το συνολικό άκουσμα του πολιτικού έργου. Και αν μη τι άλλο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολύ καλή ορχήστρα και εξαιρετικό μαέστρο.

 

Δεν μπορείς να τραγουδάς ταυτόχρονα δύο σκοπούς, να παίζεις διπλούς ρόλους.

 

Στην υπόθεση πως ο πρωθυπουργός προκηρύσσει τους επόμενους μήνες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ή χρειάζεστε ακόμη χρόνο, ενδεχομένως και για τη διεξαγωγή του συνεδρίου σας;

Στον γενικευμένο πόλεμο που έχει κηρύξει το σύστημα Μητσοτάκη στην κοινωνία, η Αριστερά δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι πάντα ετοιμοπόλεμη. Διαχρονικά, κάθε φορά που η ελληνική κοινωνία βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας, ο δημοκρατικός κόσμος υπερέβαινε εαυτόν, τα έβαζε με θεούς και δαίμονες και κατάφερνε να οργανώσει την αντίσταση. Να βάλει τα θεμέλια της αντεπίθεσης και ν’ αναδείξει την κοινωνία ως νικήτρια στους μεγαλύτερους αγώνες της.

Ο αγώνας σήμερα δίνεται απέναντι σ’ ένα σύστημα το οποίο μετέρχεται κάθε μέσου για να αποδείξει το ρητό της Θάτσερ κι όλων των αρχιερέων του κυρίαρχου δόγματος: Ότι δεν υπάρχει κοινωνία. Η αριστερά πάντα είναι έτοιμη για την υπεράσπιση της κοινωνίας. Και το συνέδριό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που βάζει την προοδευτική συμμαχία της Αριστεράς μπροστάρισσα στα πιο προωθημένα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας, θα είναι συνέδριο νίκης.

 

Η πανδημία καλά κρατεί και διαπιστώνουμε πως η Θεσσαλονίκη και συνολικότερα η Βόρεια Ελλάδα έχουν πρόβλημα. Τι θα γίνει;

Έχει γραφτεί ότι «τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, και κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα». Για να μην τρελαθούμε κιόλας… η ΝΔ ακολουθεί μια πολύ συγκεκριμένη γραμμή αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Είτε πρόκειται για δημοσιονομική είτε πρόκειται για υγειονομική είτε πρόκειται για ενεργειακή κρίση, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί το εγχειρίδιο του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο μετατρέπει κάθε κρίση σε ευκαιρία για λίγους· παίρνοντας από το δημόσιο και δίνοντας στους ιδιώτες. Δεν είναι πανδημική διαχείριση αυτό. Είναι κατά κύριο λόγο προστασία συγκεκριμένων συμφερόντων από τις συνέπειες της πανδημίας, ώστε σταδιακά αυτά τα συμφέροντα να τροφοδοτούνται από το λεγόμενο επιτελικό κράτος. Χωρίς να λογοδοτούν, παρά μόνον στέλνοντας τον λογαριασμό στους φορολογούμενους.

Οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να μην ξαναζήσουμε το περσινό έγκλημα της Θεσσαλονίκης. Αλλά η αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος με ευθύνη της κυβέρνησης και η απροθυμία ενίσχυσης του ΕΣΥ με πόρους και προσωπικό δείχνουν πως είμαστε μακριά από τη μέρα που δεν θα έχουμε χάσει ούτε έναν συμπολίτη μας από την πανδημία. Αν επαναληφθεί το έγκλημα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι υπότροπος.

«Αν επαναληφθεί το έγκλημα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι υπότροπος», σχολίασε η Δώρα Αυγέρη.

 

Κυρία Αυγέρη, τι μηνύματα εισπράττετε από τους πολίτες για το θέμα της ακρίβειας;

Οι πολίτες νιώθουν για άλλη μια φορά ότι είναι παρατημένοι στο έλεος της μοίρας. Μόνο που εδώ δεν υπάρχει ούτε μοίρα ούτε νομοτέλεια. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο και οργανωμένο σχέδιο με το οποίο αφαιρούνται δικαιώματα, αφαιρούνται εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία από τα μεσαία και εργατικά στρώματα, προκειμένου να αποδοθούν στα μαύρα ταμεία μιας ολιγάριθμης τάξης χορηγών του σημερινού πρωθυπουργού. Η ακρίβεια –είτε πρόκειται για το ρεύμα, είτε πρόκειται για καταναλωτικά προϊόντα– είναι ο λογαριασμός που πληρώνουν οι πιο αδύναμοι, όταν οι ισχυρότεροι δεν δέχονται να μοιράσουν τα βάρη και δεν δέχονται να διαπραγματευτούν την κερδοφορία τους. Όπως είδαμε και πρόσφατα στις ταχυμεταφορές, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να αφαιρέσουν από τους εργαζόμενους, προκειμένου να διατηρήσουν τα νούμερα της ανισότητας ως έχουν. Καμία μετακύλιση πλούτου δεν γίνεται από πάνω προς τα κάτω. Από πάνω προς τα κάτω έρχεται μονάχα ο λογαριασμός της απληστίας ή της κακοδιαχείρισης ή και των δύο μαζί.

 

Ο Νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά έχει αρχίσει και αφήνει τα αποτυπώματά του με κορυφαίο παράδειγμα την εταιρία efood. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πώς μπορεί να προστατεύσει αυτήν την κατηγορία εργαζομένων αλλά και να επαναφέρει σε μία κανονικότητα τις εργασιακές σχέσεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδειξε ότι πιάνει τον παλμό της κοινωνίας και έδειξε ότι μπορεί να διαθέσει όλες του τις δυνάμεις για να καταδειχθούν και να διεκδικηθούν μαζικά και συλλογικά τα δίκαια των διανομέων. Τον αγώνα τον έδωσαν πρωτίστως οι ίδιοι οι διανομείς με το καλά οργανωμένο και δυναμικό σωματείο τους, το οποίο απαίτησε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με διασφάλιση των συμβάσεων αορίστου χρόνου και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Για να επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή την κανονικότητα τις εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση.

 

Οι πολίτες νιώθουν για άλλη μια φορά ότι είναι παρατημένοι στο έλεος της μοίρας

 

Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κολλημένο σε ποσοστά. Πότε εκτιμάται ότι θα καταγραφεί ταυτόχρονη πτώση της ΝΔ και άνοδος του κόμματός σας;

Το πότε θα καταγραφεί είναι εν πολλοίς και ζήτημα των καταγραφέων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται ήδη σε ανοδική πορεία. Αλλά το κρισιμότερο είναι αυτό που λένε και οι άνθρωποι του μπάσκετ: Να είσαι στην καλύτερή σου φόρμα όχι στην κανονική περίοδο αλλά στα play-offs, στη μάχη των τελικών. Διατρέχουμε αγώνα μεγάλων αποστάσεων. Θα τα πούμε στην τελική ευθεία.

 

*Η Δώρα Αυγέρη είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης και αν. τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

-Ad-